27. března 2013

Ranní interview

Hostem ranního diskusního pořadu ČRo 1 byl 1. místopředseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.


Moderátor:

7:51, ranní Radiožurnál a čas pro dnešní Ranní interview. Modelová situace: představte si, že jste vinaři a na sklizeň hroznů zaměstnáváte každý rok stejné osvědčené česáče. Podle zákoníku práce, platného od roku 2012 ale můžete stejného člověka na dobu určitou zaměstnat maximálně třikrát za sebou. Toto pravidlo by mohla změnit novela zákoníku práce, která by v některých oborech umožnila opakovat pracovní poměr na dobu určitou bez omezení. Změnu zákona dnes ve třetím čtení projednají poslanci a my jsme teď v Ranním interview ve spojení s jejím iniciátorem, senátorem Milošem Vystrčilem z ODS. Přeju vám dobré ráno. 



Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu ODS:
 

Dobré ráno i vám a vašim posluchačům. 



Moderátor:

Tak to pojďme ještě upřesnit. Komu má změna zákoníku práce vlastně pomoci a jak prakticky? 



Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu ODS:

Já myslím, že vy jste to hlavní už řekl. Měla by pomoci těm zaměstnancům a zaměstnavatelům, kteří pracují v provozech, kde to vyžadují vážné provozní důvody nebo zvláštní charakter práce. To pokračující navazování pracovních poměrů na dobu určitou. 





Moderátor:

Opakovat ten pracovní poměr na dobu určitou už bylo v minulosti možné. Pak ale přišla kritika a proto změna. Vyžádala si teď jeho znovuzavedení zase praxe? 



Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu ODS:

Je to tak, vyžádala si ho praxe. Já vlastně jsem tu iniciativu převzal od zaměstnanců, přišli za mnou zaměstnanci jednak firmy Bosch, potom to byli zaměstnanci jedné strojírenské firmy z Dačicka a pak se ozvala jedna firma z Boskovic. To znamená, v prvních dvou případech je to můj senátní obvod a pak se připojili další z jiných částí republiky. 



Moderátor:

Co si o změně zákoníku práce myslí odbory? 



Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu ODS:

Odbory samozřejmě mají určité obavy. Na druhé straně já musím ocenit, že nakonec i díky tomu, že sami zaměstnanci to chtěli, se postavili k této změně čelem, spolupracovali se zaměstnavatelskými svazy a vlastně navrhli takový tvar té legislativní změny, který byl přijatelný jak pro ně, pro odbory, respektive zaměstnance, tak i zaměstnavatele. 



Moderátor:

V současnosti mají jedinou výjimku opakovat zaměstnání na dobu určitou pracovní agentury. Nemohou liberalizací zákoníku práce přijít tyto agentury o část klientů? 



Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu ODS:

Já nevím, jestli mohou nebo nemohou. Ale rozhodně je důležité, aby byli klienti dobře obslouženi. A v tom případě já si myslím, že mít možnost opakovat pracovní poměr na dobu určitou je mnohem lepší, než být agenturním zaměstnancem, protože v tom případě jednak neberete zaměstnanecké benefity, což jsou například stravenky nebo jiné výhody. A zadruhé jako agenturní zaměstnanec můžete odejít z práce ze dne na den a není to tak, že byste měl nějakou dobu určitou předem jistou. 



Moderátor:

Pojďme to tedy ještě shrnout na závěr našeho rozhovoru. Kterých profesí těch nejčastějších by se tedy opakované zaměstnávání na dobu určitou mělo týkat v budoucnu? 



Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu ODS:
Určitě to budou zemědělské práce, to znamená různé sezónní práce. Může to být například i oblast cestovního ruchu, například průvodcovství na hradech a zámcích, které probíhá většinou v letních měsících. Můžou to být ale i například strojírenské podniky, pokud se vyskytnou vážné provozní důvody nebo je tomu tak, že mají vlastně ve vlnách, to znamená periodicky, hodně práce, protože vyrábí nějaký výrobek, o který například v létě nebo na podzim je zájem a potom zase o něj zájem není, takže vlastně oni potřebují zručné řemeslníky nebo zaměstnance vždycky na určitou dobu kalendářního roku. 



Moderátor:

Neměl by se tedy do budoucna vrátit stav, kdy jsem například někde zaměstnán a můj zaměstnavatel mi každý rok nabídne stejnou pracovní smlouvu, ale vlastně jednou ročně si dává šanci mě v podstatě vyhodit bez nějakých jistot odstupného a tak dále? 



Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu ODS:

To já neumím posoudit a nechci v tomtosměru dělat rozhodčího. Já spíše jsem se choval tak, že jsem vyhověl tomu, na čem se byli schopni dohodnout zaměstnanci a zaměstnavatelé, protože tohle jsme ještě neřekli důležitou věc, že toto opakované uzavírání pracovních poměrů na dobu určitou bude možné jenom, když s tím bude ten zaměstnanec, respektive odborová organizace souhlasit. Takže toto je nějaký kompromis a já jsem za něj rád a doufám, že ho dneska Poslanecká sněmovna podpoří. 



Moderátor:

Iniciátor, senátor Miloš Vystrčil z ODS hostem Ranního interview před osmou hodinou. Děkuju vám za váš čas a odpovědi. Na shledanou. 



Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu ODS:

Na shledanou. 



Moderátor:

A my ten osud zákoníku práce, té novely budeme samozřejmě sledovat. Poslouchejte dál vysílání Radiožurnálu. 

RNDr. Miloš Vystrčil

1. místopředseda senátního klubu
člen výkonné rady
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel
krajský zastupitel