19. července 2023

Události ČT

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu premiér ČR a předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Smlouva s USA, balíček, penze. Tři dnešní témata Sněmovny, tři otázky pro předsedu vlády Petra Fialu v Událostech živě. Zdravím vás, pane premiére.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý večer přeji.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Začněme smlouvou. Od jejích odpůrců mezi argumenty zaznívalo, že jakýkoliv pobyt vojáků USA v Česku nezvýší naši bezpečnost, ale naopak může zvýšit rizika. Čím tuto tezi vyvracíte?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Je to nepochybně posílení bezpečnosti České republiky, je to posílení východního křídla Severoatlantické aliance a tato dohoda o obranné spolupráci je v národním zájmu České republiky. Nakonec už to zaznělo v těch reportážích a říkali jsme to opakovaně. Budeme 25. zemí z členských států NATO, které takovou smlouvu uzavřou. Je to velmi praktické, protože ta smlouva nezakládá možnost, že by tady bez dalšího souhlasu mohli být američtí vojáci nebo tu byly nějaké americké základny. O to tu vůbec nejde, ale v případě pohybu amerických vojsk, tak jsou tu řešeny velmi praktické otázky od jurisdikce po nakládání s majetkem, řešení škod a další věci, které by se pro každý jednotlivý případ musely řešit zvlášť. Takže ta smlouva neoslabuje naši suverenitu, ale je to posílení naší bezpečnosti.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vládní strany se, jak jsme slyšeli, vracejí k diskusi o úpravách konsolidačního balíčku. Jak výrazné budou, třeba ponechání úlev pro benefity je docela zásadní. A druhá věc, budou mezi těmi změnami i některé z opozičních návrhů?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My jsme jasně řekli, že žádné významné změny nepředpokládáme, ale že nejsme neomylní, ten ozdravný balíček obsahuje asi 60 opatření a že jsme připraveni diskutovat o tom, jestli někde jsme něco třeba dobře neodhadli a není potřeba to upravit. Ta jednání povedeme, vedeme je už dnes, budeme je vést v dalších dnech a jsme připraveni mezi prvním a druhým čtením tam, kde zjistíme, že jsme udělali chybu nebo že ten dopad těch opatření by nebyl takový, jak jsme si slibovali, tak jsme připraveni takovou úpravu udělat. Vyzvali jsme zaměstnavatele a zaměstnance, aby společně, pokud se domluví na nějakých návrzích, nám je také předložili, a předpokládám, že s nějakými pozměňovacími návrhy vystoupí i opozice. My všechno posoudíme, ale nikdo nemůže čekat, že bychom udělali zásadní změny v ozdravném balíčku, ten je naprosto nutný pro dobrou budoucnost České republiky, pro to, abychom měli peníze na investice, na vzdělání, na dopravní infrastrukturu a abychom měli naše finance v pořádku.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A poslední věc důchodové změny. Opozice je ostře kritizuje. Třeba podle paní exministryně Schillerové jsou úspory na důchodcích jediným reálným šetřením vaší vlády. Proč je ale považujete za tak podstatné, za tak důležité?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Vůbec to není pravda, že bychom šetřili na našich seniorech, naopak zvyšujeme penze, dosáhneme v letošním roce průměrného důchodu přes 20 000 Kč, ale to, co je tady důležité, je, že ten penzijní systém tak, jak je teď nastaven, není do budoucna udržitelný. Dnešní mladší generace by neměly důstojné penze. A my musíme provést důchodovou reformu a je škoda, že opozice, když byla u vlády, tak důchodovou reformu neudělala, před mnoha lety by to bylo mnohem jednodušší, dnes to musíme my dělat za těchto podmínek, ale my jsme připraveni se chovat odpovědně a kvalitní důchodovou reformu přinést.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane premiére Fialo, díky za váš čas pro Události. Hezký večer.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný večer.

 

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS