7. května 2013

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Místopředsedové ODS a ČSSD i Poslanecké sněmovny Jiří Pospíšil a Lubomír Zaorálek. Pánové, dobrý večer. 



Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ČSSD/:

Dobrý večer. 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ODS/:

Dobrý večer. 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Zaorálku, podle premiéra Nečase nenechal prezident na nikom nit suchou, jen na sobě. Byl podle vás prezident zbytečně osobní v některých momentech? 



Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ČSSD/:

Pro mě byla skoro nejdůležitější ta věta, když řekl: Nebudu kladeč věnců. Mně to připadá, že tady v té předvolební kampani se dalo hodně slibů, vyvolala velká očekávání a pro prezidenta to není jednoduché teď. On se musí do té politiky nějak dostat, musí se tedy vymezit na nějakých tématech, třeba vůči někomu. Já si teda nejsem jistý po tom projevu, jestli se mu skutečně daří se k podstatě problému dostat. Mně se zdá spíš ne. A ten útok, vy asi máte na mysli útok na Karla Schwarzenberga. Ale Schwarzenberg přece není nejsilnější postavou té vlády. To znamená, na mě to působí spíš, jako kdyby útočil na ten slabý kus, protože to rozhodně není silná postava v té vládě. Takže je to prostě takové vymezování, kterého jsme byli svědky a hledání toho, na čem se v té politice prosadit. 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Pospíšile, během projevu prezidenta Zemana ministr zahraničí Schwarzenberg usnul, spal i během invektiv, které na něj prezident cílil. Nenabíhá si Karel Schwarzenberg, lidově řečeno, sám na vidle? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ODS/:

Paní redaktorko, toto nemůže být důvod pro styl, který zvolil dneska pan prezident ve svém vystoupení. Agresivní styl podle mého názoru není důstojný role prezidenta, zvláště v případě, kdy prezident Zeman jasně předem řekl, že bude spojovatelem české společnosti, že bude arbitrem a spojovatelem. To dnešní vystoupení opravdu nespojovalo českou společnost. Naopak bylo vyhrocené, bylo podle mého názoru nedůstojné a místy až agresivní. Nechápu, proč má prezident zapotřebí útočit na člověka, který usne, způsobem, který opravdu spíše se hodil do hospody čtvrté cenové skupiny. Tady souhlasím s panem Zaorálkem, že zkrátka se možná... 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

No ale v hospodě čtvrté cenové skupiny se taky spí. Potom to skutečně může vyvolávat v opozici takové názory, jako když se řekne o ministrovi zahraničí, že je slabý kus, že ... To jsou silná slova.

 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ODS/:

Mě jako občana České republiky mrzí, že náš prezident, byť já osobně jsem ho nevolil, není prezidentem, který by spojoval, který by respektoval svého soupeře, kterého porazil, ale naopak do svého soupeře kope. Je podle mého názoru trapné, když si prezident vybral jako cíl svého útoku člověka, který s ním byl ve druhém kole prezidentské volby, a který prohrál. Vytváří to dojem, že pan prezident kope do člověka, kterého porazil, jak se říká, do ležící a to je opravdu filozofie, kterou já v životě nevyznávám. Pokud někoho porazím, on leží na zemi, tak mu podám ruku a ne do něj ještě kopnu. 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Takže jestli vlastně ta podstata není spíš v reakci prezidenta než v tom, jestli je nebo není ministr zahraničí nejslabším členem vlády. 



Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ČSSD/:

Tak já si zrovna myslím ale, on totiž neprohrál zas tak mnoho ten Karel Schwarzenberg, to znamená, on relativně získal, on si udržel poměrně dost důstojnou pozici v té volbě. Takže ona jako kdyby ta konkurence pokračuje. Ale připadá mi, že samozřejmě na roli prezidenta, to s vámi souhlasím já, je to málo. Tady by to chtělo najít asi nějaký vznešenější cíl té politiky. 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Za největší tunel v dějinách české společnosti označil dnes prezident Miloš Zeman solární dotace. Ve sněmovně apeloval na poslance, aby dali zelenou vzniku speciálního týmu, který by se zaměřil na solární barony. 



Miloš ZEMAN, prezident republiky (záznam): 

Využil jsem svých pravomocí, setkal jsem se postupně s ředitelem Bezpečnostní informační služby, nejvyšším státním zástupcem, prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu, prezidentkou Energetického regulačního úřadu a včera i s panem ministrem vnitra, abych jim navrhl vytvoření společného týmu, který by se tímto největším tunelem v českých ekonomických dějinách seriózně zabýval. 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Pospíšile, byl by to tým vlastně mimo Poslaneckou sněmovnu, nebyla by to klasická vyšetřovací parlamentní komise, tedy pokud by se to drželo námětu pana prezidenta. Souhlasil byste s jeho vznikem? Nezavánějí podobné týmy jistou účelovostí, zneužitelností? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ODS/:

Já tady nebudu proti té myšlence a priori vystupovat. Na druhou stranu musím říci, že kauzu soláry a jejich případnou trestní odpovědnost, jejich aktérů, může vyšetřit pouze orgán činný v trestním řízení, to znamená policie společně se státním zastupitelstvím. Já jsem velmi rád, že teď v rámci kauzy paní doktorka Bradáčová kontra pan bývalý ředitel Martinec byly ty soláry takto zveřejněny, a že je zřejmé, že i pod vlivem vrchní státní zástupkyně se ta kauza pořádně bude šetřit, na úrovni orgánů, které to mají dělat, to znamená policie a státní zastupitelství. Mně nebude vadit, pokud zde vznikne nějaká skupina, která bude debatovat třeba mimo trestní problémy spojené s tím, proč k tomu došlo, kdo pro to hlasoval a tak dále. Ale trestní odpovědnost nemůže vyvozovat nějaká skupina, která nemá žádnou zákonnou pravomoc. Ta nemůže nikoho potrestat. Ta může vést debatu o politické nebo jiné odpovědnosti, ale, prosím, musíme říkat veřejnosti, že jediný, kdo může potrestat trestně-právně případné pachatele této kauzy, musí být orgány činné v trestním řízení a na konci soud. A já jsem přesvědčen, že nyní, jak už jsem řekl, po stížnosti doktorky Bradáčové na nečinnost policie v této kauze se vše zlepší a dojde konečně k nějakému průlomu. 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Byla by sociální demokracie pro vznik tohoto speciálního týmu, jestli by se skutečně neměly případnou trestnou činností, pokud byla v solárním byznysu spáchána, zabývat orgány činné v trestním řízení, protože sám prezident dnes řekl, že parlamentní vyšetřovací komise nikdy nic nevyšetřily a byť by toto nebylo přímo pocházející ze sněmovny, tak policejní tým by to taky nebyl. 



Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ČSSD/:

Já nesouhlasím s tím paušálním odsudkem parlamentních vyšetřovacích komisí. 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

To řekl dnes sám prezident Miloš Zeman, že nic nikdy nevyšetřily. 



Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ČSSD/:

Ale vždyť to není pravda. Jako jednak si myslím, to bych mohl teďka říkat, já si myslím, že tam výsledky jsou, když je ta komise zřízena, tak má zákonné pravomoci. Ona může podat podnět orgánům činným v trestním řízení, ona může podat podnět ke změně zákonů, ale co více, vždyť my už dneska v té sněmovně přece reagujeme. To jsem říkal, že jde o to vystihnout podstatu problému. Dneska senátoři sociální demokracie ze Senátu poslali do sněmovny zákon, podle nás to byla velmi důležitá úprava, kterou jsme navrhovali, aby zítra do veřejných řízení se nemohly hlásit společnosti s anonymní strukturou vlastnictví. Jako my jsme říkali, pokud by se to prosadilo, tak velkou částí prosadíme, aby se ztransparentnilo, kdo bude zítra čerpat ty peníze z těch solárních elektráren. Já bych uvítal, kdyby prezident tuhle iniciativu prosadil, protože se konkrétně dneska probojovalo ve sněmovně a o jeden hlas jsme to prohráli. Anebo zákon o finanční kontrole. Podobná věc. 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pro ten speciální tým byste byl, myslím jako zástupce sociální demokracie? 



Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ČSSD/:

To je taky takový ten aspirin, jak jsem to dneska nazval, který sice neuškodí, ale v této chvíli si nejsem jist. Myslím si, že už přece jenom bychom měli být dále. Budiž, ať je to zřízeno, ať se teda ty moudré hlavy nad tím zamyslí, ale dneska, rozumíte, tady se zpracovává zákon o finanční kontrole. Já bych přivítal, kdyby i prezident se tím zabýval a třeba podpořil to, protože když tohle by se povedlo, opět je to výrazný nástroj boje proti korupci, je to něco, co výrazně pomůže třeba i v té situaci veřejné zakázky a jejich transparentnost. To znamená, nejde o to teď jenom vyhlašovat - něco dám dohromady, ale vlastně tady jsou už konkrétní věci, ve kterých je třeba se angažovat. A já opakuju, my jsme to o jeden hlas dneska prohráli. Mě mrzí, že prezident třeba tohle nesleduje, a že nás nepodpořil. 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Prezident Miloš Zeman dnes před poslanci zopakoval své další preferované téma, o kterém by chtěl parlament přesvědčit, aby jej prosadil - majetková přiznání. 



Miloš ZEMAN, prezident republiky (záznam): 


Myslím si, že by měla existovat alespoň minimální shoda mezi vládní koalicí a opozicí na tom, že majetková přiznání by neměli podávat jenom politici, Viktor Kožený také nebyl politik, ale že by je měli podávat například vysocí policejní důstojníci, státní zástupci a soudci, a to ve zpřísněném režimu. 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Pospíšile, měli by zástupci justice a policie podávat majetková přiznání, pokud prezident říká to, co je veřejným tajemstvím, že tedy mnozí lidé z justice, ne všichni samozřejmě, ale mohou být jistým filtrem, jakýmsi filtrem, který tedy v této zemi zpomaluje nebo zastavuje trestní řízení? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ODS/:


Já jsem pro, aby majetková přiznání podávali ti, kteří vykonávají veřejnou moc. Na rovinu říkám, že nejsem pro majetková přiznání všech občanů České republiky. Jsem rád, že dneska pan prezident upřesnil svůj názor. Mluvil o soudcích a státních zástupcích. 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Ano nebo ne? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ODS/:

Ano, s tím já souhlasím. Ostatně už to v jednom zákoně bylo zavedeno, pak to myslím pan poslanec Kala nebo kdo navrhl zrušit a sněmovna to bohužel zrušila. Ale domnívám se, že by ti, co rozhodují a mají pravomoc rozhodovat na základě zákona a tedy mohou být korumpovatelní, tak ti by měli majetková přiznání podávat. Takže s touto myšlenkou souhlasím. 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Ano. Copak ale majetková přiznání by mohla být indikátorem toho, že ten či onen policejní vyšetřovatel nebo státní zástupce bere úplatky? Myslíte, že by to někdo přiznával? Protože i ten, kdo nemůže prokázat, že třeba vzal, kde vzal peníze na dům, tak dnes existují právníci, kteří poskytují službu v tom slova smyslu, že za úplatku majetek napíšou na sebe. Tuto informaci já mám. 



Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ČSSD/:

To je v pořádku, ale když to zítra bude platit, tak si uvědomte, že i ten právník bude muset prokazovat, kde k těm penězům přišel. Takže to není ... A navíc ještě, já bych zase k Milošovi Zemanovi přidal. Proč jenom státní zástupci a podobně? Jednak by měli být také v zákonu o střetu zájmů, kde chybí a druhá věc, co všichni ti Kožení, Pitrové, Provodové? Ty teda necháme tak, ty dneska amnestované jako? To znamená, proč se to nemá vztahovat na ně? 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

V České republice už je tradicí, že se tu praktikuje podle mnohých dvoukolejná, dokonce i trojkolejná zahraniční politika. I o tom mluvil dnes prezident ve sněmovně. 



Miloš ZEMAN, prezident republiky (záznam): 


Neexistuje speciální zahraniční politika prezidenta, speciální zahraniční politika vlády a už vůbec ne speciální politika ministra zahraničí. Takže hledejme i zde v této složité oblasti míru shody. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane Zaorálku, máte obavu, že vám bude jako případnému budoucímu ministrovi zahraničí mluvit prezident do úřadu? Velvyslanci už několik týdnů rozdělují prezidenta a stávajícího ministra zahraničí. 

 



Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ČSSD/:


Víte, to je taky trošku špatně formulované. Tady se mluví o nějakých, mluvil pan prezident o více zahraničních politikách. Ale považte, že když vezmu Schwarzenberga a Zemana, tak přece je by měla ta poměrně proevropská představa docela spojovat. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


No ale neděje se to. Spíše je rozdělují jiné věci. 

 


Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ČSSD/:


Ano, takže to není spor koncepcí. Nedělejme spor koncepcí z něčeho, co je podle mě daleko umělejší. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Jsou to podle vás tedy osobní animozity? 

 



Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ČSSD/:


Spor o velvyslance, to je podle mě docela umělá záležitost, samozřejmě velmi nešťastná. Tam se zkumulovaly velice nepříjemné věci, ale není to přece koncepční spor o zahraniční politiku. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Dobře, ale jak se v praxi může ujednotit zahraniční politika, jak by to mělo vypadat, když vláda, prezident i ministr zahraničí v mnoha ohledech mají různé představy o tom, jak ji prosazovat, jak ji aplikovat a navíc mají i různé kompetence z ústavy. Ten díl každý má svůj. 

 



Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ČSSD/:


Ale rozumíte, to je věc asi selského rozumu. Já si pamatuju, když mi řekl premiér dánský Rasmussen kdysi: Tahle malá země jako Dánsko, pokud bychom se nedokázali dohodnout na nějaké společné zahraniční politice, tak jsme směšní a trapní. Tak stejně tak je to, buď si budeme... 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Takže jsme. 

 


Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ČSSD/:


No buď si budeme hrát na furianty a budeme trapní, anebo budeme schopni si sednout a dohodnout se, ale není možné vykřikovat - já jsem větší, já jsem větší a já chci toho a toho. To je absurdní a to je podle mě situace, do které se nemůžeme dostat. Tohle kdyby mělo pokračovat, tak je to podle mě ostuda. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane Pospíšile, koaliční ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes řekl, že spor o velvyslance mezi ním a prezidentem je tvrdým politickým bojem o moc. Ale ústava jasně říká, že velvyslance jmenuje prezident. Neměl by tedy nakonec v zájmu hledání té shody a toho klidu ministr zahraničí ustoupit tlaku Miloše Zemana, především tedy pokud jde o Livii Klausovou na Slovensko? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ODS/:


Na druhou stranu ústava jasně říká, paní redaktorko, že to je kontrasignovaná pravomoc a je k tomu třeba souhlasu vlády. Takže tady to je rozdělený přesně na půl mezi prezidenta a vládu. Obě řekněme ty ústavní instituce mají padesátiprocentní podíl, když to zjednoduším, na jmenování a výběru toho, kdo bude naším velvyslancem. Víte, tady základní problém je u toho, čím jsme tu debatu začali. Já nechápu, proč pan prezident útočí právě zrovna na Karla Schwarzenberga, s kterým musí najít shodu na zahraniční politice. Pokud ji nenajde, bude platit, co říkal pan Zaorálek, my jako relativně malá země budeme vypadat směšně a naše zájmy v zahraničí budou poškozeny, viz výběr velvyslance. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


No ale kdo to rozsoudí, pokud jako dva kohouti ješitní tedy budou stát na svých pozicích na tom českém smetišti? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ODS/:


Já se omlouvám, ale já jako občan zvenku vidím, že teď to je spíš na panu prezidentovi. On dneska útočí na Karla Schwarzenberga a Karel Schwarzenberg reagoval naštěstí na to dnešní vystoupení pana prezidenta velmi smířlivě. Ale ty útoky já vidím spíše u pana prezidenta a doufám, že dojde k určitému uklidnění, protože není možné to, co říká taky pan prezident, že víceméně on může někoho vybrat a dohodnout se na tom s panem premiérem. Tady musí být dohoda i s Černínským palácem, protože například ambasador, velvyslanec musí být zaměstnancem Černínského paláce. To nemůže být figura stažená odkudsi z nebe. To by potom byl v zásadě honorární, honorární funkcionář. Takže já doufám, že dojde ke zklidnění situace, a že vláda, potažmo ministr zahraničních věcí a pan premiér na jedné straně a prezident budou schopni se dohodnout. A v zájmu toho já doufám, že dojde k uklidnění, řekněme, napjatých vztahů a že ty mediální přestřelky, které dneska byly jaksi velkou náplní projevu pana prezidenta, do budoucna spíše budou výjimkou. 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Už jen velmi stručně. Ano. 



Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ČSSD/:

Souhlasím s tou nutností sednout a dohodnout se. Jenom bych dodal, že prezident by měl dodržovat ústavní zvyklosti, ale ani Karel Schwarzenberg nemůže říci, nechám to takto rok zamrzlé. To je taky selhání. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ODS/:


Ano, to souhlasím. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pánové, já vám děkuji. Děkuji vám za účast v této diskusi. Na shledanou.

 

 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ODS/:


Hezký večer. 

 



Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a strany /ČSSD/:

 
My taky děkujeme. 

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
místopředseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel