22. července 2013

Pravicový volič není zvědavý na žabomyší války na pravici

"Chceme-li uhájit parlamentní demokracii proti nájezdům prezidenta, musejí úzké stranické zájmy na čas ustoupit."

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg napsal svým spolustraníkům, že ODS už není schopná být hybnou silou české politiky. Tak razantní výrok koaličního partnera vás asi nepotěšil? 

Je to typický příklad rčení - přání otcem myšlenky. Jsem si jist, že ODS je stále nejsilnější pravicovou stranou s pevně vybudovanou stranickou strukturou a více než dvacetiletou tradicí. To, že dnes neprožívá nejlepší období své existence, nikdo nerozporuje. V politice se to občas stává všem stranám. ČSSD na tom byla v roce 2005 podobně, a pokud někdy TOP 09 bude slavit více než 20. narozeniny, zjistí to také. Občanští demokraté už v minulosti taková období zažili, zvládli a díky zdravé, silné a pracovité členské základně v regionech je zvládnou i dnes. 

Výrok tedy spíše berete jako vymezování si co největší pozice na pravici? 

Až projde Karel Schwarzenberg s nějakou stranou více volebních období, pozná, že jsou některá lepší, jiná ne. Ta slova jsou nefér hlavně vůči 23 tisícům slušných členů ODS, kteří hájili zájmy pravicové politiky už v době, kdy seděl ve vládě v triku, přiznejme si, poněkud levicové Strany zelených. Dnes jsou postupy prezidenta oslabeny všechny parlamentní strany a osobně věřím, že i Karel Schwarzenberg musí cítit, že chceme-li uhájit parlamentní demokracii proti nájezdům prezidenta, musejí úzké stranické zájmy na čas ustoupit zájmu obecnému, a že na podobné pošťuchování není vhodná doba. To poslední, na co je pravicový volič zvědavý, jsou žabomyší války na pravici. 

Státní zástupci se ohradili proti kritice politiků z ODS. Nebyla některá slova neuvážená? 

Jen říkáme, že nelze mít pravomoci bez odpovědnosti. Rozběhla se kauza korupce poslanců, zásah na Úřadu vlády, 150 miliónů zabavených korun, kmotři, 400 policistů v terénu, šest lidí ve vazbě. Padla vláda. A teď je tu zásadní výrok Nejvyššího soudu, krajský soud zrušil vazby a my vedeme disputace, jestli je pozice v dozorčí radě státního podniku pro poslance úplatek. Není jediný judikát z Evropy, který by takovou konstrukci podporoval. V Německu, kde upřesňují, co může být korupce u poslance, dávají přímo do zákona, že získání pozice ve státní firmě tak být bráno nemůže. A do toho ti "kmotři" běhají venku a čí vlastně bylo těch 150 miliónů a jestli s tím případem vůbec souvisí, dodnes nevíme. Tento případ má obrovské dopady na celou společnost, politiku i obraz ČR v zahraničí. Je zcela logické, že se politici ptají. Za fungování orgánů činných v trestním řízení jsou totiž voličům odpovědní. Nevím, jestli je ideální testovat si neortodoxní právní názory takto razantně na kauze s takovými dopady. 

Rozhodnutí krajského soudu, který zrušil vazbu zbylým obviněným, vás naopak potěšilo… 

Je to rozhodnutí soudu a já ho nehodlám nijak rozebírat. Zaráží mě spíše prohlášení státního zástupce, který teď říká, že jejich propuštění vyšetřování nijak nenaruší. Proč tedy vazbu nezrušil sám? Vazba má být používána jen, je-li odůvodněná. Tady někdo sedí ve vazbě a státní zástupce tvrdí, že je to třeba, a když ho pustí, říká, že to nevadí, že to nic nenaruší. Tomu nerozumím, ale nechci, aby to zase bylo bráno jen jako kritika státních zástupců. 

Ve společnosti ale převládá naštvanost na politiky a rozdělování pozic. Vnímá to vůbec ODS? 

Chápu to. Lidé v ČR byli historicky svědky politických obchodů, které nebyly fér. Když poslanci ČSSD Melčák a Pohanka podporovali středopravou vládu Mirka Topolánka nebo když vláda ČSSD stála na exposlanci ODS Kottovi, přiznejme si, že to moc fér nebylo. Bohužel to souvisí s naším volebním systémem, ve kterém už dvacet let vznikají velmi slabé vlády, které jsou často o 101 hlasech, pak vzniká prostor pro obchody, a to je pro voliče právem frustrující. ODS dlouhodobě tvrdí, že by ČR prospěl většinový volební systém, kdy by se střídaly vlády levice a pravice. A také chci, aby ODS systém obsazování v dozorčích radách zprofesionalizovala. Ale oddělit jej od politiky nelze, protože politická strana ve vládě nese odpovědnost za funkci státních podniků. 

(Autor: Vladimír Vácha)

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města