20. srpna 2013

Na ICT systémy na MPSV mělo být vypsáno regulérní výběrové řízení, ÚOHS to konečně potvrdil!

Po sKartách končí další nepovedený projekt někdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Útvar pro ochranu hospodářské soutěže dnes rozhodl, že výběrové řízení na počítačový systém, který má na starosti výplatu sociálních dávek, nebylo vypsáno v souladu se zákonem a zakázka byla zmanipulovaná.

„Na problém ICT systému upozorňuji už druhým rokem, pro mnohé kolegy jsem s tímto tématem už zcela otravná, dnes se ukázalo, že jsem ve všem měla pravdu. Jednoznačně tyto systémy měly být vysoutěženy a to se nestalo. Zajímalo by mne, kdo uhradí veškeré škody, které bez souhlasu vlády i PSP - neboť toto nemá ve své gesci - nahradí. Bude to tandem bývalého vedení MPSV? Pokud vím, tento problém nás nestál miliony, ale miliardy. Rozhodnutí antimonopolního úřadu vítám, ale mělo přijít už vloni. Nefunkční systém přinesl zaměstnancům úřadu práce a jeho klientům mnohé problémy, dodnes nebyly vyčísleny škody, dodnes máme data bez smlouvy o poskytování cloudových služeb někde v oblacích, kde není jistota, že nebudou zneužity. Věřím, že snad teď dojde na má slova a bude vypsáno férové výběrové řízení s jasnými požadavky a podmínkami plnění, nikoliv tak, aby bylo dopředu jasné, kdo vyhraje,“ komentuje rozhodnutí antimonopolního úřadu poslankyně Lenka Kohoutová (ODS).

Je však otázkou, co nastane poté, co rozhodnutí ÚOHS nabude právní moci, nejpravděpodobnější varianta je dočasný návrat k předchozímu správci a poskytovateli IT systémů pro výplatu dávek.

„Je to na rozhodnutí současného vedení ministerstva, ale dle informací, které mám z úřadů práce napříč republikou, by se dočasný návrat k původní firmě jevil jako logický. Úředníci jsou na něj zvyklí a v minulosti nevykazoval vysokou chybovost. Spolehlivý systém je pro úředníky na úřadech práce velmi důležitý. Výpočet dávek je nutný mít takzvaně v jednom, nikoliv v několika modulech, které spolu nespolupracují a nejsou provázané. Nicméně vypsání regulérního výběrového řízení se snad ministerstvo již nevyhne,“ dodává Lenka Kohutová.

Lenka Kohoutová

členka vedení poslaneckého klubu PČR