8. srpna 2013

Zákon o statusu veřejné prospěšnosti a nový rejstříkový zákon zpřehlední neziskový sektor v ČR

Neziskové organizace, které vykonávají veřejně prospěšnou činnost, budou moci získat tzv. statut veřejné prospěšnosti, s nímž budou v budoucnu spojeny také některé benefity, například v daňové oblasti.

Vyplývá to ze zákona o statusu veřejné prospěšnosti, se kterým vyslovila souhlas Poslanecká sněmovna. Poslanci také schválili nový zákon o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob, kterým omezuje administrativu a zrychluje rejstříkové řízení. Nově bude veden rejstřík spolků, ve kterém budou registrovány informace o všech občanských sdruženích, která se koncem roku v souvislosti s novým občanským zákoníkem změní právě na spolky.

„Zákonem o statusu veřejné prospěšnosti jsme se přiblížili zbytku Evropy, kde je pro výkon veřejně prospěšných aktivit stěžejní samotná činnost neziskovky, nikoliv její právní forma. Zákonodárce stanovil takové podmínky pro získání statusu, které bez problému splní každá organizace vykonávající veřejně prospěšnou činnost. Jeho získání je každopádně svobodnou volbou organizace, i nadále budou v České republice organizace, které status mít nebudou mít a ani ho nebudou potřebovat. Může se jednat o různé vzájemně, nikoliv veřejně, prospěšné organizace, jako jsou třeba různé členské spolky,“ vysvětluje záměr zákona poslankyně ODS Lenka Kohoutová, která v neziskovém sektoru dlouhodobě působí. Zákon podle ní zároveň připravuje půdu pro to, aby v budoucnu jednotlivá ministerstva navázaly na status některé výhody. „Za fungování podle transparentních pravidel by tak organizace získaly od státu vybrané benefity,“ doplňuje Kohoutová.

„Nový občanský zákoník i navazující zákon o statusu veřejné prospěšnosti zpřehlední postavení jednotlivých typů neziskových organizací, od nadací po občanská sdružení, která se k novému roku změní na spolky, a přispěje k transparentnějšímu fungování celého neziskového sektoru v České republice.“

Lepší přehled konkrétně o spolcích poskytne i nový spolkový rejstřík, s jehož vznikem počítá schválený rejstříkový zákon. „Zatímco doposud netušíme, kolik z registrovaných občanských sdružení na území České republiky je skutečně aktivních, díky novému rejstříku, do něhož budou muset spolky postupně uvést základní informace o své činnosti, budeme mít jasný přehled o tom, kolik spolků v České republice působí a čemu se věnují,“ říká k rejstříkovému zákonu Lenka Kohoutová.