3. dubna 2024

Petr Fiala na CNN Prima News: Na munici pro Ukrajinu dáme stovky milionů. Politika Slovenska ohrožuje naši bezpečnost

(CNN Prima News) Česká vláda na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu vyčlenila vyšší stovky milionů korun. V pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS to řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Zároveň se vyjádřil ke svárům mezi českým a slovenským kabinetem. Podle Fialy politika ve znamení schůzek s ruským ministrem zahraničí – což slovenská vláda před časem učinila – ohrožuje bezpečnost Evropy.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Nechci zasahovat do politiky jiného státu. Myslím, že bychom zde měli ctít určitou zdrženlivost,“ řekl Petr Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS ke slovenským prezidentským volbám. Již o víkendu bude jasno, zda se novou hlavou státu stane Ivan Korčok, nebo Peter Pellegrini.

Petr Fiala zdůraznil, že za zásah do slovenských záležitostí nepovažuje ani nedávné rozhodnutí českého kabinetu přerušit na dobu neurčitou mezivládní konzultace se slovenskou vládou. Někteří kritici tohoto rozhodnutí tvrdí, že zmíněný krok mohl uškodit Pellegrinimu. Ten je nyní šéfem slovenské Národní rady a taky vládní strany HLAS-SD.

„Hrajeme o bezpečnost a osud celé Evropy. Pokud se někdo setkává s ruským ministrem zahraničí Lavrovem a mluví o míru za každou cenu, tak to pro mě není politika, ke které bych mohl mlčet. Taková politika totiž podle mého názoru ohrožuje i bezpečnost Evropy,“ kritizoval český premiér Petr Fiala.

Připomněl tak setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Slovenská vláda Roberta Fica od svého jmenování loni v říjnu opakovaně bagatelizuje ruské zločiny na Ukrajině. Například letos v únoru Fico u příležitosti druhého výročí od vypuknutí invaze prohlásil, že „válka začala již v roce 2014 řáděním ukrajinských neonacistů“. Zároveň tvrdil, že se během konfliktu „zabíjejí Slované a Západ tomu přihlíží“.

Fiala ve středečním vysílání CNN Prima NEWS upozornil, že i on touží po míru. „Nikdy jsem se tím netajil. Trvalého míru lze ale dosáhnout jenom tak, že ukážeme svou sílu a že dokážeme Ukrajině pomoci, aby se ubránila ruské agresi. Naprostá většina států v západním světě má stejný názor. Ruská agrese nesmí uspět,“ dodal Petr Fiala.

Šéf kabinetu rovněž prozradil novinky ohledně české iniciativy na nákup munice pro Ukrajinu. „Naše vláda vyčlenila na pomoc vyšší stovky milionů korun, což zhruba odpovídá podílu, který by země naší velikosti a prosperity měla do těchto věcí vložit,“ sdělil Petr Fiala. Česká republika podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) od spojenců zatím získala peníze na nákup prvních 300 tisíc kusů munice, o dalším půl milionu kusů se jedná.

K iniciativě se přihlásily mimo jiné Kanada, Německo, Polsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko, Belgie, Finsko, Portugalsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, Nizozemsko, Lucembursko, Island či Slovinsko. Své příspěvky postupně zveřejňují, v součtu a v přepočtu činí zhruba 35 miliard korun.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS