3. dubna 2013

Podporujeme jednotný trh Evropské unie

Při pracovním obědě řešil premiér Petr Nečas s předsedou Evropské komise José Barrosem aktuální evropské otázky jako jsou hospodářská a měnová unie a obnovení konkurenceschopnosti.

„Nemohli jsme se vyhnout situaci na Kypru, protože ta má vliv na celou eurozónu. Shodujeme se v tom, že zodpovědná fiskální politika musí být klíčová pro chování vlád,“ řekl premiér Petr Nečas po jednání.

Premiér v rozhovoru s předsedou Evropské komise zdůraznil, že cestou k vyššímu počtu pracovním míst je růst konkurenceschopnosti, ne zvyšování deficitu a umělé nalévání prostředků do ekonomiky. Za velmi důležité považuje dokončení prací na jednotném trhu: „ČR patří mezi ty země, které nejrychleji implementují jednotlivá nařízení týkající se vnitřního trhu a Evropská komise má v tomto plnou podporu České vlády,“ dodal.

Spolupráce s EK se týká také kohezní politiky, ve které chce Česká republika dosáhnout transparentního a efektivního systému čerpání a mezi témata rozhovoru patřily i daně z finančních transakcí. V této problematice patří podle premiéra Nečase Česká republika mezi země se skeptickým a opatrným přístupem. „Bojíme se, aby tento druh zdanění nepoškodil vnitřní trh. Obáváme se také dopadů na země, které se této spolupráce nezúčastní,“ uvedl premiér.

V neposlední řadě Česká republika považuje za uspokojivý kompromis dosažený v oblasti jednotného bankovního dohledu, kde měla Česká republika obavy především ve vztahu mezi mateřskými bankami a dcerami.

Barroso: Stabilita eurozóny je v našem společném zájmu

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso ocenil vzájemnou diskusi a zdůraznil potřebu spolupráce s evropskými institucemi a členskými zeměmi, která je podle něj důležitá vzhledem k rychlému politickému a ekonomickému vývoji v Evropě.

„Vítám konstruktivní diskusi, je v zájmu nás všech zajistit stabilitu eurozóny, jednotný trh a jednotu Evropské unie. Prohloubení ekonomické a měnové unie jsou hlavní současné výzvy,“ uvedl José Barroso.

Dále pochválil českou vládu za pokrok v realizaci jednotného trhu, který se jako hnací sílu růstu snaží zavést členské země Evropské unie. Ta již podle něj prošla nejhorší krizí. Vývoj na Kypru pak posiluje odhodlání zreformovat finanční sektor. Evropská unie chce proto vytvořit jednotný systém dohledu pro eurozónu, následně pak jednotný rezoluční mechanismus.

„Pokud bude fungující bankovní unie, pak řízení krizí, jako je ta současná, bude jednodušší. Zajistíme větší finanční stabilitu v Evropě a tím také důvěru, která je klíčová pro investice a hospodářský růst,“ řekl Barroso.

Úkolem je udržet jednotnou Evropskou unii

K obavám České republiky Barroso poznamenal, že je Evropská komise bere za své, když hledá praktická řešení tak, aby všechny členské země věděly, že jsou jejich zájmy respektovány.
Podle něj je odpovědností každého členského státu realizovat vlastní reformy. V této souvislosti řekl, že vítá konstruktivní přístup České republiky k podpoře konkurenceschopnosti: „Blahopřeji premiéru Nečasovi za významný pokrok, který byl dosažen v konsolidaci veřejných financí v posledních dvou letech,“ poznamenal předseda Evropské komise.
RNDr. Petr Nečas

předseda vlády