2. prosince 2023

Premiér Fiala zdůraznil na mezinárodní konferenci COP28 potřebu rozvoje jaderné energetiky

(www.vlada.cz) Předseda vlády ČR Petr Fiala se zúčastnil ve dnech 1. a 2. prosince 2023 mezinárodní konference World Leader´s Summit UNFCCC COP28 v Dubaji. V rámci COP28 vystoupil s projevy na konferenci Triple Nuclear Energy, která potvrdila další rozvoj jaderné energetiky, a na setkání hlav a předsedů vlád více než 200 států. Konferenci zaštiťuje OSN.

Na konferenci Triple Nuclear Energy, hovořil český premiér o důležitosti jaderné energetiky pro budoucnost. Do roku 2050 chce Česká republika, podle premiéra, aby 50 % výroby elektřiny pocházelo z jaderných elektráren.

„Jaderná energie je spolehlivá a bezpečná. Věřím, že rozvoj jaderné energie je extrémně důležitou strategickou investicí pro naši budoucnost,“ uvedl Fiala ve svém projevu.

Jaderná energie je podle českého premiéra čistá a účinná a to nejen z pohledu uhlíkových emisí, ale i z hlediska ekonomiky. Česká republika má padesátiletou zkušenost s jadernou energetikou a dál chce být v čele této iniciativy.

„Rozsáhlá dekarbonizace vyžaduje postupnou harmonizaci mezinárodních jaderných norem. Potřebujeme spravedlivou podporu financování a výzkum. To je podstata naší strategie, kterou jsme představili na červencovém zasedání Rady pro energetiku ve Španělsku,“ připomněl premiér Petr Fiala.

V rámci Triple Nuclear Energy konference byla přijata deklarace, která vyzývá členy Aliance ke spolupráci a také k ztrojnásobení globální kapacity jaderné energie do roku 2050. Zmiňuje také nezbytná opatření pro odpovědný, bezpečný a udržitelný provoz jaderných elektráren. Premiér dále promluvil na konferenci světových lídrů. Zde připomněl, že změna klimatu je jednou z největších globálních výzev naší doby.

„Naši partneři po celém světě řeší vážné problémy. Od extrémního počasí až po nedostatek vody, který jsem viděl i při své návštěvě Afriky. Česko je připraveno dát do roku 2027 4 miliony amerických dolarů na činnost Zeleného klimatického fondu, který pomůže rozvojovým zemím čelit změně klimatu a přizpůsobit se jejím dopadům,“ uvedl Fiala.

Na závěr řekl, že Česká republika podporuje Pařížskou dohodu a cíle EU v oblasti klimatu a energetiky. Včetně cíle uhlíkově neutrální ekonomiky do roku 2050.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS