20. března 2024

Účast ruských a běloruských sportovců na olympiádě je třeba i nadále odmítat, i neutrální sportovec může být nástrojem propagandy

(www.ods.cz) Slovní agresivita ruské vlády s blížící se olympiádou v Paříži narůstá. Upozornil na to prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. Dnes zároveň začíná zasedání výkonného výboru MOV, které by se mělo mimo jiné zabývat účastí neutrálních sportovců z Ruska a Běloruska na slavnostním zahájení a zakončení her v Paříži. Podle poslance Jakuba Jandy by měl výkonný výbor jasně účast ruských a běloruských sportovců v národních i neutrálních barvách jednoznačně odmítnout.

„Je třeba, aby představitelé výkonného výboru MOV i nadále významně odmítali účast ruských a běloruských sportovců. Nicméně stále i po dvou letech války je pro mě nepřekonatelné, že se diskutuje o státu, který vede agresi na Ukrajině, a druhém, který mu k agresi pomáhá nebo je jeho pobočníkem, když nám na frontě umírají ukrajinští sportovci. Jejich účast je pro mě absolutně nepřípustná a nechápu, že se téma o účasti ruských a běloruských sportovců nejen na olympiádě, ale i na mezinárodních soutěžích, stále diskutuje,“ řekl Jakub Janda, poslanec za ODS a předseda sněmovního podvýboru pro sport.

Otázka neutrality

„Sportovec může být úplně neutrální, ale v Rusku a Bělorusku to vždy bude použito jako propaganda. Pomyslná nálepka nic neřeší,“ dodal Janda. 

Hry XXXIII. olympiády se uskuteční v létě roku 2024. Na základě domluvy mezi Paříží a Los Angeles bude hostitelem her Paříž. Vše potvrdilo MOV na svém 130. zasedání, které se uskutečnilo 13. září 2017 v Limě. Paříž bude olympijské hry hostit už potřetí - v minulosti je hostila v roce 1900 a 1924. Do hlavního města Francie se tak olympijské hry vrátí přesně po sto letech.

Jakub Janda

poslanec PČR