27. února 2024

Premiéři zemí V4 se shodli na tom, že ruská agrese na Ukrajině je hrubým porušením mezinárodního práva

(www.vlada.cz) Premiér Petr Fiala přivítal v rámci českého předsednictví v úterý 27. února 2024 v Lichtenštejnském paláci v Praze lídry zemí V4. Společně s Donaldem Tuskem, Viktorem Orbánem a Robertem Ficem řešili aktuální témata, zejména situaci na Ukrajině, ale i bezpečnost a nelegální migraci.

Jednání podle všech lídrů bylo dlouhé a náročné, nicméně velmi otevřené a upřímné. Premiéři ve svých vystoupeních uvedli, že jsou si vědomi současných rozdílů a názorové nejednoty v některých oblastech, nicméně existují témata, ve kterých je nutné dále na půdorysu zemí V4 pokračovat a fungovat.

„Shodneme se ve dvou věcech, ta první je, že ruská agrese je hrubým porušením mezinárodního práva a že tento postoj sdílejí všechny čtyři naše země. Druhá věc, ve které se shodujeme, je, že Ukrajina potřebuje pomoc, že se do této pomoci mají nadále zapojovat i naše čtyři země, ale lišíme se samozřejmě v tom, jakou formu pomoci jsou jednotlivé země ochotny poskytovat,“ řekl po jednání lídrů český premiér Fiala.

Česká republika a Polsko se podílejí i na vojenské pomoci, což Slovensko a Maďarsko nesdílejí. Ti dávají přednost jen humanitárním formám pomoci.

Klíčovým tématem jednání bylo i zemědělství. Podle lídrů je potřeba upravit společnou zemědělskou politiku, je potřeba přejít k menšímu množství regulací, byrokracie hlavně proto, aby zemědělci jednotlivých států dokázali být konkurenceschopní.

Předsedové vlád zemí V4 se zabývali také energetikou: „Všechny čtyři země sdílejí přesvědčení o nutnosti rozvoje nukleární, jaderné energie a je to něco, co nás spojuje. Stejně jako nás spojuje snaha o užší energetické propojení s dalšími zeměmi EU,“ dodal Fiala.

Na jednání rezonovalo i téma nelegální migrace. Zde se podle premiéra Fialy projevuje spolupráce všech čtyř zemí. Je potřeba upravit migrační politiku v celé Evropské unii, nikdo ze zemí V4 nevidí smysl v přerozdělování migrantů, nebo v jakýchkoli kvótách.

Všechny čtyři země se domnívají, že nyní není dobré jakýmkoli způsobem zasahovat do zakládajících smluv skupiny V4 a nějak je měnit, naopak je potřeba pracovat na stejném půdorysu, jaký teď V4 v evropské politice má.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS