27. října 2023

Projev na tiskové konferenci koalice SPOLU k volbám do Evropského parlamentu

(www.ods.cz) Projev předsedy ODS Petra Fialy na tiskové konferenci koalice SPOLU k volbám do Evropského parlamentu.

Dobrý den, dámy a pánové,

před třemi lety jsme na symbolickém místě u sochy TGM na Hradčanech – ve třech, spolu s Markétou a Marianem – oznámili vznik koalice SPOLU.

Krátce nato jsme zde, na tomto místě v Truhlárně, oznámili podpis naší koaliční smlouvy.

Rok poté jsme jako koalice SPOLU vyhráli parlamentní volby a vloni jsme uspěli ve volbách komunálních i senátních.

Dnes jsme tady znovu a chceme vám oznámit, že koalice SPOLU pokračuje a že se ODS, TOP 09 a KDU-ČSL dohodly na tom, že společně půjdou i do evropských voleb v příštím roce.

Znovu do toho jdeme SPOLU, protože poslední tři roky ukázaly, že to dává pro naší republiku i pro její občany hluboký smysl.

Jde o rozhodnutí, které jsme velice poctivě zvažovali a diskutovali několik posledních měsíců.

Jsem rád, že nakonec bylo tento týden přijato i nejvyššími orgány všech třech našich stran.

Důvody jsou nasnadě.

Českou republiku čekají v příštím roce volby do Evropského parlamentu, jež jsme podle všeho ještě nezažili. Populistické a extremistické strany dávají už řadu týdnů najevo, že se tentokrát chtějí této příležitosti chopit na maximum.

Po zkušenostech, které s nimi máme, včetně vyhrocené prezidentské kampaně před necelým rokem, je zřejmé, že nás nečeká hezké období. Bude plné lží, strašení, nepravd a bohužel asi i cíleně šířené nenávisti.

Tomu všemu je třeba se postavit. Pevně a razantně. Je třeba překonat názorové rozdíly v jednotlivostech. Je třeba sdružit všechny, kterým záleží jak na demokratických hodnotách, tak na myšlence svobodné, prosperující a nezávislé Evropy. Je potřeba jít za společným cílem společně a SPOLU.

Proto tady dnes stojíme a oznamujeme společnou kandidátku do evropských voleb.

Kandidátka SPOLU přinese českým voličům několik nesporných a unikátních výhod.

Předně, přestože ještě nejsou primární volby zcela uzavřeny, již dnes je zřejmé, že na kandidátce SPOLU bude řada výrazných českých osobností. Osvědčených politiků i expertů. Troufám si říci, že žádná další kandidátka nebude mít takovou personální sílu jako kandidátka SPOLU.

Jsem si jistý, že osobnosti, jež společně nabídneme, osloví široké spektrum demokratických voličů. A já pevně věřím tomu, že právě demokratičtí voliči ocení naši schopnost domluvit se a spolupracovat. Protože v tom je pravá podstata demokratické společnosti.

Společná kandidátka SPOLU v tuto chvíli uzavřena není, ale jedno je jisté už teď – jejím superlídrem bude Alexandr Vondra. Tedy člověk, který po celá desetiletí pracoval ve prospěch naší země – zastával statečné postoje, když se stavěl proti totalitní moci, spolupracoval s Václavem Havlem, sloužil naší zemi dlouhá léta jako diplomat, dokonce byl členem několika vlád.

Troufám si tvrdit, že žádná jiná politická strana, natož hnutí, nebude mít ve volbách do EP ve svém čele silnější, zkušenější a respektovanější osobnost.

Jsem velmi rád, že Alexandr Vondra tuto výzvu přijal a bude naším superlídrem.

Už nyní je navíc zřejmé, jaké politické cíle bude kandidátka SPOLU prosazovat.

Naším společným ideovým základem je volební desatero, které rovněž nyní zveřejňujeme.

Myslíme v něm na všechny důležité oblasti, ať už jde o vnitřní bezpečnost, obranu před vnějšími hrozbami, konkurenceschopnost, energetickou nezávislost, potřebu propojit Evropu dopravní a informační infrastrukturou, či snahu zajistit prosperující zemědělství a živý venkov a také sociální a kulturní rozmanitost Evropy. A nevyhýbáme se ani palčivým tématům, jako je problematika ochrany a obnovy přírody, krajiny a biodiverzity nebo budoucnost evropské integrace a její možné rozšiřování.

Dámy a pánové,

příští evropské volby se odehrají jako souboj mezi těmi, kteří vidí Evropu jako příležitost pro spolupráci, na straně jedné, a mezi těmi, kteří ji pouze používají jako laciný terč pro svoje politické útoky, případně jako jednoduchý zdroj peněz, na straně druhé. Koalice SPOLU chce být reprezentantem těch prvních a pevně věří tomu, že v konkurenci s populisty a extremisty v evropských volbách uspěje.

Potřebuje to Česká republika a potřebují to všichni její rozumní občané, kteří vědí, že jedním z hlavních garantů naší prosperity a bezpečnosti je rozumně fungující Evropská unie.

Děkuji vám za pozornost. A nyní poprosím Markétu a Mariana.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS