5. března 2024

Premiér Fiala jednal s prezidentem Francie Macronem o spolupráci v energetice, obraně a podpoře Ukrajiny

(www.vlada.cz) Předseda vlády Petr Fiala se v úterý 5. března setkal ve Strakově akademii s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Lídři jednali o posílení spolupráce v jaderné energetice, obranné spolupráci či podpoře české iniciativy na dodávky munice pro Ukrajinu ze třetích zemí. Podepsali také Akční plán strategického partnerství České republiky a Francie na roky 2024-2028.

„Dnešní setkání potvrdilo, že se shodujeme se v řadě zásadních otázek, ať už jde o bezpečnost Evropy, podporu Ukrajiny, další vývoj EU a věci, které jsou podstatné pro naše občany, budoucnost a dobrou perspektivu evropského kontinentu. Česko-francouzské vztahy jsou silné a jsou pevnější než kdy jindy,“ uvedl po jednání český premiér Petr Fiala. Státníci podepsali již pátý Akční plán strategického partnerství mezi našimi zeměmi, který nastiňuje prioritní oblasti spolupráce pro další 4 roky - bezpečnosti a obrany, migrace, obchodní výměny, zemědělství, sociálních věcí, vědy a výzkumu a řady dalších oblastí.

Klíčovou oblastí spolupráce je i rozvoj jaderné energie. „ČR i Francie vnímají jadernou energii jako klíčový nástroj pro zajištění energetické bezpečnosti, k tomu, abychom měli dostatek dostupné elektřiny. Je to základ naší prosperity a konkurenceschopnosti, jak s tím počítá i moje vize Restart Česka. Z tohoto hlediska bude pro ČR letošní rok přelomový, protože vybereme dodavatele dostavby jaderné elektrárny Dukovany. Jsem rád, že se francouzská společnost EDF aktivně zapojila do tendru, vylepšuje nabídku a projevuje snahu zapojit české firmy do projektu,“ dodal premiér Petr Fiala. Lídři se shodli na potřebě posílit spolupráci mezi francouzským a českým jaderným průmyslem, kde už nyní probíhá řada projektů týkajících se např. urychlení vývoje malých modulárních reaktorů.

Důležitým tématem setkání byla také česká iniciativa na pomoc Ukrajině. „Velmi mě těší záměr Francie podpořit naši iniciativu na dodávky munice pro Ukrajinu ze třetích zemí. Jednáme o konkrétní podobě,“ zdůraznil český předseda vlády Petr Fiala.

ČR a Francie také spolupracují na celé řadě obranných projektů. V rovině bilaterální spolupráce aktuálně probíhá projekt na pořízení houfnic Caesar od francouzské firmy Nexter. Jedná se o jeden z nejdůležitějších vyzbrojovacích projektů Armády ČR za poslední dekádu. „Máme zájem o zapojení našeho obranného průmyslu do francouzských dodavatelských řetězců. Jsem rád, že Francie odebírá munici z Vlašimi od společnosti Sellier&Bellot. Takové projekty přispívají k posílení celkové obranyschopnosti Evropy,“ dodal premiér Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS