2. dubna 2013

Interview ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS Martin Kuba.


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:


ODS chce zabránit růstu cen elektřiny a chce i snižovat nezaměstnanost. Jak toho docílí, budeme zjišťovat v Interview ČT24. Hostem je ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS Martin Kuba. Dobrý večer, pane ministře, zdravím vás do Českých Budějovic. 

 


Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:


Hezký večer. 

 

 


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:


Pojďme začít aktuálně, dnes je poslední možný termín na podávání daňových přiznání a ODS měla v minulosti ambice daňové přiznání zjednodušit. Proč na ně rezignovala? 

 


Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já myslím, že dnes to daňové přiznání, které čítá nějakých 9 stránek, je jednoduší, než bylo. Ten slib, který byl historicky dán na daňové přiznání na jednu stránku, si myslím, že byla ambice, která nebyla možná splnit. Ta zjednodušení v této chvíli pro nás mnohem více je třeba udělat v kontaktu, který podnikatel musí podstupovat se státem. Řada podnikatelů si stěžuje na to, že musí nosit stejné materiály jak na finanční úřad, tak je potom přeposílat na statistický úřad nebo je přeposílat do obchodního rejstříku. My připravujeme takzvaný debyrokratizační balíček, kde chceme všechny tyto věci odstranit tak, aby podnikatel měl minimální kontakt se státem. Jsme přesvědčeni, že má se věnovat podnikání a nemá běhat po úřadech. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Pokud vám správně rozumím, zjednodušit daňové přiznání na jeden papír formátu A4 na to ODS už rezignovala a nechystá něco takového do budoucna? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já za sebe musím říct, že to považuji za slib, který není úplně reálný. A já bych ho tedy nedával, pokud bych za ODS v tomto smyslu měl mluvit. Jsem přesvědčen, že mnohem větší zjednodušení dnes spočívá v kontaktu podnikatele se státní sférou, aby byla co nejmenší a také v tom, aby se zmenšil počet těch výkazů, které musí podnikatelé státní správě vykazovat. Myslím si, že dohadovat se dnes o jednu nebo druhou stránku daňového přiznání, v tom ta zátěž, si myslím, dnes není a podnikatelé ji jako dramatickou asi v tomto úplně necítí. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A co zavedení jednotného inkasního místa? Protože pokud si vzpomínám na informace z roku 2011, tak to mělo být od 1. 1. 2013, teď to vypadá, že to bude až od ledna 2015. Nejde s tím nějak pohnout směrem kupředu? Protože to by mohlo daňovým poplatníkům a vůbec živnostníkům situaci zjednodušit. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Samozřejmě zavedení jednotného inkasního místa je tím bodem, který velmi správně, paní redaktorko, zmiňujete, že umožní podnikatelům dávat ty doklady na jedno místo. To zavedení od roku 2015 je z tohoto pohledu logické tak, aby bylo dobře připravené, aby tam nedošlo k jakémukoliv kolapsu, protože je třeba říci, že to bude daňový systém pro celý stát. Čili ta příprava je pro nás klíčová. A také je třeba říct, že já si i umím představit, že i v roce 2014 už bychom absolvovali takzvaně třeba zjednodušené inkasní místo, kdyby finanční úřady si zorganizovaly práci tak, aby dokázaly vybrat všechny ty formuláře jak pro sebe, tak pro sociální správu, tak pro zdravotní pojišťovny. I to by bylo možné a my o tom chceme diskutovat, jestli by nebylo již v roce 2014 takovým prvním krokem umožnit takto zjednodušeně ty formuláře podnikatelům státu poskytnout. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Spíše to bude ale takový pilotní projekt, aby se náhodou neopakovala situace z registrů vozidel, kdy padal systém a vlastně pro lidi, kteří navštěvovali registr vozidel a museli zadávat svoje nová data do něj prostřednictvím úředníků. Samozřejmě byla ta situace velmi složitá. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já myslím, že velmi správně zmiňujete to, co je pro ODS velmi nešťastné a my tohle opravdu nechceme a chceme na to být velmi opatrní, protože jsme přesvědčeni, že stát za ty daně, které mu občané platí, musí především poskytovat tu uživatelskou službu. To znamená, pokud mám být zaváděno jednotné inkasní místo, musí být naprosto jasně provázány ty technologie komunikační, ty úřady spolu musí komunikovat. V tom já také vidím největší usnadnění práce pro naše podnikatele. Stát by měl prostě trvat na tom, že dostane od podnikatele jeden papír a dokáže si jej už mezi sebou přeposlat. Já sám jsem jako drobný podnikatel zažil spoustu případů, kdy jsem absolvoval v úterý cestu na sociálku a on tam nikdo nebyl. Takže jsem tam šel ve středu, mezitím běháte na zdravotní pojišťovnu, odkud vám pořád volají, že tam ten materiál nemají, pak ho tam najdou. Myslím si, že tohle je ta administrativní zátěž, která často podnikatele obtěžuje. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Když už jsme se tedy dotkli tématu podnikatelů. ODS stále zdůrazňuje, že pro ně nechce zvyšovat daňové zatížení a že zároveň budou i do budoucna platit výdajové paušály. Na tom se nic nemění, slibujete to podnikatelům? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

My v žádném případě nechceme, aby docházelo ke zvyšování daňové zátěže podnikatelům. My vůbec si nemyslíme, že je dobrý ten model, který představila ČSSD, jakéhosi stavění živnostníků proti druhé skupině lidí, kteří chodí do zaměstnání. Stavění jedné pozice nebo jedné skupiny jako že parazituje na druhé. To je podle mého velmi laciné. Já musím říct, že my si za ODS vážíme všech lidí, kteří poctivě pracují, jak těch, kteří chodí do zaměstnání, tak těch, kteří podnikají. Každý má v té společnosti trochu jinou roli. Každý na to potřebuje jinou odvahu, každý na to potřebuje jiné vybavení. Ale pro nás živnostníci jsou velmi důležitou skupinou, ODS ji dlouhodobě hájí, dlouhodobě jí pomáhá a hodlá jí pomáhat i nadále. Pro nás je především důležité, aby se zbytečně nezvyšovala ta daňová zátěž a aby docházelo k co největšímu zjednodušování vztahů mezi živnostníkem a státem, tak aby ten živnostník se mohl věnovat svému podnikání a vytváření pracovních míst, protože já na rozdíl od pana kolegy Mládka jsem přesvědčen, že stát žádná pracovní místa nevytvoří, že je vždycky vytvoří jenom fungující pracovní trh. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Ano, vy jste zmínil formulaci, nechceme zbytečně zatěžovat daňově živnostníky. To znamená, že platí, že v tomto ohledu nebude ODS nic měnit, že stávající situace, že se na ni mohou živnostníci třeba na následující 2 roky spolehnout? Nic se nebude měnit? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Určitě, za nás by to mělo být tak, že v této chvíli my neneseme žádný jiný návrh. Já myslím, že v roce 2014 před volbami bude diskuse o tom, jaké daňové koncepty budou přinášet jednotlivé strany do voleb. Já si myslím, že my uvažujeme o modelu, který by byl pro živnostníky ještě více motivační a to ne pouze ve smyslu ekonomickém, ale spíše ve smyslu zjednodušení té administrativy. To znamená, pokud já bych toto měl nějak za sebe říci, tak jsem přesvědčen, že my stejně jako všechny strany v roce 2014 před volbami budeme chtít představit nějaký model pro živnostníky, který by měl být ještě více, řekněme, pro ně motivační, ale myslím, že na to je v této chvíli čas. Rozhodně pro zbytek vládního období my nehodláme dělat žádné změny, které by živnostníky jakkoliv zatěžovaly navíc. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Vy už jste zmínil slova stínového ministra financí za sociální demokracii Jana Mládka o parazitujících živnostnících. Nehodila se vám nakonec tato slova, lidově řečeno, do krámu, tak jak to zhodnotil Institut Václava Klause. Nepřišla vám vhod? 




Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Paní redaktorko, to je naprosto logické, když politický protivník udělá takovou chybu, že je to vždycky nahrávka, kterou v politice je třeba využít. Já pouze říkám, že pro mě je smutné, že si myslím, že tím pan kolega Mládek vyjádřil názor, který ČSSD opravdu dlouhodobě má. Pro mě toto zjednodušení toho programu, který v řadě těch bodů je v podstatě postaven na ideje, jsou tady nějací bohatší lidé, kterým my ty peníze sebereme a moudře vám je přerozdělíme, je podle mého mylný a ČSSD by se takto chovat neměla. Já za sebe musím říct, že živnostníci jsou skutečně solí toho národa, lidé, kteří prostě nenatahují jenom ruku ke státu, lidé, kteří se dokážou starat o sebe a o svoji rodiny. A v tomto smyslu označit tu skupinu, že parazituje, je velmi smutné. Já nevím, co třeba dělá pan kolega Mládek, když se mu rozbije pračka nebo si zabouchne někde dveře, jestli někoho z těch parazitů nakonec nepotřebuje. Já to považuju za velmi nešťastný výrok a myslím, že ta omluva přišla velmi pozdě a nebyla příliš upřímná. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Já ještě s dovolením budu pokračovat jednou z citací Institutu Václava Klause, protože v souvislosti právě s tím, že jste přišli s podporou živnostníků, respektive s akcentem na toto téma, tak institut tvrdí, že jste návrhy na usnadnění podnikání přednesli nepřesvědčivě, navíc prý není jasné, kde se z ničeho nic vzaly právě v tuto chvíli. Tak kde se najednou vzaly, i když vy jste zmiňoval v jedné ze svých odpovědí, že na živnostníky, což je i pravda, se soustřeďujete dlouhodobě, nicméně najednou přicházíte s Agendou 2014 a chcete více profilovat program ODS, byť do voleb je ještě daleko. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já myslím, že ta Agenda 2014 naprosto plně respektuje situaci, která dnes je. Je v ODS, která požaduje, aby její vedení a celá strana se ekonomicky profilovala ve vládě svým programem. Je třeba také říct, že to, o čem se bavíme, a to je snižování administrativy, si, paní redaktorko, uvědomte, že jsou věci, které jdou napříč ministerstvy. Pokud já tady mluvím o tom, že je třeba snížit kontakt podnikatelů se státem, tak velmi často mluvím právě o ministerstvech TOP 09, které spravuje sociální věci. Právě mluvím o ministerstvu financí, které musí být tím, které se bude s námi snažit ten kontakt toho podnikatele s tím státem zjednodušit. To není rozhodnutí, které udělá ministr Kuba u stolu jako ministr průmyslu, na tom se musíme shodnout v té koalici a musíme přesvědčit ministra Kalouska, že ty jeho finanční úřady musí být schopny přeposlat si ty informace mezi sebou, že je musí být schopny přeposlat na ten obchodní rejstřík. Čili vždycky to jednání o těch administrativních zátěžích je trošku problematické tím, že v sobě nese vždycky dva nebo tři resorty. Ono je třeba to vnímat, není to jednoduché rozhodnutí, které udělá někdo z ODS a řekne: takhle to od zítřka bude. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:


Ano, pane ministře, to sice ano, ale na druhou stranu když ministr financí Miroslav Kalousek, o kterém se teď zmiňujete, hodnotil právě tu Agendu 2014, tak se o ni vyjádřil jako o chaotické lidové tvořivosti. Tak to vypadá, že velmi špatně. Budete hledat nějaký konsensus, který by akceptoval návrhy z vaší strany? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já musím říct, že některá vyjádření pana kolegy Kalouska v posledním týdnu nepovažuji za šťastné. Já jsem přesvědčen, že právě třeba daňové odpisy, které my chceme nabídnout firmám, tak možná na tom návrhu pana ministra Kalouska zlobí to, že s ním nepřišlo nikdo z TOP 09 nebo že s ním nepřišel on, možná na řadě těch návrhů spíše... 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Ne, naopak. Pardon, já se omlouvám, zrychlené odpisy u firem údajně nejsou vaším nápadem, ministerstvo financí na něm podle slov Miroslava Kalouska v Aktuálně.cz, alespoň jsem to četla v tomto rozhovoru, pracuje už několik týdnů. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Pokud říká pan ministr Kalousek, že už na tom hodně dlouho pracuje, tak to určitě bude pravda. Pokud budeme hodnotit takto výroky, tak může za týden přijít s něčím TOP 09 a já se mohu postavit před kamery a říct: ano, já už ale přeci na tomto návrhu pracuju týdny a týdny. My máme konkrétní návrh, jak by to mělo vypadat. Pokud na něm pan ministr Kalousek pracuje, tak o to lépe, protože už bude rychle reálně spustitelný. Já myslím, že spíše by bylo dobré, kdyby kolegové z TOP 09 také přispěli nějakým návrhem a ne zrovna když se nějaký ozve z ODS, tak řekli: na tom my už přeci dlouho pracujeme. To jsou takové argumenty, které jsou poměrně složité. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Já jsem na začátku zmiňovala, že chcete zabránit zdražování cen energií. Můžete být trošku konkrétnější v tomto jednoznačném příkladě, jak tomu chcete zabránit? Protože přeci jenom zde slýcháme už několik dlouhých let, že cena elektřiny se tvoří na volném trhu.

 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

To je pravda, že cena elektřiny se tvoří na volném trhu. Bohužel ale dnes co nejvíce tedy zdražuje cenu elektrické energie v České republice, je cena za tu dotaci za obnovitelné zdroje. Ta, paní redaktorko, byla před nějakými pěti, šesti lety 50 korun za jednu megawatthodinu, dnes je to 500 nebo téměř 600 korun za jednu megawatthodinu. To je částka, která opravdu dneska firmy, třeba menší a střední firmy nutí platit v částkách o 10 až 15 či 20 řádově v desítkách milionů korun za elektrickou energii více. To zaražení této podpory pro nás je klíčový fenomén, který my jako vláda nebo já jako ministr průmyslu a obchodu chci na vládu přinést, aby od roku 2014 už nedocházelo k nárůstům těchto cen, aby došlo k zmražení další jakékoliv podpory. A chceme hledat varianty, jak co nejvíce omezit ty dotace, které jdou do toho, dnes je to vnímáno jako solárního byznysu, ale ona je to podpora všech obnovitelných zdrojů. Ty solární energie hrají největší roli. Chceme trvat na tom, aby všechny projekty prokázaly svou jasnou návratnost, aby se nestalo, že někdo z veřejných peněz, které dostává na podporu, si vydělá desítky nebo stovky milionů korun z peněz lidí, které musí vytahovat lidé z kapsy při platbě elektrické energie, anebo státní rozpočet. To podle mého není podnikání a není to vůči státu fér. Čili v tomto budeme dělat řadu razantních kroků, abychom ten nárůst ceny maximálně omezili a snížili cenu elektrické energie pro občany. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A jak to bude tedy do budoucna vypadat, pane ministře? To znamená, že třeba úplně rezignujete na nějaké dotace na obnovitelné zdroje? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

My od roku 2014 chceme skutečně zastavit dotace pro obnovitelné zdroje, pro všechny nové obnovitelné zdroje od roku 2014, protože jsme přesvědčeni, že dnes tu ekonomiku opravdu zatěžují velmi významně. Do budoucna rozvoj obnovitelných zdrojů by podle mého měl vypadat tak: ano, chcete si dát na svou vlastní střechu fotovoltaickou elektrárnu, bezesporu dejte, připojte si do svého sklepa baterii a využívejte tuto elektriku pro svůj dům. Ono to nebude stačit na celý provoz, ale významně si tím snížíte čerpání ze sítě. Ale nepouštějte tu elektrickou energii do sítě ostatním, aby si ji museli od vás draze kupovat. Chcete si ji dát na svou fabriku, ano, my vám to povolíme, rozveďte si ji po své fabrice, ale nepouštějte ji do sítě, aby ji někdo od vás musel za draho kupovat. To je model, kterým chceme dlouhodobě do budoucna podporovat obnovitelné zdroje spíše v té jednoduchosti. Ony se prosadí sami. Tady se udělala obrovská chyba, že se začaly podporovat v momentě, kdy nebyly tržně uplatnitelné bez té dotace. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Dobře, ale pak tady budou jiná pravidla pro nové hráče na trhu a jiná pravidla pro ty stávající. Nebojíte se tedy případně nějakých stížností, žalob, že si někdo bude stěžovat na to, že najednou vstupuje do tohoto byznysu za jiných podmínek než ten, kdo už na trhu nějakou dobu je? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Ne, paní redaktorko, ta žádná jiná pravidla pro nové hráče nebudou. My říkáme, že od roku 2014 stát nemá podporovat ty velké obnovitelné zdroje a vykupovat od nich elektrickou energii draho, protože je to opravdu pro českou ekonomiku a české domácnosti velmi nákladné. A chceme, aby také každý, protože víme, že řada těch investorů do těch solárních elektráren jsou lidé, kteří to nedělali s nějakým podvodným záměrem a mají v tom nainvestovány velké peníze, mají zaručené svoje domy. Chceme také nastavit pro ně model, aby si byli jisti, že dojde k návratnosti té jejich investice. My o tom teď diskutujeme, každý takový projekt bude tu svou návratnost muset prokázat. Já pouze říkám, že nepřipustíme, aby si někdo na podpoře z obnovitelných zdrojů vydělával desítky milionů korun na úkor toho, že to platí občané a stát ze svých peněz. To podle mého není podnikání. Ale od nového roku již by žádná podpora být neměla a ty obnovitelné zdroje by se spíše měly rozvíjet v tom smyslu užití pro svou vlastní potřebu. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A nejsou to spíše jenom populistická hesla, především po aféře s podporou fotovoltaiky poté, co se dějí ony věci v Energetickém regulačním úřadě, kdy najednou předsedkyně Energetického regulačního úřadu poukazuje na nějaké nesrovnalosti z minulosti, zároveň čelí trestnímu oznámení ona sama? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Já musím říct, že v tomto mluvím především za sebe. Asi nikdo nemůže říci, že bych od nástupu do své funkce mluvil jinak. Já od začátku tvrdím, že ten zákon byl špatně, že se nemají podporovat věci, které nejsou tržně uplatnitelné a nemají se podporovat takto masově. Že to v té chvíli vede k zneužívání těch peněz a samozřejmě k nějaké tendenci v tom švindlovat a podvádět. Já neumím mluvit za to, co se dělo na Energetickém regulačním úřadu, je to nezávislý úřad, který neřídí žádný ministr. A já neumím komentovat tu historii. Jsem přesvědčen, že takto nastavený zákon je špatně, že tam docházelo i k řadě trestných činů. To se dnes ukazuje a myslím, že je důležité všechny tyto věci dopátrat. Já asi neznám detail toho obvinění paní předsedkyně Vitáskové a v této chvíli je spíš neumím nijak zásadně komentovat. Ale z mých úst jste ani nikdy nemohla slyšet jiný názor, než že solární elektrárny nebyly dobrým nápadem takto masivně podporovat v té fázi, a říkám to dlouhodobě stejně. To nejsou populistická hesla a všechny ty kroky, které dělám, dělám k tomu, aby čeští občané už nemuseli platit tak vysoké ceny za tu elektriku. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Pojďme k dalšímu zásadnímu bodu, chcete se zaměřit na snížení nezaměstnanosti. Proč jste se na ně nezaměřovali v posledních měsících, kdy nezaměstnanost rostla? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

To nejde takhle, paní redaktorko, říct, že jsme na něj nezaměřovali. Ono je třeba si uvědomit, jaká je v České republice nezaměstnanost a čím je tvořena. Nezaměstnanost těch 27 zemí Evropské unie v České republice je zhruba nějaká pátá nebo šestá nejnižší. To znamená, že 21 států má nezaměstnanost vyšší. Před námi je Německo, před námi je Rakousko a ještě dva, tři státy a jinak všichni ostatní jsou za námi. My jsme ekonomika, která je poměrně malá a hodně otevřená, vázaná na to, co vyvezeme, co vyrobíme a ta naše nezaměstnanost samozřejmě kopíruje částečně tu nezaměstnanost v Evropské unii. A ještě přitom pořád zůstává takto nízká. Čili já tím nechci snižovat tu hodnotu, ale chci říct, že je třeba ji vždycky hodnotit v nějakých měřítkách té Evropy. Je pořád zhruba šestá nejnižší a my děláme všechny kroky... 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Což ale, pane ministře, já se omlouvám, právě jako argument pro skoro 600 tisíc nezaměstnaných lidí nemůže posluhovat. To znamená, jaké jsou recepty ze strany ODS, co bude dělat? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

To máte pravdu, já to vysvětluji pouze proto, že když někdo bude říkat, že ji šmahem dokáže změnit, tak těm lidem trošku lže, protože ono to nejde vždycky změnit pouze, že ministr mávne kouzelným proutkem a vytvoří pracovní místa. Pracovní místa vždycky vytváří fungující ekonomika. Jak to můžeme udělat? Můžeme podporovat export, což děláme. V loňském roce jsme se na to zaměřili a český export dosáhl absolutně nejvyšší hodnoty za poslední období, byl přes 3 biliony korun. To jsou konkrétní pracovní místa lidí, kteří v České republice pracují na těch výrobcích, které se potom vyváží ven. To, musím říct, že byla velmi důležitá nebo důležitý krok, aby ta nezaměstnanost nenarůstala. V téhle chvíli my dále v Agendě 2014 navrhujeme věci, které by mohly více rozhýbat ten domácí trh. Navrhujeme zrychlené odpisy firem, které by rozhýbaly to podnikatelské prostředí. Dokonce my za ODS navrhujeme, aby došlo k odpisům i u, řekněme, rodin, které se rozhodnou investovat peníze do třeba zlepšení své nemovitosti, které by plánovali ve dvou, třech letech, rozhodnou se je investovat teď, budou na to využívat ty drobné české stavební firmy, tak jim chceme umožnit daňové odpisy. Potom máme nástroje, které... 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Já se omlouvám, pane ministře, k tomu se ještě dostaneme, jenom teď když jste mluvil o odpisech pro domácnosti, to také kritizoval ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj nejdou v praxi realizovat, ani spravovat. Navíc z toho číší zoufalá snaha, aby domácnosti utratily co nejvíce peněz, a on to prý domácnostem nikdy neřekne. Jak chcete domácnosti donutit k tomu, aby opravdu vydávaly z peněženek peníze? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

My je, paní redaktorko, nechceme k ničemu nutit. Já myslím, že spíš jestli je něco zoufalého, tak trochu bych řekl, že je to ten komentář pana ministra Kalouska. To je přeci o tom, že domácí poptávka se dá také přibrzdit mediálními výroky, kdy budeme neustále všichni říkat: je obrovská krize a všichni lidé si budou peníze šetřit. A my teď v této chvíli pouze říkáme: ne utrácejte peníze, my pouze říkáme: pokud se rozhodnete investovat do takové věci, jako je nemovitost vaše vlastní a počítáte s tím nákladem a chtěli byste ho třeba ve dvou, třech letech udělat, tak to můžete využít teď, protože teď jsou na to pro ten stát samozřejmě optimální podmínky, kdy by to bylo výhodné. Myslím, že je to legitimní nástroj, na tom není žádné přesvědčování někoho, kdo peníze nemá, aby si je šel někam půjčit a peníze investoval do svého bydlení. To je signál, stejně jako ho chceme dát firmám, investujte do té ekonomiky teď, protože to má vazbu na pracovní místa, tak stejně tak takový signál můžeme dát rodinám a říci: pokud tu investici plánujete ve dvou, třech letech, tak je možná dobré, kdybyste ji zrealizovali teď. Myslím, že je to stejný nástroj jako u těch firem a ten komentář pana ministra Kalouska je tedy velmi, ale velmi zjednodušující a myslím, že v ekonomické sféře by příliš neobstál. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Pojďme ještě k jednomu komentáři z minulého týdne. Premiér Petr Nečas minulý týden uvedl, že takzvaný švarcsystém se v České republice používá ojediněle a nemá tedy cenu investovat do jeho potírání. Vy si to taky myslíte? Protože třeba TOP 09 dnes vyzvala ministryni práce Ludmilu Müllerovou, aby nepolevovala v cílené kontrole a postihu nelegální práce. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Ono je třeba si říct, jak to s tou kontrolou nelegální práce je. Já musím velmi tvrdě se ohradit proti tomu, co rozjelo ministerstvo práce a sociálních věcí v kontrole nelegální práce ve smyslu toho, že každý musí mít u sebe smlouvu v kapse a nosit ji prostě s sebou na stavbě, řada těch profesí s sebou v terénu. Přeci máme za stovky milionů korun nakoupeny informační systémy na ministerstvu práce a sociálních věcí, kde si ti kontroloři mají dohledat, jestli ten člověk je nahlášen, anebo nahlášen není. My tvrdíme... 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Ano, pane ministře, prosím už velice stručně, protože nás čas tlačí. Měly by ty kontroly opravdu pokračovat, nebo ne? A prosím opravdu o stručnou odpověď. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Maximálně 8 dní mají mít u sebe tu smlouvu ti lidé, než jsou nahlášeni na sociálku a zdravotku, déle ani o minutu. A jestli platíme takové peníze a firmy platí takové peníze za ty systémy na sociálce, tak prostě to nemůžou ty kontroly takto probíhat. 





Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Pane ministře, já vám děkuju za rozhovor pro Interview ČT24, na shledanou. 

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
1. místopředseda strany
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města