3. listopadu 2012

Projev poslankyně na 23. kongresu ODS

Vážený pane předsedo,vážené dámy, vážení pánové, na úvod svého vystoupení jsem si vypůjčila věty Karla Čapka, které jsou staré 90 let :

„Ano, mnoho se změnilo, ale lidé zůstávají stejní, jenomže teď víme líp, kdo je kdo. Kdo je slušný, byl slušný vždycky, kdo byl věrný, je věrný i teď. Kdo se točí s větrem, točil se s větrem i dřív, kdo myslí, že teď přišla jeho chvíle, myslel vždycky jen na sebe. Nikdo se nestává přeběhlíkem, kdo jím nebyl vždycky, kdo mění víru, nemá žádnou... Národ nepředěláš, ledaže bys měl na to staletí. Jenom davy můžeš vést dnes tak a zítra tak. Kdo nenávidí, měl v sobě tu nenávist vždycky, kde by se v něm tak najednou vzala! Kdo sloužil, bude sloužit dál, kdo chtěl dobré, bude zase chtít dobré. Ani vůle se nemění. Nedívej se do tváře, která se změnila, nikdo se nestane krásnějším tím, že změnil tvář. Tvrdá zkouška je i tvrdé poznání. Budoucí foliant našich dějin o této době bude mít jeden podtitul: Kdo byl kdo. I dobrá paměť patří k těm stálým věcem, jichž je a bude třeba.“

KAREL ČAPEK

Vážené dámy, vážení pánové,
tato slova přesně vystihují situaci, ve které se nyní nacházíme. Historie se stále opakuje a my jsme stále nepoučitelní.

Proto své vystoupení shrnu do 7 bodů, apel,

CO MUSÍME UDĚLAT PRO ZÍSKÁNÍ DŮVĚRYHODNOSTI U NAŠICH VOLIČŮ:

1. MUSÍME VYCHÁZET Z HLAVNÍCH CÍLŮ ODS.
Být stranou demokratickou, schopnou, sebevědomou, respektující právní řád. Stranou, která má zodpovědnost za svou rodinu, za svou obec, za stát.

2. MUSÍME NASLOUCHAT VŮLI našich VOLIČŮ.
Naslouchat, CO se našim voličům nelíbí , ale i naopak líbí.
NENÍ MOŽNÉ, abychom znovu do čelných funkcí nebo do VR ODS nominovali někoho z těch, co ztratili důvěru u voličů.

3. MUSÍME RESPEKTOVAT nejen usnesení a závěry, které přijímáme, ale musíme se RESPEKTOVAT NAVZÁJEM.
MUSÍME uvnitř ODS důkladně komunikovat jednotlivé problémy, neřešit problémy přes média, nikdy nám to nic dobrého nepřineslo. MUSÍME navenek působit jednotně.

4. MUSÍME DÁT JASNĚ NAJEVO, že ODS se umí vypořádat s lidmi, kteří nechtějí respektovat pravidla fair play.

5. MUSÍME PŘESVĚDČIT NAŠE VOLIČE, že ODS umí držet slovo.

6. NOVĚ ZVOLENÉ VEDENÍ ODS MUSÍ zintenzivnit komunikaci dovnitř členské základny.

7. MUSÍME ZABRÁNIT NÁSTUPU KOMUNISTŮ.
Lidé mají krátkou paměť. 23 let od sametové revoluce, kdy jsme zvonili v mrazech klíči na náměstích, je pořád příliš krátká doba.

Smutné je, že mladí lidé, kteří dobu před rokem 1989 nezažili, dnes inklinují k levicovým myšlenkám a s tím, MUSÍME NĚCO DĚLAT.

Vážené dámy, vážení pánové,
do 7 bodů jsem shrnula svůj pohled a doporučení na současný stav ODS a myslím si, že je na každém z nás začít u sebe, budovat si svým dennodenním chováním respekt a důvěru u občanů.


Jana Fischerová
Poslankyně za ODS, Kraj Vysočina

Ing. Jana Fischerová, CSc.

zastupitelka
krajská zastupitelka
poslankyně PČR

Štítky:
23. kongres ODS K23D