28. února 2024

Předsedové obou komor českého parlamentu jednali s předsedou Nejvyšší rady Ukrajiny o další podpoře a spolupráci

(www.senat.cz) Předseda Senátu Miloš Vystrčil společně s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou dnes jednali s předsedou Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslanem Stefančukem. Jednání se uskutečnilo v Poslanecké sněmovně v předvečer Summitu předsedů parlamentů zemí Visegrádské skupiny a Ukrajiny. Hlavním tématem jednání byla pokračující podpora vzdorující Ukrajině a výměna zkušeností mezi parlamenty.

Večerním setkáním jsme zahájili jednání předsedů komor parlamentů zemí V4. Výsledky jednání, které bude částečně probíhat i za účasti předsedy parlamentu Ukrajiny Ruslana Stefančuka, budeme znát zítra. Naše názory na ruskou agresi na Ukrajině jsou rozdílné, ale politici jsou tady od toho, aby spolu komunikovali a hledali řešení,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Předsedkyně dolní parlamentní komory Markéta Pekarová Adamová k tomu doplnila: „Dlouhodobě podporujeme evropskou perspektivu našich ukrajinských přátel. Česká republika se za tím účelem postavila i do čela společenství obdobně smýšlejících zemí Evropské unie. Ty si prostřednictvím praktických školení a systematického předávání konkrétních zkušeností mezi národními parlamenty kladou za společný cíl pomoci Ukrajině na její vytoužené cestě do rodiny členských zemí EU.“

Schůzky se zúčastnil také předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer, předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek a předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček.

Po společném jednání se všichni tři předsedové přesunuli do Valdštejnského paláce, kde předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil od 20 hodin pořádá pracovní večeři v rámci parlamentního summitu V4. Večeře se zúčastní nejen Markéta Pekarová Adamová a Ruslan Stefančuk, ale rovněž předseda Sejmu Polska Szymon Hołownia, předsedkyně polského Senátu Małgorzata Kidawa-Błońska, místopředseda Národního shromáždění Maďarska Csaba Hende a předseda Národní rady Slovenska Peter Pellegrini.

Jednání vrcholných představitelů parlamentního summitu V4 bude pokračovat zítra po celý den v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě. Tématy budou mj. vzájemná meziparlamentní spolupráce, energetická bezpečnost, problematika migrace a další pomoc Ukrajině. S ohledem na mimořádné geopolitické dění byl proto do Prahy přizván právě nejvyšší představitel ukrajinského zákonodárného sboru Ruslan Stefančuk.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR