19. července 2013

Sliby, které Rusnokova vláda nemůže splnit

Po dnešním společném jednání vlády a krajů je jasné, že oranžové kraje nebudou motivovány organizovat efektivní veřejnou dopravu ve svých regionech. Znovu a znovu budeme vídat poloprázdné autobusy jedoucí souběžně s poloprázdnými vlaky při současném zvyšování cen jízdného pro cestující.

 
Není nijak překvapivé, že se vláda bez důvěry přihlásila k nezodpovědnému memorandu Fischerovy vlády o financování regionálních železnic. 
 
Vláda říká, že vlaky a autobusy se v regionech budou dál financovat odděleně, což je nesystémové a neefektivní. Naše koaliční vláda místo toho chtěla dát hejtmanům všechny peníze na veřejnou dopravu přímo do jejich rozpočtů formou sdílených daní. Regionální dopravu, tedy jak vlaky, tak autobusy, by organizovaly a financovaly samotné kraje bez zásahů státu. Takto integrovaná doprava by byla pohodlnější pro občany a levnější pro veřejné rozpočty.
 
Zásadní je ale to, že vláda sice může navýšení peněz krajům slíbit, ale reálně nemůže tento slib splnit, protože nemá podporu ve sněmovně, a tudíž nemůže ani prosadit rozpočet. 
 
Jiří Rusnok a jeho vláda se dnes drželi hesla: „Nikdo vám nedá tolik, kolik vám slíbíme my.“
 
Vláda měla místo toho s hejtmany začít urychleně řešit přípravu na krizové řízení v režimu rozpočtového provizoria, do kterého může Českou republiku vinou prezidenta Miloše Zemana uvrhnout. 
JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda strany
předseda Stínové asociace krajů ODS
předseda regionálního sdružení
místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
poslanec PČR
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel