14. března 2013

Ekonomika ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS Martin Kuba.

Veronika MARKOVÁ, moderátorka:

Podnikatelská mise v čele s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou hledá nové šance a příležitosti na indickém trhu a v Bangladéši. V šesti dnech navštíví 30 zástupců českých firem celkem čtyři města. Na telefonu by teď měl být ministr Martin Kuba.
Dobré odpoledne do Indie.

Hezké odpoledne.

Veronika MARKOVÁ, moderátorka:

Vy jste teď sice na podnikatelské misi, nicméně využiji toho, že vás mám teď na telefonu a začnu aktualitou. V Česku zhruba před dvěma hodinami vydaly agentury zprávu, že ministrem obrany bude Vladimír Picek. Jeho jméno bylo ještě přitom nedávno zpochybňováno jak ze strany TOP 09, tak hlavně ze strany LIDEM. Projednali jste tohle jméno i s koaličními partnery?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Paní redaktorko, já opakovaně musím potvrdit to, co říkám médiím, že výběr ministrů ve vládě je prioritní otázkou pana premiéra. A já se přiznám, že teď jsem pět dní nebo čtyři dny pryč, takže je to informace, kterou já jsem objevil na internetu zhruba před deseti minutami. Víc vám k tomu skutečně neumím říct. Pro mne je to jméno, které je naprosto bezproblémové. Myslím, že pan kolega Picek jako první náměstek prokázal, že je schopen ten resort vést, ale znovu říkám, nominace a projednání bylo na předsedech koaličních stran, čili za ODS na panu premiérovi Nečasovi.

Veronika MARKOVÁ, moderátorka:

Vy jste ale v ODS přeci jen hned za panem premiérem a koaliční dohoda vám ukládá projednávat jména ministrů na úrovni stran. To znamená, nehovořilo se právě o tomto jménu?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Ne, přiznám se a znovu musím zopakovat, nominace do vlády, personální nominace vlády jsou výhradní kompetencí pana premiéra. On má i takovýto, takovouto představu on, čili dohoda byla na K9 taková, že nominace proběhne po tom, co se dohodnou předsedové koaličních stran. Já jsem ten poslední vývoj čtyř dní nebyl v České republice, takže neumím toto komentovat.

Veronika MARKOVÁ, moderátorka:

A nebojíte se vy sám toho, že tohle jméno vyvolá opětovné napětí ve vládní koalici, kdy by se k LIDEM mohla přidat i TOP 09?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Paní redaktorko, já chápu, že je to pro vás aktualita, která je zajímavá. Já se omlouvám, já to jméno znám 10 minut z internetu, nevím, jaké probíhaly za poslední čtyři nebo pět dní jednání mezi panem premiérem, panem vicepremiérem Schwarzenbergem a Karolínou Peake. Vy po mně chcete komentovat věci, o kterých já v téhleté chvíli vím 10 minut z internetu a omlouvám se, já opravdu neumím říct, co si řekli předsedové koaličních stran za poslední čtyři dny. Až se vrátím do Čech a zjistím to, tak vám můžu říct, jestli se něčeho obávám, nebo neobávám, ale v této chvíli řeším s podnikateli z Indiie a v Bangladéši export České republiky. Toto opravdu neumím komentovat.

Veronika MARKOVÁ, moderátorka:

Pojďme tedy zpět k tématu, k vaší cestě. Proč jsou právě Bangladéš a Indie podle vás zajímavou obchodní příležitostí pro české firmy?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Indie patří mezi 12 prioritních zemí pro český export, které jsme vybrali společně s Hospodářskou komorou, Svazem průmyslu právě proto, že ekonomika Indie velmi významně roste, je to obrovský trh, který v posledních letech se velmi rozvíjí. Indie rozvíjí svůj průmyslový potenciál. Je tady velmi silná textilní výroba. Oni tu produkci toho průmyslu chtějí ve své ekonomice zvyšovat. Je to trh, který má přes miliardu lidí. Stejně tak v tomto regionu Bangladéš, což je země, která je na ekonomicky mnohem nižší úrovni, ale rovněž s velmi silným textilním průmyslem, kde české třeba strojírenství má velké jméno. Všechny tyto země, které se rozvíjí, samozřejmě potřebují nové stroje pro průmysl, zvyšuje se jim spotřeba energie, to znamená, ony potřebují těžit nerostné bohatství, potřebují na to technologie na tu těžbu, strojírenství, potřebují stavět jaderné ..., potřebují stavět elektrárny, ať už uhelné nebo nějaké jiné. To všechno jsou segmenty, které české firmy velmi dobře zvládají. V Indie je to třeba oblast, řekněme, vlakové dopravy, kde české firmy dodávají řadu signalizačních zařízení nebo ... nebo vlaky, lokomotivy a tak dále. Čili těch sektorů je velká řada.

Veronika MARKOVÁ, moderátorka:

Indie si svůj trh ale velmi pečlivě chrání prostřednictvím vysokých cel. Jak těžké tedy je pro české firmy dostat se skrz tuhle bariéru a proniknout právě do sektorů, které jste zmiňoval?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Je to právě o tom, že v těchto státech je přítomnost ministra a podpora české vlády pro české firmy velmi důležitá. To není standardní trh, na který jsou zvyklí v Evropě. Tady ten podíl státu a vliv státu na uzavírání obchodů a podíl ve velkých firmách je významný a tady je velmi důležité ta přítomnost ministra a řekněme takové to otevírání dveří. Řada dohod potom vzniká na mezivládní úrovni. Je řada jednání, kde my právě českým firmám jsme schopni pomoci třeba při získávání licence v dané oblasti tak, aby nebyly omezovány ve vstupu na trh. To jsou právě tyto nové trhy, kde je nutné, aby ministerstvo průmyslu, česká vláda a přítomnost ministra podporovala ty české firmy.

Veronika MARKOVÁ, moderátorka:

Kdo rozhoduje o tom, kterým firmám právě vy budete pomáhat, nebo jak probíhá ten proces výběru, i včetně účastníků mise?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Ty mise vždycky probíhají ve spolupráci s Hospodářskou komorou nebo se Svazem průmyslu a dopravy. Ministerstvo průmyslu a obchodu v žádném případě nikdy nevybírá, jaké firmy kam pojedou. Hospodářská komora nebo Svaz průmyslu jako organizátor té mise vyhlásí tuto misi a podnikatelé se hlásí přímo na Hospodářskou komoru a Svaz průmyslu. Hlásí se podle toho, jestli mají o daný region zájem, nebo jestli tu už podnikají, nebo tu mají nějakou obchodní vizi. Oni si také podnikatelé sami hradí celý ten, celou tu účast na této misi. Ministerstvo průmyslu a obchodu nehradí podnikatelům žádné náklady. Ministerstvo průmyslu a obchodu hradí pouze účast svých zaměstnanců, to je náměstka, lidí, kteří jsou zodpovědní za obchod v tom daném regionu nebo za ty průmyslové oblasti, eventuálně komunikaci. Jinak veškeré náklady spojené s cestou si firmy hradí samy a hlásí se přes Svaz průmyslu či Hospodářskou komoru.

Veronika MARKOVÁ, moderátorka:

Pane ministře, díky za informace i aktuální komentář. Hezký den do Indie.

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

Děkuji, hezký den, na shledanou.

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu