4. dubna 2024

Do Senátu přijel předseda rumunského Senátu Nicolae-Ionel Ciucă

(www.senat.cz) Na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila zavítal do České republiky na oficiální dvoudenní návštěvu předseda rumunského Senátu Nicolae-Ionel Ciucă. Na půdě české horní parlamentní komory se během společného jednání a pracovního oběda zabývali převážně tématy bezpečnosti Evropy, energetické bezpečnosti či jaderné energetiky. Oba předsedové tak navázali na společné jednání, které měli v listopadu v Rumunsku.

„Bezpečnost celé Evropy byla jedním z hlavních témat našeho jednání a já bych chtěl ocenit to, jakým způsobem Rumunsko přistupuje k podpoře Ukrajiny a k podpoře Moldavska. Za velmi nosnou myšlenku pana předsedy považuji, že základem síly východního křídla NATO by měly být Rumunsko, Polsko a Česko. Také jsme jednali o možnostech spolupráce v oblasti jaderné elektrárny, v oblasti malých modulárních reaktorů,“ řekl na tiskové konferenci předseda českého Senátu Miloš Vystrčil. Zároveň zdůraznil, že to byla první zahraniční cesta předsedy rumunského Senátu poté, co Rumunsko v neděli oficiálně vstoupilo do schengenského prostoru.

Předseda rumunského Senátu Nicolae-Ionel Ciucă k jednání v Praze dodal: „Nacházíme se ve velice složitém okamžiku, kdy Evropa zažívá mnoho výzev, proto spolupráce mezi našimi zeměmi je velice důležitá. Důležitá je politická i hospodářská spolupráce. Zároveň jsme hovořili i o nebezpečí populismu, který je na vzestupu v celé Evropě. Shodli jsme se, že je nutné, aby lídři politických stran vedli upřímný dialog s voliči.“ Mimo jiné se oba předsedové shodli také na tom, že je nutná i rovnoprávnost postavení žen a mužů.

Oba předsedové se Valdštejnském paláci setkali na jednání už v úterý. Dnes dopoledne na pražském Vítkově uctili památku padlých ve světových válkách u hrobu Neznámého vojína a novodobých válečných veteránů. Poté navštívili Armádní muzeum Žižkov za účasti ministryně obrany Jany Černochové, jednali u společného oběda a odpoledne se zúčastnili slavnostního ceremoniálu sázení lípy rumunského básníka Mihaie Eminesca a odhalení pamětního kamene na pražském Náměstí Míru.

Úterního jednání se za Senát zúčastnili i 1. místopředseda Jiří Drahoš, místopředseda Tomáš Czernin, předseda zahraničního výboru Pavel Fischer. Dnešního pracovního oběda se zúčastnil také člen evropského výboru Petr Štěpánek.

Předseda rumunského Senátu se během své dvoudenní návštěvy České republiky setkal rovněž s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou, s 1. místopředsedkyní Poslanecké sněmovny Věrou Kovářovou a s českými podnikateli.

Oficiální návštěva Nicolae-Ionela Ciucy v České republice navázala na pracovní schůzku předsedy Senátu Miloše Vystrčila v Rumunsku loni v listopadu. Více se dočtete zde.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR