3. dubna 2013

Novinky ve vězeňských zákonech posílí bezpečnost ve věznicích

Poslanci dnes schválili ve třetím čtení první z novel balíčku tzv. vězeňských zákonů, které znamenají zásadní systémové změny v oblasti vězeňství. Prioritou je zajištění bezpečnosti ve věznicích a ekonomické úspory.

 
„Novelizace zákona vychází z praktických potřeb vězeňské služby a orgánů činných v trestním řízení. Zpřesňuje vztahy uvnitř vězeňské služby i mimo ni a přináší nová oprávnění za účelem zvýšení bezpečnosti ve věznicích a v jejím okolí,“ řekl k novele ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který je zároveň místopředsedou ODS. 
 
Orgány Vězeňské služby ČR se podílejí na objasňování a prověřování trestných činů a kázeňských přestupků vězněných osob, ale i příslušníků vězeňské či justiční stráže. Dosud jim však chybělo posílení pravomocí, což mnohdy komplikovalo jejich práci. První z návrhů „vězeňského balíčku“, zákon o vězeňské službě a justiční stráži, proto zavádí například nový institut umožňující požadovat vysvětlení nejen od samotných vězňů, ale i od dalších osob, jako jsou příslušníci a zaměstnanci vězeňské služby a zaměstnanci jiných subjektů pracujících ve věznici. 
 
Další změnou je doplnění výčtu donucovacích prostředků, které již úspěšně využívá Policie ČR, a které doposud vězeňská služba postrádala. Za účelem zajištění bezpečnosti v prostorách věznic tak budou moci příslušníci vězeňské služby a justiční stráže používat například elektrické paralyzéry. „Ve světě tento prostředek policejní sbory užívají běžně a podle dostupných údajů byl v zahraničí použit již ve více než 700 000 případech, snížil počet zraněných zatýkaných osob o 70 % a počet zraněných policistů o 80 %. Distanční paralyzér má oproti střelné zbrani také výhodu šetrnosti vůči zasažené osobě a odpadají náklady na léčení po zásahu,“ informoval 1. náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák (ODS). Tyto prostředky bude moci vězeňská služba použít nejen proti vězňům, ale i vůči jiným osobám, které by například napomáhaly k osvobození vězně a podobně. Vedle paralyzérů se jedná i o vytlačování pomocí vozidel a štíty při hromadných nepokojích ve věznicích.
 
Vězeňská služba bude moci do budoucna pořizovat také zvukové a obrazové záznamy ve spravovaných střežených zařízeních a přilehlých prostorách.