20. září 2011

Poslanci ODS trvají na tvrdším postihu chronických dlužníků a pachatelů přestupků

Poslanci ODS na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny podpoří ve druhém a třetím čtení poslaneckou novelu zákona o hmotné nouzi a propustí do dalšího projednávání ve výborech novelu přestupkového zákona.

Obě tyto novely pomohou účinně zasáhnout proti lidem, kteří trvale zneužívají sociální systém a nerespektují přitom základní pravidla platná v tomto státě. Poslanci ODS své návrhy předložili již v loňském roce. Reagovali tak na neudržitelnou situaci v lokalitách, kde nyní roste sociální napětí.

"Rostoucí sociální napětí v některých regionech České republiky sledujeme od začátku volebního období. Proto jsme již před několika měsíci přišli s návrhy, které ji pomohou řešit. Věříme, že v důsledku viditelné eskalace problémů najdeme nyní podporu i u ostatních parlamentních stran, včetně sociální demokracie," uvedla k projednávání zákonů za autory novely zákona o hmotné nouzi poslankyně Lenka Kohoutová.

Tato novela otevře cestu k tomu, aby bylo možné použít příspěvek na živobytí k úhradě dlužných částek. Zákon také zakotví možnost domluvit si při splácení dluhů individuální splátkový kalendář. Tento postup doposud neměl oporu v zákoně.

"Možnost exekvovat příspěvek na živobytí by měla především zajistit rovné postavení všech dlužníků. Podle dosavadní legislativy totiž mohly úřady vymáhat dlužné částky po ženě na mateřské či invalidním důchodci, nemohly ale zakročit proti lidem, kteří nepracují, neplatí své závazky včetně pokut a přitom pobírají od státu pomoc v hmotné nouzi. Předkládaná novela tento stav napraví a zajistí spravedlivý přístup ke všem občanům," doplnila Kohoutová. Neplatičům zůstane zachováno existenční minimum u všech společně posuzovaných osob. Změny se dotýkají výhradně dávky na živobytí. Netýkají se jednorázových dávek, jako je porodné, pohřebné a podobně, účelově vázaných příspěvků jako je příspěvek na bydlení nebo mimořádné okamžité pomoci.

Novela přestupkového zákona, kterou již začátkem roku předložila poslankyně Ivana Řápková, počítá se zavedením nové sankce zákazu pobytu za opakované a úmyslné páchání přestupků. Po zapracování prvotních připomínek získal návrh podporu dalších koaličních poslanců. Novela zakazuje na dobu tří měsíců pobyt v obci nebo její části občanům, kteří se na jejím území opakovaně dopouštějí přestupků. Podmínkou je, že nemají na území obce trvalý pobyt.

"Jsme si vědomi negativního stanoviska vlády k tomuto návrhu. Na dílčí výhrady jsme připraveni reagovat během projednávání zákona ve výborech. Nesouhlasíme ale s výhradou, že zákaz pobytu je v přestupkovém právu příliš přísný trest. Již nyní může správní orgán uložit zákaz činnosti až na dva roky nebo uložit pokutu ve výši 50 tisíc korun za jediný přestupek. Zákaz pobytu bude krajní možností, jak obce budou moci reagovat na opakované porušování veřejného pořádku. Myslíme si, že by tuto možnost obce mít měly," reagovala na výhrady ve vládním stanovisku Řápková.

Oproti původní verzi ze začátku roku došlo k zúžení rozsahu přestupků, za které bude možné sankci uložit. Vyňaty byly méně závažné přestupky, u nichž se horní hranice peněžité pokuty pohybuje v řádech několika tisíců korun. Finální seznam přestupků byl sestaven na základě statistik a zkušeností městských policií. Sankci zákazu pobytu nebude také možné uložit mladistvému. Ze zákona oproti původní verzi vypadla možnost zveřejňovat údaje o neplatiči na úřední desce správního orgánu.