13. prosince 2012

Ekonomika ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS Martin Kuba.


Přemysl ČECH, moderátor:


Podrobněji a po telefonu Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu. Dobrý večer. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu  a 1. místopředseda ODS:


Dobrý večer. 



Přemysl ČECH, moderátor:


Pane ministře, my jsme slyšeli řadu úkolů, které má ta novela plnit, ale co je hlavním cílem oné velké novely horního zákona? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu  a 1. místopředseda ODS:


Hlavním jejím cílem je, že ten zákon, podle kterého dnes tato oblast funguje, pochází z roku 1988. To znamená ještě z minulého režimu a mezi tím se velmi významně tato oblast změnila. To znamená, došlo k privatizaci těch těžebních společností a právě to třeba vytvářelo velmi nerovné podmínky, kdy občané těch měst a krajů stáli proti těžebním společnostem. Ten zákon dokonce určoval, že se vyvlastňuje ve prospěch těžebních společnosti, protože v roce 88 nikdo nepředpokládal, že by těžební společnost nereprezentovala zájmy státu. Čili hlavním úkolem té novely, kterou my předkládáme, a musím říct, že po nějakých 23 letech ji chceme novelizovat, je nastavení legitimního, standardního procesu těžebního zákona tak, jak jsou na něj zvyklí ve všech demokratických zemích na západ od nás. 



Přemysl ČECH, moderátor:


Já možná domýšlím to až moc daleko, ale ono to vypadá tak, že novela má umožnit snazší zahájení těžby třeba na ložisku Kašperské Hory, kde je právě zlato společně s wolframem, to jsou ty vyjmenované nerosty. Za jakých okolností si to dovedete představit? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu  a 1. místopředseda ODS:


O tom to vůbec není a myslím, že by vůbec nebylo rozumné vést debatu směrem k nějakým ložiskům. My říkáme, že ten zákon musí vymezit nějaké strategické suroviny, u kterých se stát bude chovat trochu jinak než u těch obecných. Ten dnešní zákon popisuje téměř všechny vyhrazené, a těch je desítky těch surovin, my chceme vytipovat pouze skutečně strategické, ať už z ekonomického nebo z energetického pohledu, u nichž by stát se choval tak, že je dokáže více chránit, dokáže si tam i prosadit třeba svůj nějaký státní zájem i ve smyslu vyvlastnění, ale je jasně definováno pouze těch pár důležitých nerostů, u kterých to je. Vůbec by nebylo rozumné se teď omezovat na nějaké lokality. Je to o tom, že stát musí zajišťovat nějak ekonomiku a řekněme svou energetiku a na to využívat své nerostné bohatství a tam mít možnost chránit své zájmy, zájmy svých občanů a mít v tom to hlavní slovo. To je, řekněme, ten hlavní, to hlavní poslání této novely. 



Přemysl ČECH, moderátor:


A mít tedy také možnost otevřít ta vrátka, pokud by to bylo v budoucnu zapotřebí, jestli tomu dobře rozumím? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu  a 1. místopředseda ODS:


Já myslím, že je to důležité, protože i když se dnes třeba staví nějaká důležitá infrastrukturní stavba, tak stejně tak má stát podle české legislativy možnost nějaký třeba pozemek vyvlastnit, aby tu infrastrukturu postavil. Je nutné říct, že pokud stát má zajistit energetiku pro svoje občany, pro svůj průmysl, tak se opravdu může dostat na to, že nad nějakým ložiskem bude muset vyvlastnit nějaké pozemky, a to vyvlastnění není něco, že by někdo odebral někomu nějaký pozemek bez náhrady, je to standardní proces, který znají ve všech západních demokraciích, který probíhá u soudu, který má vždycky proces, kdy dostane finanční náhradu ten vlastník toho pozemku, ale je to věc, kdy stát nemůže rezignovat na tuto svou funkci a třeba... 



Přemysl ČECH, moderátor:


Rozumím tomu. Pane ministře, platí to, o čem vy hovoříte, také pro hnědé uhlí? Protože tam je ta polemika asi nejsilnější a ona vlastně ani tato novela nedává obyvatelům Horního Jiřetína jistotu, že jednoho dne o své domovy nepřijdou, to znamená, že se k uhlí staví stejně, jako jste o tom hovořil třeba ke zlatu, k uranu, k wolframu? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu  a 1. místopředseda ODS:


Ano, úplně stejně se staví k uhlí, jako ke zlatu, k wolframu a k uranu. To je přece o tom, že pokud někdo má svoje pozemky nad nějakým nerostným bohatstvím a stát se rozhodne toto nerostné bohatství využít a potřebuje ho využít pro řekněme těch 10 milionů občanů, pak to ale musí být stát, který dělá s těmi občany dohodu, za jakých podmínek eventuelně od nich ten jejich majetek vykoupí. Je to proces, na kterém třeba v Německu a Německu běžně přestěhovalo některé celé obce, ale nikdy ty obce nebyly vystaveny tomu, co dávala ta dnešní legislativa, že by o tom museli jednat se soukromými společnostmi, vždycky o tom jednali se státem, garantem celého toho procesu byl stát. A to mám pocit, to je to, co u nás ta legislativa neumožňovala a to, co lidé často kritizovali, že nechtějí... 



Přemysl ČECH, moderátor:


My tady máme teď zástupce jedné takové obce, která je v tom problémovém území. Ve studiu je teď se mnou Vladimír Buřt, místostarosta Horního Jiřetína. Dobrý večer. 



Vladimír BUŘT, místostarosta Horního Jiřetína /SZ/:


Dobrý večer. 


Přemysl ČECH, moderátor:


Pane místostarosto, jak vy se díváte na tu novelu horního zákona? 



Vladimír BUŘT, místostarosta Horního Jiřetína /SZ/:


Tak jsou tam negativní, zejména negativní věci, některé také pozitivní. Asi není čas na to, abychom to tady hodnotili všechno. 



Přemysl ČECH, moderátor:


Co, co vám nejvíc vadí? 



Vladimír BUŘT, místostarosta Horního Jiřetína /SZ/:


To, co je zcela jednoznačně negativní, je právě ta možnost vyvlastnění. Teď se jedná o to, že ministr Kuba tímto svým návrhem zcela zdegradoval důvěryhodnost nejen ODS, ale i samotného Petra Nečase, který podepsal koaliční smlouvu, kde se zavázal nejen zachovat limity těžby, ale dokonce tedy i trvale vyčlenit nebo vyřadit z horního práva možnost vyvlastnění. 



Přemysl ČECH, moderátor:


Pane ministře, jak vy se díváte na tento rozpor, o kterém hovoří pan místostarosta? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu  a 1. místopředseda ODS:


Já musím zásadně nesouhlasit. My se tady vůbec nebavíme o žádném prolamování limitů, my se tady ale bavíme, že tato koalice přijala standardní vyvlastňovací zákon, který funguje ve všech demokratických zemích, kde stát potřebuje prosadit nějaké své strategické zájmy, ať už při výstavbě infrastruktury dopravní… A já tvrdím, že nemůžeme vystavit Českou republiku, abychom třeba za 30 let tady stáli před tím, že nějaká vláda potřebuje zajistit energii pro celou zemi a stojí nad nějakým pozemkem, který si koupil nějaký překupník a on ho celé té společnosti bude blokovat a stát nebude schopen prosadit svůj zájem. To z pohledu ministra průmyslu a obchodu je pro mě skutečně... 



Přemysl ČECH, moderátor:


Pane ministře, nebylo by možná férovější říct tedy lidem v Horním Jiřetíně: Ložisko bude dřív nebo déle stejně vytěženo, tak se začněte pomalu stěhovat, připravovat na to podmínky, než je nechávat desítky let v takové nejistotě? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu  a 1. místopředseda ODS:


Já myslím, že fér je říct, že my jsme státní energetickou koncepci připravili tak, abychom do roku 35 v podstatě dokázali vyjít se vším tím uhlím, které je před limity. My se skutečně snažíme v té státní energetické koncepci preferovat zdroje energie, které jsou nízkoemisní. To znamená, snižujeme spotřebu uhlí v České republice do roku 35 o téměř dvě třetiny. Ale řekněme si upřímně, že nikdo neumí dnes předjímat, jak bude vypadat svět za 30 let, jak bude vypadat energetika za 30 let. 


Přemysl ČECH, moderátor:


Ta jistota tady není. Pane místostarosto, vy máte nějaké řekněme třeba kompromisní řešení, které by tuto situaci, která se táhne desítky let, řešilo? 



Vladimír BUŘT, místostarosta Horního Jiřetína /SZ/:


Samozřejmě obec vyvlastňování jako takové si myslím, že v demokratické zemi je velmi problematické vždycky, ale dokážeme si představit určitou přijatelnou variantu kompromisní, která by znamenala vlastně návrat stavu, který byl v horním právu do roku 1943. Jak v tom úplně starém režimu... 



Přemysl ČECH, moderátor:


V čem to spočívalo? 



Vladimír BUŘT, místostarosta Horního Jiřetína /SZ/:


... tak v první republice a vlastně i v části doby té okupace, bylo to, že pro těžbu surovin bylo možno vyvlastňovat, ovšem zcela z této možnosti vyvlastnění byly vyjmuty zastavěné oblasti obcí, měst a tak dále. Zejména se jednalo o bytové domy, o objekty pro výrobu a tak dále, plus nějaké ochranné pásmo kolem těchto objektů. Teprve vlastně fašisti v roce 1943 vložili do toho horního práva možnost vyvlastnění plošného, komunisté to potom velmi rádi přijali, samozřejmě ještě zostřili. No a velmi mě mrzí, že ministr Kuba vlastně navazuje na tyto dva supertotalitní režimy, takže... 



Přemysl ČECH, moderátor:


Pane ministře, tato varianta, řekněme, kompromisní, by pro vás byla přijatelná? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu  a 1. místopředseda ODS:


Já hlavně musím říct, že to jsou naprosto demagogické argumenty, které jsou prostě opravdu hroceny tak, aby byly mediálně zajímavé. Opravdu zkusme si přeci představit situaci, že naše společnost a nesrovnávejme energetickou spotřebu, která byla v roce 1943 se spotřebou, která je dnes, skutečně může za 30 let stát před nějakým problémem, že bude potřebovat využít nějaké energetické ložisko, bude na tom závislých 10 milionů lidí. Já i rozumím, že tam budou stát nějaké třeba 4 nebo 5 obytných domů a ta společnost bude muset udělat dohodu s těmi lidmi, protože to bude zájem řekněme té většiny. My pouze tímto právem chceme říct, že tomu musí předcházet rozhodnutí vlády, že je to skutečně strategická těžba, stát musí být garantem pro ty občany, že ta dohoda bude skutečně konkrétní, že bude pro ně dobrá. Ale neumím uvěřit tomu, co říká pan starosta Buřt, že si sám je schopen představit, že stát není schopen prosadit ty svoje zájmy před nějakou zastavěnou lokalitou. My máme bohužel nešťastnou zkušenost z komunistického režimu. V Německu ji nemají a kvůli těžbě dokázali velmi kultivovaně a v pohodě přestěhovat třeba celé obydlené obce. Já chápu, že v severních Čechách ta bolest z toho komunistického režimu je velkou jizvou, já jí lidsky rozumím, ale na druhou stranu, snažme se na ni dívat racionálně a ty zkušenosti z těch demokratických států toto velmi dobře umí. 



Přemysl ČECH, moderátor:

 


Pane ministře, ještě stručně. Novela mění také rozdělování výnosů z úhrady nerostů v neprospěch obcí. Tam si přijdou na víc než o polovinu méně peněz. Proč to přerozdělení ve prospěch krajů? 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu  a 1. místopředseda ODS:


Tak oni si v absolutní hodnotě přijdou na více peněz. Nám šlo o to, aby ta částka byla více rozdělena do celého kraje. Já jsem si vědom při návštěvách severočeského kraje, když mluvím s jejich zástupci, že skutečně jsou ti lidé tam zatíženi tím, že zásobují energetickou surovinou celou Českou republiku, ale ty poplatky většinou dostává pouze obec na jejímž katastru se těží, přitom třeba Litvínov, který je vzdálen pouze kousek a občané Litvínova jsou tou těžbou také zatíženi, nedostávají z těch poplatků nic. Nám šlo o to ... 



Přemysl ČECH, moderátor:


Jak se na to dívá pan místostarosta? 



Vladimír BUŘT, místostarosta Horního Jiřetína /SZ/:


Já samozřejmě souhlasím s tím, že i například město Litvínov, které je v dohledu od té těžební jámy, by mělo mít něco z té těžby nějaké poplatky. Nicméně zcela nesouhlasím s tím, aby nějaké peníze z těžby získával kraj, protože skutečně obzvlášť v případě Ústeckého kraje, je to pouze cesta k dalšímu tunelu ohromných peněz a s tím zásadně nesouhlasím. 



Přemysl ČECH, moderátor:


Pánové, díky za vaše názory. Hezký večer. Na shledanou. 


Vladimír BUŘT, místostarosta Horního Jiřetína /SZ/:


Děkuji. Na shledanou. 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu  a 1. místopředseda ODS:

 
Hezký večer. Na shledanou. 

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
1. místopředseda strany
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města