25. června 2013

Interview ČT 24

 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Dobrý večer. Na co všichni čekali, se dnes odpoledne stalo. Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem úřednické vlády. Úřednické vlády, kterou on sám důsledně označuje za vládu odborníků. Dosavadní koalici nevyšel pokus na poslední chvíli, jak to odvrátit. Dala dohromady podpisy 101 poslanců, kteří se zavázali, že podpoří vládu premiérky Miroslavy Němcové. Prezident Miloš Zeman toho nedbal. Co se teď bude dít, jakou životnost úřednické vládě předpovědět, dočká se dosavadní koalice toho, že bude vládu ve druhém pokusu sestavovat ona, anebo se její deklarovaná jednota dříve rozdrolí? Hostem dnešního Interview je momentálně první muž ODS Martin Kuba. První místopředseda ODS, muž, který tuto stranu momentálně vede, Martin Kuba. Dobrý večer. 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Dobrý večer. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Tak prezident Miloš Zeman ještě před tím, než dnes oznámil své řešení, tak odpoledne v Senátu řekl, že politická scéna je natolik rozčeřená, že jakýkoliv krok přijde, tak musí být takový, aby situaci uklidnila. Jste uklidněný tím, co oznámil vy a ODS? 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Já myslím, že dnes se povedl po tomto výroku panu prezidentovi krok, který bohužel ten výrok naprosto popřel. Já myslím, že v této chvíli měl jako prezident možnost udělat státnický krok, který by vedl ke zklidnění této situace. Ono je dobře si vůbec popsat, co se vlastně stalo a co se děje a kdy v zemích, jako je Česká republika, tedy v zemích s parlamentní demokracií mají vznikat úřednické vlády. Tady jsme poprvé v podstatě u situace, kdy úřednická vláda vzniká v momentě, kdy v Parlamentu není shoda mezi nějakými stranami a nikdo není schopen se dobrat většiny. V té chvíli si prezident pozve k sobě většinou zástupce parlamentních stran a jedná s nimi o té situaci. A pokud není schopna se dobrat většiny, tak s nimi probere, jestli by bylo možné překlenout to úřednickou vládou. Pan prezident si nás všechny pozval, bylo to v situaci, kdy mu všechny parlamentní strany řekly, že tuto úřednickou vládu nechtějí, jedny z důvodu toho, že preferují logicky předčasné volby, protože jsou v opozici. Dále koaliční strany, které stále disponují nadpoloviční většinou 101. Takže pan prezident od nikoho neslyšel: my bychom tuto vládu podpořili. Dnes mu opět koalice potvrdila: my máme 101, to znamená žádný důvod pro tu úřednickou vládu hledat není. A pan prezident přesto najednou a je to poprvé v České republice se svojí politickou vůlí snaží protlačit proti sněmovně úřednickou vládu. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Čili máte ten názor, který už vlastně veřejně řekla Miroslava Němcová, že jste v Lánech byli jenom pro formu a že prezident měl o všem už v té době, kdy jste tam jeli, že už měl o všem jasno? 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Ono to dnes tak působí, protože pokud si pozve prezident všechny zástupce parlamentních stran a oni mu deklarují, jak ta situace vypadá a žádná z nich nedeklaruje možnost podpory úřednické vlády, tak on nemohl předpokládat, když dnes jmenoval pana, pana Rusnoka premiérem, že je to člověk, který může přijít do parlamentu a získat tam podporu. Problém je, že v Ústavě České republiky přeci stále stojí, že vládu si nevymýšlí premiér, ale že vláda se opírá o podporu Poslanecké sněmovny. Ona také, a to je to důležité, žádný zákon nemůže vymyslet sama. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Zrovna tak ale v ústavě není jednoznačně napsáno, že prezident musí jmenovat premiérem toho, kdo ve sněmovně předem má deklarovanou většinu. 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Ale, pane redaktore, já jsem ani jednou větou nezkritizoval, že to pan prezident musí udělat. Já pouze říkám, že ten krok nevypadá rozumně z toho pohledu, že nedostane důvěru. Já netvrdím, že to nemohl udělat. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

To všechno ještě probereme. Poslechněme si teď vyjádření Miloše Zemana poté, co Jiřího Rusnoka premiérem jmenoval. 

Miloš ZEMAN, prezident ČR: 

Jediná cesta, jak vyvolat v České republice předčasné volby, je právě jmenování vlády odborníků, a to z toho prostého důvodu, že jinak by čekání na předčasné volby bylo čekáním na Godota. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Nezdá se vám to tedy jako dobrý scénář, tato úřednická vláda jako reálný krok k tomu, jak se dostat k předčasným volbám coby nejférovějšímu řešení vzniklé situace, tak jak o tom mluví prezident Zeman? 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Diskuse je o tom, kdo považujeme co za férové. Já mohu říct, že na mě ta tisková konference pana prezidenta a současného jmenovaného pana premiéra působila zvláštně. Pan prezident říkal, že jeho jmenování je nejrychlejší cesta k předčasným volbám a nově jmenovaný pan premiér říkal, že jak musí pracovat na rozpočtu, jak jeho vláda nebude měnit daně, jak je v Poslanecké sněmovně spousta zákonů, které musí protlačit. Každý z těch pánů mluvil o trochu něčem jiném. Ale chci říci, kdy mají být v parlamentní demokracii předčasné volby. Pokud v parlamentu není většina stran nebo řekněme koaliční uspořádání, které je schopno deklarovat většinu. V té chvíli mají přicházet předčasné volby. To, že opozice na ně volá a bude říkat, že je to férové řešení, je logická argumentace, kterou opozice vždy bude používat, ale pokud... 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

To, že ODS předčasné volby nechce, protože podle posledního průzkumu agentury ppm factum disponuje osmiprocentní podporou voličů, to je také zřejmé. 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Pane redaktore, zatím ODS nechce předčasné volby hlavně proto, že stále disponuje koaliční většinou 101 poslanců. A je jasné, že motivy vládnoucí strany jsou vždycky o tom dokončit svůj vládnoucí mandát, dokončit práci, kterou máme a dovést tuto zemi do stavu, který si představujeme. Že je to jiný stav, než si představuje ČSSD, je logické, že vy mi tu dnes můžete argumentovat, že má levice jakoby většinu, no, po polovině vládnutí reformního je to poměrně časté v demokraciích, problém českých vlád je velmi často v tom, že nedokončí svůj mandát. Pokud máme respektovat zatím parlamentní demokracii v České republice, a já zatím tvrdím, že není žádný signál, že se změnila na prezidentskou, tak je tu pořád 101 poslanců připravených podpořit koaliční vládu. A v té chvíli nevidím důvod, proč tvořit úřednickou, anebo vyvolávat předčasné volby, byť respektuji, že opozice po tom přirozeně volá. Co je pro mě překvapující, že poprvé jsme v situaci, kdy se prezident takto politicky snaží protlačit tuto vládu, i když dopředu má od všech deklarováno, že nemůže mít podporu. To vystavuje zemi velmi, velmi silné ekonomické nestabilitě, protože rozpočet přeci není něco, co vymyslí vláda a stát podle toho funguje. Rozpočet vzniká zákonem o tom rozpočtu a ten musí schválit 101 poslanců. A když nebude, já nevím, jestli si všichni uvědomujeme, o čem mluvíme, od 1. ledna nebudou v této zemi možné jakékoliv investice, Evropa nám zastaví proplácení peněz, protože ty se vážou jenom na schválený rozpočet. Všechny tyto pokusy, které dnes pan Rusnok bude dělat, nemohou rozpočtově pro tu zemi skončit, skončit dobře. To je pro mě skoro takový krok, kdy pan prezident musí vědět, že to nemůže skončit schváleným rozpočtem, který by předkládal pan premiér Rusnok, a to musí být přeci dnes všem jasné. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

K tomu rozpočtu, sestavit státní rozpočet na příští rok, ano, to dnes jak prezident Zeman, tak nově jmenovaný premiér Jiří Rusnok označili za jeden z hlavních úkolů této úřednické vlády, ne-li úkol hlavní. A vy jste dnes právě i oněmi 101 podpisy deklarovali nejenom, že tedy této vládě nedáte důvěru, ale že neschválíte jí sestavený rozpočet. A to bez ohledu na to, jaký bude. Je to tak? Vás nebude zajímat, jaký ten rozpočet bude, automaticky ho neschválíte? 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Tak ta vláda si do 30 dnů musí přijít pro důvěru do Poslanecké sněmovny. Od 30 dnů od té doby, kdy bude jmenována. Všichni deklarovali, že této vládě nevysloví důvěru. To znamená, ta vláda nebude vláda s důvěrou, i kdyby předkládala tato vláda rozpočet, tak už to bude po hlasování o důvěře této vlády, kterou po těch prohlášeních parlamentních stran nikdo nemůže předkládat nebo předpokládat, že by měla. Čili ta diskuse o tom, jaký ten rozpočet bude či nebude, je důležité a myslím, že je důležitá, aby to občané věděli. Státní rozpočet musí chválit 101 poslanců. Tato vláda, kterou pan prezident předpokládá, že složí pan Rusnok, je nemá k dispozici, nemá je ani dopředu deklarováno a žene se do toho, že bude pracovat na něčem, co je politicky neprůchodné. A pak můžeme těch 30, 40 dní ztrácet a mohu nám chybět. A rozpočtové provizorium, pokud pan prezident mluví o ekonomické stabilitě, o nutnosti investovat, čerpat evropské peníze, tak já si neumím představit nic horšího než rozpočtové provizorium, kdy se každý měsíc pošlou jenom účty za elektriku, za teplo, platy úředníkům, ale nebude se moct investovat, stavět, čerpat evropské peníze. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Ale je to od vás zodpovědné vůči republice, vůči jejím obyvatelům smést apriori se stolu státní rozpočet na příští rok bez ohledu, jestli bude dobře sestavený nebo špatně a upřednostníte rozpočtové provizorium? 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Tak já teď položím základní otázku, kdo dnes dělal jaké kroky? Koalice dnes dělala krok, že deklaruje, že má 101 v Poslanecké sněmovně. Poměrně standardní krok v parlamentní demokracii. Kdo dnes udělal nezodpovědný krok podle mého je prezident, protože nahnal a jmenoval pana Rusnoka do situaci, kdy si dopředu ošahal, že ani jedna strana mu nevyjadřuje podporu, kdy velmi pravděpodobně podporu nezíská, tak jestli dnes někdo dělal neodpovědný krok, tak to přeci není ani ODS ani tato koalice. A prosím, netlačme se teď do toho, jestli máme odpovědně schvalovat rozpočet úřednické vlády. Dnes udělal prezident republiky krok, který není úplně standardní, byť na něj z ústavy má plné právo. Ale vystavil tuto zemi 30, 40, 50 dnům, kdy se tu někdo bude snažit poskládat vládu, na kterou nemá většinu v Poslanecké sněmovně, a tudíž nemá schopnost cokoliv dělat. Tam působilo i poměrně roztomile, kdy pan Rusnok říkal: my nebudeme měnit daně. No, bodejť by je měnili, daně přeci mění poslanci tím, že schválí nějaký zákon. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Víte, ale na to vám někteří ústavní právníci, například Václav Pavlíček, řeknou: to nemůžete předem vědět, jestli ta vláda ve sněmovně skutečně získá, nebo nezíská důvěru. Jedna věc je, co se deklaruje předem a druhá věc je, co ukáže samotné hlasování. 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

To je samozřejmě relevantní argument, ale pan prezident, když se rozhodoval k tomu kroku, tak právě proto si zval ty zástupce parlamentníchstran a předpokládám, že vycházel z těch informací. Pokud už to chtěl udělat takto, pak si je zvát nemusel, kdybych byl prezidentem nebo vy byste byl, pane redaktore, prezidentem, tak byste si ty strany pozval, poslechl by si je a právě z toho, co vám říkají, byste usoudil, co je asi průchozí, co není. To, že pan prezident zvolil tuto variantu, podle ústavy má na to právo. Nelze teď tvrdit, jestli vláda dostane, či nedostane důvěru. My za našich 101 poslanců tvrdíme, že preferujeme jinou variantu. A já jsem neslyšel jedinou parlamentní stranu, která by deklarovala této vládě podporu. Takže vycházím z informací, které mám. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

No, pozor na to, už dnes se objevily některé hlasy, že podpora možná ano, a bylo to i od Karolíny Peake. 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Jestli, jestli se objevily takové hlasy, tak se mohly objevit u Věcí veřejných, u takovýchto fenoménů, ale zkuste si tedy na počítat... 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Ale i váš koaliční partner, strana LIDEM a Karolína Peake dnes řekla, že není předem vyloučeno, že úřednickou vládu. 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Já zatím jsem zaznamenal jednání, které probíhalo dnes na K9 a tam byla jasně deklarovaná preferovaná varianta toho vládnutí ve 101. Takže já pořád prostě trvám na tom, co dnes bylo deklarováno a co tato koalice měla. A z toho pohledu skutečně považuji ten krok za nestandardní, protože mám pocit, že do parlamentní demokracie prostě nepatří. Proto, že úřednická vláda má vznikat v momentě, kdy není většina vparlamentu a řeší se nějaká situace. Tato situace tady není a v té chvíli mám pocit, že prezident do ní vstupuje až, až příliš a je to nový fenomén.

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Co vůbec říkáte onomu, řeknu, lavírování Karolíny Peake, tomu jak se vyjadřuje nejednoznačně, jaký z toho máte dojem? 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Já nevím, já jsem zaznamenal, že včera paní předsedkyně Peake byla na Hradě, já nevím, o čem s panem prezidentem jednali, jak ta diskuse byla vedena. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Neptali jste se jí na to v koaličním jednání? 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Já jsem se jí na to neptal, mě zajímalo stanovisko poslaneckého klubu LIDEM a to jsou hlasy, které se dnes stejně jako naše a hlasy poslancůTOP 09 připojili k tomu politickému řešení. To znamená trvání 101 v parlamentu. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Víte ale, přece Miloš Zeman se s Karolínou Peake včera sešel už potřetí. Byla prvním členem vlády, se kterým mluvil poté, co podal demisi premiér Petr Nečas. A to přece není úplně normální poté, co prezident opakovaně veřejně vykládal, že ji a její stranu LIDEM neuznává, protože tato strana neprošla volbami a přesto je ve vládě. A teď s ní vlastně z vlády nejčastěji konzultuje. Nezdá se vám to nenormální? 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Já nevím, já se nechci tady pouštět do nějakých spekulací, já nejsem politikem, který má oblíbené spekulace a spekulovat, kdo co proč s kým jedná. Já jsem zaznamenal z výroků pana prezidenta dnes na tom brífinku, že zřejmě informace, které dostal od Karolíny nějak nekorelovaly s tou, s tou realitou. Já musím vycházet z toho, jaké stanovisko dostanu od koaličních partnerů oficiálně. To dnes na K9 znělo: podporujeme sestavení pravicové vlády pod vedením Miroslavy Němcové, máme 101. To, že k tomu chtějí samozřejmě diskutovat o nějakých akcentech programových, já rozumím, tato situace tomu trochu nahrává, ale upřímně řečeno, jsme v té koalici spolu dlouho, řadu těch věcí jsme společně prosadili a nemyslím si, že bychom měli jakýkoliv problém se shodnout. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Je pravda, co se objevilo v politických kuloárech, že má Karolína Peake za podporu té úřednické vlády v ní slíbené místo? To by totiž vysvětlovalo některá její vyjádření. Preferuje vládu dosavadní koalice, ale nevylučuje podporu úřednické vládě. Vlastně by měla své jisté v obou. Víte o tom něco? 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Já o tom nic nevím. Zase znovu říkám, já nejsem fanouškem kuloárních říkanek, já už jich slyšel hodně a málo bylo z nich bylo reálných. Ale neumím na tohle odpovědět, pokud tu odpovědět chcete, co má slíbená Karolína Peake, tak byste se museli zeptat jí. A já tady nebudu o tom spekulovat. Já si moc neumím představit, že by se někdo ze stávající koalice chtěl osobně na té vládě podílet. Ale nevím, nikdy jsem u jejich jednání s panem prezidentem nebyl. Neznám jeho detaily a já neumím okomentovat. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

No, to je, to co zmiňujete, to je taky zajímavá věc, na brífinku pojmenování Jiřího Rusnoka nový premiér řekl, že je možné se zabývat tím, jestli by v dosavadní vládě nebyli někteří odborníci pro tu jeho vládu odborníků. Pozorujete na chování některých kolegů v dosavadní vládě, že si takové naděje nebo ambice dělají? 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Že by se někdo cítil být odborníkem, který je hoden zasednout ve vládě Miloše Zemana. Nevím, zatím jsem u nikoho takové ambice nepozoroval, byť musím říct, že jsem neviděl všechny ministry během dneška. Ale to je spíš taková úsměvná glosa. Já musím říct, že si neumím představit, že by někdo z ODS, z TOP 09 a ani z koaličního hnutí LIDEM se na takové vládě podílel. Pořád jsem přesvědčen, že pro nás je cestou, cestou podpora té vlády naší nominantky a ta 101 platí. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Tak k tomu ještě jedno vyjádření prezidenta Miloše Zemana opět z dnešního brífinku po jmenování nového premiéra. 

Miloš ZEMAN, prezident ČR: 

Paní předsedkyně Němcová mě zhruba v jednu hodinu informovala o tom, že je 101 podpisů na kandidáta vládní koalice. Je zajímavé, že ještě včera zde na Hradě mně místopředsedkyně vlády paní Karolína Peake naopak informovala o tom, že 8 poslanců její strany tyto podpisy neposkytlo. Nicméně proces již byl rozjetý a já se nemohu nechat vázat různorodými prohlášeními jednotlivých politických stran. Nicméně k této skutečnosti samozřejmě přihlédnu, protože pokud neprojde vláda Jiřího Rusnoka řádnou parlamentní procedurou, pak, jak jistě dobře víte, má prezidenta dvě obce, tedy dva pokusy o sestavení vlády a já bych pochopitelně tuto situaci, bude-li trvat i v budoucnu, velmi zvažoval. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Jak budete chtít prezidenta Miloše Zemana donutit, aby rychle, bez zbytečného otálení jmenoval dalšího druhého předsedu vlády a aby jím bylaMiroslava Němcová, poté co ta nynější vláda, tedy jak se předpokládá, ve sněmovně nedostane důvěru? 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Já předpokládám, že pokud ta vláda nedostane důvěru, tak Miloš Zeman se bude chovat, jak by se prezident chovat měl. To znamená... 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Ale ústava to neřeší ten termín, kdy poté má jmenovat druhého předsedu. 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Já také neříkám, že to ústava řeší, stejně jako rozumím tomu, že ústava mu umožňovala dnes jmenovat Jiřího Rusnoka. Pouze říkám, že se mi to zdá slovy Járy Cimrmana slepá ulička. A předpokládám, že pan prezident nebude chtít vstupovat do druhé slepé uličky a bude se snažit v tom druhém řešení hledat skutečně podporu nebo řekněme variantu, která by tu podporu v Poslanecké sněmovně měla. Protože ono už opravdu půjde o to, že ten rozpočet, o kterém dnes pan nový premiér mluvil, bude muset být schválen, bude muset být připraven. A já znovu říkám, jsme v parlamentní demokracii, je tady 101 poslanců. Já totiž z tohoto pohledu musím říct, že pořád nevidím situaci, proč sestavovat úřednickou vládu. V tomto smyslu je to skutečně první vláda v historii České republiky, která vzniká za podmínky, kdy je tady funkční koalice 101 poslanců. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

To jsou známé věci, ale ústava současně neřeší, že by tím druhým premiérem, premiérem na druhý pokus musel být někdo jiný. Může nastat situace, že prezident Miloš Zeman i na druhý pokus nedá příležitost Miroslavě Němcové, ale znovu Jiřímu Rusnokovi. Čas poběží a úřednická vláda, byť bez důvěry sněmovny, bude moci vládnout dál a dál, de facto až budeme tak blízko voleb podle řádného termínu, že už předčasné nebudou mít smysl. 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Takhle, my pořád předpokládáme, že prezident bude se chovat tak, jak je i v duchu té ústavy. Já chápu, že něco je v ní jasně napsáno, něco v ní napsáno není úplně explicitně. Ale všichni vnímáme, že žijeme v demokracii parlamentní. Pro nás je to trochu, a já nechci to hrotit v nějaké smyslu souboje, ale on je to opravdu souboj o to, jestli žijeme ještě v demokracii parlamentní. Ona stejná situace podle mého ale netrápí jenom koalici, ona trápí i opozici, protože my jsme dnes v situaci, kdy za půl roku může ČSSD vyhrát volby, tak jak se těší dnes, tak vstoupit do těch bran a začít se připravovat na vládnutí a prezident nemusí přeci jmenovat podle ústavy vítěze voleb. On najednou může říci, a on vlastně Jiří Rusnok, on je šikovný, on by mohl vládnout i teď. A najednou tady bude stát vítěz voleb Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem a budou v úplně stejné situaci. Já mám pocit, že v tomto dnes všechny parlamentní strany musí vnímat ten signál Miloše Zemana velmi citlivě, protože jestli to dnes hájíme, tak to hájíme i pro budoucnost současné opozice, protože to je přeci princip. Jestli vládne parlament a lidé zvolení lidmi na ulici, anebo jestli si prezident sestavuje svou vládu a tlačí tu politickou situaci, kam mu zrovna vyhovuje. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Zajímá mě, jaký čas prezidentu Miloši Zemanovi dáte? Jak dlouho budete čekat, jestli on jmenuje druhým premiérem Miroslavu Němcovou? A v jaké chvíli po jak dlouhém čase ODS řekne: dost, teď už preferujeme předčasné volby? 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Já předpokládám, že pan prezident s dnešní informací, kterou od nás dostal, bude nějak nakládat. Pane redaktore, já jsem od minulého pondělka vystavován neustálým dotazům, když už řeknete premiéra, když jsme ho řekli, tak kdy už řeknete, kdy už řeknete předsedu Poslaneckésněmovny a všechny ty věci plníme v podstatě v hodinách. My říkáme, pro nás je to skutečně souboj o parlamentní demokracii, my jsme připraveni nepodpořit tuto vládu, jasně jsme to dali najevo a předpokládáme, že pan prezident se nějak v tom druhém kroku zachová. Pokud se zachová jinak, sejděme se tady a já vám řeknu, jak se bude ODS chovat. Zatím předpokládáme... 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Ne, to je pravděpodobný scénář, tato úřednická vláda nedostane důvěru ve sněmovně a bude se čekat, kdy prezident jmenuje druhého premiéra. Jak dlouho budete čekat? 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

A já předpokládám, že to udělá neprodleně a že tu dobu vůbec... 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Co to je neprodleně? 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Ale já teď předpokládám, že to bude velmi krátký čas. A až to bude 20 dní, tak s tím nějak budeme pracovat. Já nemám rád v politice rozvíjení hypotéz dopředu, protože někdy mám pocit, že jsou média plná toho, co se stane, kdyby a ono se to pak stane trochu jinak. Takže my už odžijeme v médiích nějaký politický příběh a on se vlastně v realitě nikdy nestane. Já vám teď říkám, jak se ODS chová, nepodpoříme tuto vládu, jí nedáme důvěru a předpokládáme, že pan prezident v co nejkratším čase se vrátí ke standardnímu řešení, které odpovídá podle méhoparlamentní demokracii, v které je funkční koalice disponující 101 hlasy. To já bych považoval za naprosto racionální a legitimní řešení. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Pane první místopředsedo ODS, já vám děkuji, přeji vám hezký večer. 

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/: 

Já vám taky, hezký večer. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor: 

Hezký večer. Vážení diváci, hostem dnešního Interview byl první muž ODS, první místopředseda strany Martin Kuba. Přeji vám hezký večer. 

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
předseda strany
zastupitel statutárního města
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení