24. května 2024

Alexandr Vondra: Volby vyhrajeme! S ANO je to střet Západu a Východu

(www.blesk.cz) Alexandr Vondra, lídr eurokandidátky SPOLU, ve druhém předvolebním duelu Blesku mluvil o tom, že souboj SPOLU a ANO je střet „Západ, nebo Východ“, a i když v průzkumech na ANO ztrácí, věří, že ve finále kampaně ANO předstihnou a budou první na pásce.

Celou debatu s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na Blesk.cz.

Vondra: Chceme vyhrát eurovolby

Alexandr Vondra (ODS) odmítl, že by eurovolby byly referendem o vládě. „Volby jsou o tom, jestli se Luboši Zaorálkovi podaří vrátit do politiky, nebo ne, já myslím, že asi ne. On to samozřejmě říkat musí, když jsou někde na těch třech procentech,“ odrážel Zaorálkův útok Vondra.

„My obhajujeme osm a je to samozřejmě idea obhájit těch osm. Není to jednoduché, ale zároveň my chceme vyhrát tyhle volby, chceme být první na pásce. Máme k tomu ta data a myslím si, že se to může podařit - jsme v těsném závěsu, pokud jde o eurovolby (...) za naším hlavním rivalem, což je hnutí ANO. Já myslím, že ho dotáhneme a překonáme, máme na to ještě 2,5 týdne, to je finiš a ten my vždycky máme dobrý,“ věří Vondra.

„Je to Západ, nebo Východ, kdybych to měl úplně zjednodušit. My se prostě cítíme, že jsme na Západě a chceme tam zůstat, přestože leccos kritizujeme. Já sám teda určitě nechci, aby Západ byl k smíchu, ale spíš budil respekt. A musíme pro to hodně dělat. Ale rozhodně pro mně není alternativou se někde opírat, nebo přibližovat k Východu, to v žádném případě,“ pokračoval Vondra.

Klíčová je jaderná renesance

Vrátil se i k Zaorálkovým výtkám ohledně energetiky. „Všichni předvídali, že tady bude nouze, že nebude plyn, že nebude elektřina. Byla. Byly samozřejmě drahé, mně se to taky nelíbilo. Já si taky myslím, že se na tom bohužel podepsala tahle radikální podoba Green Dealu, proto myslím, že ho musíme upravit, ale realita je dneska taková, že ceny plynu jsou normálně nad tou předkrizovou úrovní. Ceny elektřiny taky už spadají,“ říkal Vondra.

„Jsou ještě vysoko, ale jdou dolů. Čili já si myslím, že se žádná tragédie úplná se nekoná. Vláda nějakým způsobem tam, kde to bylo potřeba, pomohla. Prostě ano, nás se to dotklo víc, protože jsme blíž Rusku,“ oponoval Vondra.

„Důležité je skutečně dotáhnout tu jadernou renesanci. Samozřejmě se bude řešit i ta otázka ČEZu, ale já to tady nebudu předjímat. To není na to, aby se o tom někde spekulovalo v médiích. Pro mně je klíčové dotáhnout jadernou renesanci, postavit skutečně čtyři nového jaderné reaktory. Bez toho to nedáme,“ varoval Vondra s tím, že předchozí vlády se na to podle něj vykašlaly a neudělaly nic.

„Vy jste ještě chtěli nakupovat jaderné elektrárny v Rusku, když jste vládli. kde bysme dneska byli (...) Chtěli jste to s Rosatomem dělat,“ kritizoval Zaorálka Vondra

Páchá Evropa sebevraždu?

„Problém není tady ve střední Evropě, tady se všichni shodujeme, že tento typ imigrace nechceme. Ten problém je v západní Evropě, kdy musíme přesvědčit větší počet zemí, než jenom to Dánsko a Finsko, aby zásadním způsobem změnily svou imigrační politiku. A když to neuděláme, tak skutečně Evropa páchá sebevraždu. Co mně naplňuje nadějí, že se konečně v Německu (...) přeci jenom začali probouzet a že tam, kde jsme dneska, už je daleko dál, než v roce 2015. Ale nejsme ještě tam, kde potřebujeme být, my jsme na půl cesty,“ dodal Vondra.

„V takovéto věci se bavím spolu s Poláky neustále,“ řekl Vondra. „Jediné, co, a to já jsem vyčítal panu ministrovi Rakušanovi, že měl víc vyjednávat, aby měl na své straně dostatečné množství států. Nejenom Visegrad (V4 - pozn. red), ten nestačí,“ podotkl Vondra s narážkou na koaličního partnera ze STAN.

Migrační balíček podle něj nemá cenu hnát k soudu, jako to bylo s návrhem na povinné kvóty v minulosti.

„K soudu by to mělo cenu, kdyby nám nutili ty povinné kvóty, to znamená přijímat ty lidi, pak bych šel k soudu. Ale pokud jde o solidaritu formou toho výpalného, těch peněz, tak ten nemá šanci, protože ten soud bychom prohráli. Kvůli tomu, že v minulosti vy jste nezabetovali něco, co jste zabetonovat možná mohli,“ reagoval Vondra na Zaorálka. Podle Vondry se upravit migrační pakt po eurovolbách podaří.

Alexandr Vondra

lídr eurokandidátky koalice SPOLU
místopředseda strany
europoslanec