16. července 2013

Zvýšení minimální mzdy zastaví vytváření pracovních míst, zvedne propouštění a práci na černo

Myšlenka, že zvýšení minimální mzdy pomůže zaměstnancům, je lichá, a to především na pozicích chráněných pracovních míst. Zvýšení minimální mzdy zasáhne zaměstnavatele osob se zdravotním postižením.

Nová pracovní místa jak u zaměstnávání lidí s handicapem, tak u lidí, kteří pracují v pomocných pracovních pozicích, budou a jsou ohrožena. Jakákoliv taková regulace pro zaměstnavatele zvedne propouštění těchto lidí, zvýší práci na černo a zastaví vytváření pracovních míst. Lidé, kteří pracují za minimální mzdu patří k těm, kteří velmi těžce hledají pracovní uplatnění na trhu práce.

Na jednu stranu může zvýšení mzdy znít libě, ale zvýšení počtu těchto lidí na úřadech práce může znamenat prohloubení problému se zaměstnanci, kteří se velmi těžce uplatňují na trhu práce. Od prezidentského ministra bych očekávala spíše koncepci trhu práce, nikoliv ránu do zad zaměstnavatelům. Zvýšení minimální mzdy považuji za první krok prezidentského ministra, který vede špatným směrem.

Lenka Kohoutová

členka vedení poslaneckého klubu PČR