14. prosince 2012

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek zahájil tradici oslav Dne českého vězeňství

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek dnes navštívil v doprovodu svého prvního náměstka Daniela Voláka a generálního ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala věznice Ostrov nad Ohří a Horní Slavkov. Svou účastí tak zahájil tradici oslav Dne českého vězeňství, který si vězeňská služba připomíná letos poprvé.

„Chtěl bych vyzdvihnout práci příslušníků vězeňské služby, kteří bez ohledu na nepříznivé podmínky a za situace dlouhodobě přeplněných věznic a omezených finančních prostředků plní spolehlivě své povinnosti a zajišťují nejen bezpečí společnosti, ale také kvalifikovanou výchovnou péči o osoby ve výkonu trestu,“ uvedl ministr Pavel Blažek během návštěvy ostrovské věznice.
 
Věznice Ostrov nad Ohří je jedním z nápravných zařízení tvořících souvislý pás při západní hranici České republiky. Tato věznice je profilována pro výkon trestu odnětí svobody pro dospělé muže zařazené soudem do věznice typu s dozorem. V současné době je věznice rozdělena do tří samostatných objektů. První slouží převážně pro oddělení výkonu trestu, ve druhém jsou vnitřní pracoviště, nástupní a výstupní oddělení a zvláštní oddělení pro výkon vazby. Ve třetím objektu je umístěno specializované oddělení pro odsouzené s poruchou osobnosti a chování způsobenou dlouhodobým užíváním psychotropních látek a bezdrogová zóna. 
 
Nedaleká věznice Horní Slavkov je profilována pro výkon trestu odnětí svobody dospělých mužů, kteří spáchali závažnou trestnou činnost a recidivujících, zařazených do výkonu trestu s ostrahou s délkou do 15 let. Normová ubytovací kapacita činí 762 míst. Ve věznici jsou zřízena oddělení pro výkon trestu s ostrahou s kapacitou 678 míst, specializované oddělení s poruchou duševní a poruchou chování s kapacitou 48 míst, oddělení se zesíleným stavebně technickým zabezpečením s kapacitou 36 lůžek. 
 
U příležitosti Dne českého vězeňství, který odkazuje na nařízení o služebním slibu pro nově nastupující dozorce a dozorkyně vězňů vydaného dne 14. prosince 1918 prvním československým ministrem spravedlnosti Františkem Soukupem, se v českých věznicích a vazebních věznících konají služební shromáždění k připomenutí historických tradic, reformních úspěchů a dosažených výsledků v českém vězeňství.