5. prosince 2023

Interview ČT24: Je to o naší ochotě překročit vlastní stín, říká Vystrčil o podpoře Izraele a Ukrajiny

(ČT 24) Česko může podpořit Izrael na mezinárodní úrovni, zejména v Evropské unii, řekl v Interview ČT24 předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podpora židovského státu byla také jedním z účelů návštěvy této země, na kterou se vydal s předsedkyní sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Zároveň měli možnost na vlastní oči vidět následky útoku teroristického hnutí Hamás.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

„Měli jsme možnost se přímo na místě podívat, jak vypadá kibuc Kfar Aza po útoku teroristů z Hamásu. Platí, že lepší jednou vidět než stokrát slyšet, ty zážitky byly naprosto hrůzostrašné,“ přiblížil Miloš Vystrčil.

Chtěli se také dozvědět více o pohledu běžných Izraelců. „My jsme měli možnost mluvit jak se zraněnými vojáky, tak s civilisty a těmi, kteří se třeba podíleli na obraně toho kibucu.“

Jako další důvod cesty zmínil vyjádření podpory židovské zemi. Česká republika podle Vystrčila plně podporuje všechny izraelské vojenské aktivity, které vedou ke zničení Hamásu. „Pokud máte pod nemocnicemi v Gaze úkryty teroristů včetně zbraňových systémů nebo výbušnin, je velmi těžké bojovat tak, aby se to nedotklo toho, co je vždy nad zemí,“ vysvětlil Vystrčil.

Když má zásah přijít, Izrael prý vyzve lidi, aby místo, na které plánuje útočit, opustili. Vystrčil ale uznal, že někdy jim to teroristé nebo další okolnosti nemusí dovolit.

Na Izrael je podle něj vyvíjen tlak, aby dodržoval mezinárodně uznaná pravidla, i když se jich nedrží jeho soupeř. „Pak je tady rozměr, který si člověk uvědomí až na místě. Všichni Izraelci opakovaně vidí ty fotky, kde jsou ta uřezaná prsa, spálené děti, svázaní a zabití lidé. Celý Izrael to vidí a čeká, že jeho vláda bude nějak reagovat. Teď si představte, že máte národu vysvětlit, že jediné, co se stane, je, že se bude velmi opatrně a citlivě reagovat,“ řekl Miloš Vystrčil.

S místními představiteli mluvili Vystrčil a Pekarová Adamová o tom, jak mohou obě země spolupracovat v budoucnu – Česko může například prosazovat evropské sankce proti představitelům Hamásu.

Podpora Ukrajiny

V EU podporuje Česko také Ukrajinu, která čeká na zahájení přístupových rozhovorů. Maďarský premiér Viktor Orbán je ale chce odložit. Podle Vystrčila by se společenství nemělo řídit postojem jedné členské země, ale mělo by o tom vést otevřenou debatu.

„Důležitá je jednota Evropské unie v přístupu k podpoře Ukrajiny. Pokud ji ztratíme a někdo na tom, že se z ní vydělil, začne ‚vydělávat‘, tak se začneme drolit,“ řekl Miloš Vystrčil.

„Myslím, si, že v současné době čelíme obrovské hrozbě. Pokud dlouhodobě prosazujete správný, hodnotově silný názor, objevují se čím dál více skupiny nebo i strany, které vidí, že na tom, že se proti němu postaví, vydělají,“ řekl Vystrčil. A dodává, že zatímco prosazování správného postoje nemusí být pro lidi příjemné a nemusí jim přinášet přímý užitek, tato uskupení jim nabízí výhody, protože vědí, že jejich okolí se o větší konflikt postará.

„A protože většina drží tu správnou linku, tak se vlastně zdá, že nic nehrozí,“ podotýká s tím, že pokud by ale Ukrajinu přestalo podporovat více a více zemí, mohla by se válka dostat do patové situace, obává se.

„Potom budou říkat ti, co přestali s tou podporou: ‚Vidíte, my jsme měli pravdu‘.“ Úkolem politiků podle Vystrčila je, postarat se o to, aby to tak nedopadlo.

Podpora Ukrajiny i Izraele podle šéfa Senátu vyžaduje sebezapření a překročení vlastního stínu.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR