25. listopadu 2023

Česká parlamentní delegace uctila oběti hladomoru v Kyjevě, sešla se s prezidentem Zelenským i předsedou Stefančukem

(www.senat.cz) Delegace českého parlamentu v čele s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou navštívila Kyjev. Na pozvání předsedy Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka se zde zúčastnila vzpomínkového setkání při příležitosti 90. výročí ukrajinského hladomoru v letech 1932–1933. Účastníky setkání přijal i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Obecně je jasné, že to, co dneska Ukrajinci nejvíce potřebují, jsou zbraně, a kromě toho také potřebují ještě morální podporu. Kvůli tomu jsme tady my a Česká republika je v čele zemí, které Ukrajinu podporují. Ukrajinci bojem proti Rusku chrání i nás, naše lidi a naše území a naši svobodu,“ uvedl po příjezdu do Kyjeva předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Uctění památky obětí ukrajinského hladomoru proběhlo formou zapalování svíček u Památníku obětem Holodomoru, součástí byla také prohlídka Muzea Holodomoru. Ceremonie proběhla za účasti prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského a předsedy Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka. Oba vysoce postavení ukrajinští ústavní činitelé přijali účastníky setkání v Kyjevě – šéfy obou komor českého parlamentu s dalšími vysokými představiteli evropských parlamentů, mj. Belgie, Estonska, Finska, Irska či NATO.

Senátní delegace se rovněž zúčastnila zasedání Nejvyšší rady Ukrajiny, na kterém vystoupili s projevem předsedové komor zahraničních Parlamentů. Předseda Vystrčil v projevu uvedl: „Zbraně, i když je Ukrajina potřebuje, jsem do parlamentu v Kyjevě přinést nemohl, přinesl jsem ale něco jiného: svíčku. Tyto svíčky vyrábějí mladí Češi, senioři, neziskové organizace. Používali se ve druhé světové válce, dokáží vytopit jednu místnost a můžete si na nich i uvařit. Jsou to svíčky, které přinášejí světlo a teplo. A Ukrajina světlo a teplo potřebuje. Z Česka jsem ho sem dnes přivezl symbolicky, ale věřím, že mnohem více je ho v našich srdcích. Jsme s vámi a myslíme na vás. Jste hrdinové, kteří bojují nejen za sebe, ale i za ostatní. Velmi si toho vážíme. Slava Ukraini!“

Česká delegace v rámci návštěvy Ukrajiny jednala o okupovaném Krymu uprostřed plné ruské invaze také s představiteli Krymských Tatarů, konkrétně s jejich vedením Mustafou Džemilevem, bývalým sovětským disidentem, Refatem Čubarovem, předsedou Medžlisu Krymských Tatarů, a Tamilou Taševou, stálou zástupkyní prezidenta Ukrajiny v Autonomní republice Krym.

Na závěr pracovního dne česká delegace položila kytice u fotografií padlých obránců vlasti na zdi Michajlovského kláštera, která se plní od roku 2014.

Českou parlamentní delegaci v Kyjevě dále tvořila místopředsedkyně horní komory Jitka Seitlová, předseda senátního školského výboru Jiří Růžička a předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček.

Památku obětí dnes uctil v Praze také 1. místopředseda Senátu Jiří Drahoš na Václavském náměstí v rámci akce „Zapalme svíčku paměti“.

Český Senát v prosinci roku 2022 schválil usnesení, ve kterém mj. uznal uměle vyvolaný hladomor v letech 1932–1933 na Ukrajině za otřesný zločin genocida proti ukrajinskému lidu a proti lidskosti.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR