13. března 2013

Europarlament poslal EU do rozpočtového provizoria v roce 2014

Štrasburk - Členskými státy pracně vyjednaný víceletý finanční rámec EU 2014 - 2020 dnes většina europarlamentu shodila ze stolu. Podle usnesení Evropského parlamentu, musejí členské státy posílat do Bruselu více peněz a zároveň dovolit Evropské komisi zavést a vybírat od občanů své vlastně daně, které už nebudou mít ani voliči, ani jejich vlády pod kontrolou.

 
Tímto hlasováním Evropský parlament poslal EU v roce 2014 do rozpočtového provizoria, což je v době hospodářské krize mimořádně nezodpovědné. Důsledkem provizoria bude v roce 2014 zastavení financování veřejných investic v celé EU v řádu desítek miliard eur. To negativně zasáhne především sektor stavebnictví. Je politováníhodné, že se k tomuto absurdnímu postoji přidali i čeští europoslanci ČSSD.
 
"Europarlament dlouhodobě vyhrožoval, že nebude vyjednávat, dokud nedosáhne sedmiprocentního navýšení výdajů. Vše teď nasvědčuje tomu, že teď svým militantním a nezodpovědným přístupem žene Evropu do rozpočtového provizoria," komentoval hlasování šéf europoslanců ODS Jan Zahradil. "Je důležité si uvědomit, že ti, kteří dnes hlasovali proti dohodě, se postavili zájmům svých vlád i občanů svých zemí."
 
Evropský parlament dnes také schválil svůj postoj pro vyjednávání o rozpočtu EU na rok 2014. V usnesení, které europoslanci ODS nepodpořili, se zmiňuje možný deficit způsobený rozdílem mezi závazky a platbami. To má také odůvodnit tlak na další navyšování výdajů. "Hrozba nedostatkem prostředků je pochopitelně závažná, protože EU má povinnost hospodařit s vyrovnaným rozpočtem," říká mluvčí ODS pro otázky rozpočtu Hynek Fajmon. "Evropská komise se ale musí naučit lépe hospodařit, a ne s vydatnou podporou europarlamentu vydírat členské státy. Místo nekonečných manter o dalších a dalších výdajích je potřeba unijní rozpočet reformovat, například škrtnout zbytečné výdaje nebo omezit administrativní náklady."
 
Za zcela absurdní potom Hynek Fajmon považuje  požadavek Evropského parlamentu na zavedení nových celoevropských daní, které by měly rostoucí apetit unijních institucí uspokojit. "V Bruselu se již několik let uvažuje o zavedení tzv. vlastních zdrojů. Nejde o nic jiného, než o daně - například daň z uhlíku nebo z finančních transakcí - jejichž výtěžek by inkasovala přímo Evropské komise. Občané by takové daně přímo neviděli na svých výplatních páskách, zato by nemohli nijak kontrolovat ani jejich výši, ani zacházení s nimi tak, jak se to děje v každém demokratickém státě. Nemluvě o tom, že zavádět nové daně v této době je naprosto nepřijatelné."