22. února 2013

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba navštívil v rámci svých cest po regionech Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj je již šestým regionem, který ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba od začátku tohoto roku navštívil. Ani tentokrát nevynechal návštěvu významných firem v regionu včetně podniku se zdravotně handicapovanými zaměstnanci. Při setkání s podnikateli dominovalo téma proexportní strategie a nedostatek technicky vzdělaných pracovníků . Právě to jsou jedny z hlavních témat ministra Kuby ve vládě.

 
V rámci dlouho plánované cesty za podnikateli se ministr Martin Kuba nemohl nezastavit ve Frenštátě pod Radhoštěm. Zajímal se, jakou pomoc by v místě zasaženém výbuchem potřebovali. „V prvé řadě je třeba vyjádřit soustrast rodinám, kterým tato tragédie zasáhla přímo do životů. Pohled na zdemolované torzo domu nahání hrůzu. Dle informací paní starostky Leščišinové by město potřebovalo finanční pomoc nutnou při nařízené demolici poškozeného objektu. Navrhnu toto řešení premiérovi a vládě. Pevně věřím, že formu solidarity najdeme a pomůžeme tím městu při řešení této mimořádné tragické události,“ dodal ministr poté, co si místo prohlédl. Ocenil také solidaritu lidí, která přichází nejen z regionu, ale i z celé republiky. Vyzdvihl práci a nasazení starostky města Zdeňky Leščišinové: „se svým týmem celou tu situaci obdivuhodně profesionálně i lidsky zvládá.“ 
 
Starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zděňka Leščišinová přijala ministra nejdříve na městském úřadu, poté společně shlédli samotné místo zasažené výbuchem. Přístup ministra Kuby velmi uvítala: „Oceňuji přístup pana ministra, konstruktivní a věcné jednání, projevený zájem a přislíbenou pomoc při řešení tragické události v našem městě. Moc si toho vážím,“ uvedla starostka.
 
Po návštěvě Frenštátu pod Radhoštěm ministr pokračoval ve svém plánovaném programu a navštívil mošnovskou opravnu letadel Job Air Technic. Prohlédl si výrobu a se zástupci firmy diskutoval o úspěších společnosti i jejich problémech při čerpání peněz z dotačních programů: „Vyslechl jsem si od managementu, v jaké fázi se tento projekt nachází, považuji jej za projek, který nese do regionu práci s vysokou přidanou hodnotou,“ řekl po návštěvě ministr Kuba. Ředitel společnosti Daniel Barč k tomu dodal: „Ročně přijmeme na 5 až 10 studentů po praxi do pracovního poměru a rádi bychom si dál odborné pracovníky vychovávali. Vítáme zájem pana ministra vyslechnout si naše problémy a hledat systémovou cestu k jejich řešení.“
 
Z mošnovské společnosti se ministr přesunul do Ostravy-Kunčiček, do chráněných dílen Charity Sv. Alexandra. Tím navázal na nedávné jednání u kulatého stolu o zaměstnávání handicapovaných. Řada podniků si totiž stěžuje, že jim český stát nepomáhá vytvářet dostatečné prostředí, aby mohli zaměstnávat lidi s jakýmkoli druhem postižení. Ředitel chráněných dílen Tomáš Falta uvedl: „Problémy jsou s financováním našeho zařízení, ale snažíme se situaci zvládat i za současné legislativy, která nám zaměstnávání postižených často znesnadňuje. Naším cílem je udržet na pracovním trhu lidi s handicapem a uspět s našimi výrobky na trhu.“ Ministr si se zájmem dílnu prohlédl a přislíbil, že se problematikou bude zabývat.  „Jako ministra průmyslu a obchodu mě samozřejmě zajímají i podniky a chráněné dílny zaměstnávající handicapované. Jde o to, nastavit jim co odpovídající podmínky, aby mohly uspět i se svým „handicapem“ před konkurencí na trhu“. 
 
V programu nechybělo ani tradiční setkání se zástupci Krajské hospodářské komory ČR. Ministr Martin Kuba mluvil o podpoře exportu a vyslechl si jejich potřeby, především nedostatek technicky vzdělaných mladých lidí v regionu. Diskutovalo se také o nezbytných změnách v zákoně o veřejných zakázkách.  
 
O regionálních problémech mluvil ministr s primátorem Ostravy, Petrem Kainarem a jeho náměstkem Martinem Štěpánkem.
 
Cestu po moravskoslezském kraji ministr ukončil setkáním se členskou základnou oblastního sdružení ODS v Ostravě, se kterými debatoval o aktuální politické situaci i agendě svého úřadu.

Štítky:
tisková zpráva