16. září 2023

Premiér Fiala zahájil Dny NATO v Ostravě

(www.vlada.cz) Předseda vlády ČR Petr Fiala a ministryně obrany Jana Černochová se v sobotu 16. září zúčastnili v Ostravě Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil Armády ČR. Premiér vystoupil na zahajovacím ceremoniálu s projevem a navštívil prezentace výrobců armádní techniky.

Premiér v úvodním projevu připomněl, že v posledních dvou letech se vládě podařilo odstartovat masivní, velmi potřebnou modernizaci vojenské techniky. „Týká se to například nových bojových vozidel pěchoty, ručních palných zbraní, děl, tanků i vrtulníků. Na této modernizaci se bude zásadně podílet i český obranný průmysl — ať už přímými dodávkami, nebo ve spolupráci se zahraničními dodavateli,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Jedním z hlavních lákadel letošního ročníku Dnů NATO byly i dynamické ukázky nadzvukových letounů 5. generace F-35, o jejichž nákupu jedná i Česko. Tyto letouny si pořídila nebo pořizuje řada srovnatelně velkých zemí: Nizozemsko, Dánsko, Izrael, nebo Švýcarsko, či naši sousedé Německo a Polsko. F-35 se proto stává standardem v Severoatlantické alianci. „Pokročilé technologie F-35 umožní ČR zlepšit své obranné schopnosti včetně výrazného posílení protivzdušné obrany. Podpis kontraktu pomůže i našemu průmyslu, protože se nám podařilo vyjednat řadu dlouhodobých projektů pro české firmy,“ řekl předseda vlády Fiala.

Financování nákupu F-35 je připravováno jako komplexní. Nejde jen o letouny, je v něm započítané opravdu všechno, včetně údržby, oprav, přípravy infrastruktury atd. Poté, co bude systém F-35 pořízen, bude roční provoz, včetně nákladů na palivo či munici, stát kolem 3 % obranného rozpočtu.

Premiér na přehlídce také navštívil prezentace řady domácích zbrojařů. Silný armádní průmysl má strategický význam pro naši zemi. České zbrojní firmy generují produkci s vysokou přidanou hodnotou, propojují výsledky výzkumu a vývoje s tradičním českým průmyslem. To je naprosto zásadní pro Restart Česka. Předseda vlády ocenil, že řada zbrojních firem přichází s inovativními řešeními a technologiemi, investují do výzkumu a vývoje, vyvíjejí nové produkty. „To je klíčové pro udržení konkurenceschopnosti na mezinárodních trzích a rovněž pro naše hospodářství. Díky úspěchům českého obranného průmyslu přibývají nová pracovní místa, ale také příjmy do rozpočtu a investice. Dvanáct největších českých zbrojních firem loni odvedlo na dani z příjmu o 232 procent meziročně víc. Usilujeme také o to, aby maximum vojenského materiálu bylo pořizováno od domácího výrobce, případně aby byl domácí průmysl zapojen do dodávek ze zahraničí,“ dodal premiér Petr Fiala.