14. května 2023

Otázky Václava Moravce

Vláda na konci týdne představila dlouho očekávané kroky, které mají zbrzdit zadlužování státu. Jde o 58 opatření, která mají mít podle ministerstva financí pozitivní dopad na státní rozpočet v letech 2024 až 2025 v souhrnné výši bezmála 150 miliard korun. Opozice i odbory vládu kritizují, podle premiéra Petra Fialy (ODS) však kabinet není přístupný změnám. Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce, kam byl pozván i expremiér a předseda ANO Andrej Babiš, který však nabídku nevyužil.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Podle Petra Fialy je balík úsporných opatření reakcí na rusko-ukrajinskou válku, která „bude mít dopad prakticky na všechno“. „Na to také reagujeme adekvátním způsobem,“ řekl Petr Fiala. Premiér rozumí tomu, že s jednotlivými kroky nejsou spokojeni ti, kterých se úspory dotýkají. „Konkrétní zájmové skupiny budou lobovat za své zájmy. Tak to má být, ale my musíme mít na paměti zájem celku,“ uvedl Fiala. Bez opatření by podle něj stát zkrachoval.

V pondělí proběhne jednání tripartity, kterého se kromě zástupců vlády zúčastní také odbory a zaměstnavatelé. Prostor pro změny však podle Fialy „v zásadních věcech určitě není“.

Kabinet podle něj nechce ustupovat nátlaku, protože přijetí úsporných kroků je nutné. A to i v případě, že by hrozila například generální stávka. „Přece si nebudeme vynucovat to, že tady budeme žít na dluh, když se řítí do katastrofy celá země,“ uvedl Petr Fiala.

Změnám v balíku podle Fialy kabinet zcela nepřístupný není – pokud by další jednání s odbory nebo opozicí odhalily evidentní nebo technickou chybu, je vláda připravená ji v legislativním procesu upravit.

Neústupnost ministrů zdůvodnil premiér tím, že opatření fungují jako celek, jsou sociálně citlivá a vyvážená tak, aby nedopadla pouze na určitou skupinu obyvatel.

Lidé si podle něj však zvykli na benefity, na které nyní stát nemá. To se týká například dotací, které čerpají i firmy, které vykazují zisky. Stejně tak si stát nemůže dovolit rozsáhlé množství daňových výjimek. „Nemáme na to, je to nepřehledné, je to špatné, a proto jsme to upravili,“ uvedl Petr Fiala.

„Slíbili jsme, že nebudeme zvyšovat celkové daňové zatížení, a celkové daňové zatížení nezvyšujeme,“ uvedl Fiala. O nárůstu podle něj kabinet rozhodl na doporučení odborníků například u dani z nemovitosti, na druhou stranu kromě malé úpravy nepřistoupil k změnám v dani z příjmů fyzických osob.

„Všichni ekonomové říkají: Zvyšte daně a zvyšte je razantně. My jsme řekli ne, budeme se snažit držet celkové daňové zatížení stejné,“ uvedl Petr Fiala. Kritika by podle něj byla platná v případě, kdy by vláda nehledala řešení především na výdajové stránce rozpočtu. Osekání výdajů ale tvoří dvě třetiny úsporných opatření, uvedl předseda vlády.

V případě DPH, které chce vláda zredukovat ze tří na dvě sazby, jde podle premiéra například o celkové snížení daně. I když se některé položky přesunuly do vyšší daňové sazby, celkově lidé na DPH podle propočtů kabinetu odvedou méně. „U některé položky se to zvedlo, u jiných – a těch podstatných – to kleslo,“ řekl Fiala. Předchozí systém plný výjimek podle něj navíc nebyl logický.

Vláda se podle Fialy snažila systém DPH v prvé řadě zjednodušit – a v takovém případě nelze rozlišovat mezi jednotlivými tituly časopisů, které mají například vědecký nebo kulturní přínos od spíše bulvárních tiskovin.

Někteří vydavatelé regionálních novin ale nyní mluví o hrozbě zastavení tisku. „Moc tomu nevěřím, že by někdo zastavil vydávání tištěných novin. Navíc lidé se dostanou k informacím prostřednictvím internetových zdrojů, navíc veřejnoprávní média jsou dostupná všem volně. Určitě nehrozí katastrofa,“ hájil opatření premiér Petr Fiala.

„Ano, někde to může být těžkopádné. Ale je to daň za jednoduchost (systému DPH – pozn. redakce),“ dodal.

Otázka zachování nulové spotřební daně u tichého vína dle Fialy není jednoduchá a koalice jí během jednání věnovala „důkladnou diskuzi“. Silné jsou však argumenty pro i proti, domnívá se Fiala. O zachování nulové sazby podle něj nakonec rozhodly podmínky v okolních vinařských zemích, které tuto daň také nezavedly. „V těch zemích, s kterými naši vinaři musí vstupovat do konkurence (…) Nemá to Německo, Rakousko, Slovensko, Maďarsko,“ vyjmenoval Fiala.

Opatření ohledně tichého vína ale podle něj nemusí být konečná. „Jsme domluveni, že se k situaci vrátíme a ve spolupráci s vinaři se budeme snažit najít nějaké řešení. Jsme si dobře vědomi toho, že to dopadá především jako výhoda na dovozová vína. V tuto chvíli jsme ale považovali za větší zlo tu daň zavést,“ prohlásil Fiala.

Právě tento týden představený balíček má pomoci snižování státního dluhu v budoucnu. „Kdybychom balíček neudělali, tak by byl deficit (pro příští rok – pozn. redakce) o 94 miliard vyšší, ať by byl rozpočet jakýkoliv,“ řekl premiér Petr Fiala. Dodal však, že reálně budou úspory nižší, protože kabinet zároveň navyšuje výdaje například „na obranu, na učitele“. I s těmito výdaji by podle propočtů vlády měly úspory v příštím roce dosáhnout 70 miliard korun.

Snižování zadlužování je podle něj „postupný proces“. Nelze tak předpokládat, že by se v roce 2024 mohl státní dluh dostat pod 220 miliard korun. „I toto je razantní snižování deficitu,“ uvedl a zopakoval, že jeho kabinet se musí vyrovnávat se situací po předchozích vládách.

„Kdybychom to neudělali, tak je systém neufinancovatelný a neudržitelný,“ dodal premiér Petr Fiala k úspornému balíčku.

Přepis rozhovoru:

Václav MORAVEC, moderátor:
Poslední slovo má volič, kdo by teď vyhrál volby. Aktuální volební model České televize v dnešních Otázkách. Nekonečná válka? Jak se mění nálady Evropanů? Diskuse eurokomisařky Věry Jourové, ministra zahraničí Jana Lipavského a bývalého ministra Tomáše Petříčka. Vítejte a hezkou neděli vám všem divákům Jedničky i zpravodajské Čtyřiadvacítky. Vstupujete do jedinečného prostoru pro diskusi. Porušení slibů, kritika, které od čtvrtka čelí česká vláda. Kabinet premiéra Petra Fialy na konci týdne představil dlouho očekávané kroky, které mají zbrzdit zadlužování státu. Jde o 58 opatření, jež mají mít podle ministerstva financí pozitivní dopad na státní rozpočet v letech 2024-2025 v souhrnné výši bezmála 150 miliard korun. Opozice stejně jako odbory vládu kritizují.

 

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně hnutí, předsedkyně poslaneckého klubu, 11. 5. 2023 /ANO/:
My jsme v technické recesi. Výhled není vůbec dobrý. A toto, co udělala vláda, tak sníží jenom HDP a vlastně zaškrtí celý ekonomický vývoj.

 

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS, 11. 5. 2023:
Česká republika rozhodně ve formě po tom, co teď předvedla vláda, být ani nemůže. Je to deforma se vším všudy, komunikační, věcná a obáváme se i budoucnosti po všech stránkách.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Říká šéf nejsilnější odborové centrály v zemi. Vláda plánuje během června schválit zákony k výše zmíněným 58 opatřením, tzv. prvním čtení zákonů se ve sněmovně má, mají poslankyně a poslanci zabývat ještě před létem, aby opatření snižující deficit o 94 miliardy platili již od 1. ledna roku 2024. Prvním hostem dnešních Otázek premiér, předseda občanských demokratů Petr Fiala. Vítejte, pane premiére, děkuji, že jste přijal mé pozvání.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý den, pěkné poledne všem přeji.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Do dnešní diskuse jsme zvali i lídra nejsilnější opoziční strany, expremiéra Andreje Babiše, který byl politicky zodpovědný za řízení státu mezi lety 2017-2021. Naše pozvání nevyužil, proto jeho místo u tohoto stolu zůstává prázdné. Pane premiére, jste si jako politik vědom nějakého slibu, který jste v pozici předsedy vlády v uplynulých týdnech dal, a přitom jste ho nedodržel.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, nejsem si vědom přímo takového slibu, jsem si vědom toho, a to nijak netajím, že se významně změnily okolnosti a myslím, že to ví každý, kdo se dívá kolem sebe. My jsme vstupovali do vlády ve chvíli, kdy jsme nemohli tušit, že Rusko zaútočí na Ukrajinu, že budeme svědky tak dlouhé a tak brutální války, která bude mít dopad prakticky na všechno, od cen energií, dostupnost energií až po ceny potravin. Na to jsme museli reagovat a na to také reagujeme adekvátním způsobem.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
A co slib, který jste dal tripartitě, že soubor přibližně těch 60 opatření stabilizujících veřejné finance, tak dáte před jeho schválením ve vládě zástupcům zaměstnavatelů a zaměstnanců.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já jsem řekl, a je to normální u všech opatření, že to s nimi budeme projednávat, a to také budeme, ale my jsme uzavřeli.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale už je to poté, co jste to schválili.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My jsme uzavřeli tu dohodu ve středu, ve čtvrtek jsme ji představili a v pondělí máme jednání tripartity, současně je potřeba říct, že řada jednání probíhala. Není to tak, že by tripartita nevěděla, že musíme šetřit, že stát bude muset dělat kroky, které povedou ke konsolidaci veřejných financí. A u důchodového.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste neporušil slib, protože mají zaměstnavatelé i zaměstnanci pocit, že je před pondělkem stavíte před hotovou věc.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
U důchodového systému ta jednání probíhala velmi intenzivně, protože tam se to týká dlouhodobých věcí. My musíme udělat ta opatření, jinak ten stát zkrachuje, nedopadne dobře. Měly je udělat vlády před námi, populisticko-socialistické vlády neudělaly vůbec nic. A je na nás, abychom veřejné finance spravili, jinak budeme žít na dluh našich dětí, které budou splácet naše děti, naši vnuci, a to prostě není možné. Podívejme se, jak se zadlužujeme.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ptám se potřetí.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Neporušil jsem žádný slib.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ten slib tripartitě, protože je stavíte před hotovou věc.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
V pondělí budeme projednávat. Je to vládní odpovědnost, budeme projednávat s tripartitou ta opatření, jejich dopady, jejich důsledky, budeme se bavit o tom, jaká je důchodová reforma, co znamená, a tak to má být. Ten balíček nebo obě ta opatření současně budeme převádět do té legislativní podoby. Já chápu, že prostě ta opatření se nelíbí řadě lidí, kteří jsou tím dotčeni, konkrétní zájmové skupiny budou lobbovat za svoje zájmy. Tak to má být. Ale my musíme mít na paměti zájem celku, kvůli tomu nás také voliči vybrali ve volbách a my plníme sliby, které jsme jim dali.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
O tom ještě bude řeč mnohokrát v tomto pořadu, když tedy říkáte, že jste neporušil slib daný tripartitě, byť zaměstnavatelé i zaměstnanci tvrdí něco jiného. Je v tom souboru těch 58 opatření ještě prostor pro změnu? Jinými slovy, když vám zítra, v pondělí na tripartitě přijdou odboráři i zaměstnavatelé s nějakými změnami? Je tam prostor ještě pro změny, ano, nebo ne?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Podívejme se na to jako normálně. Prostor pro změny v těch zásadních věcech určitě není. Nebudeme ustupovat žádnému nátlaku, musíme udělat tato opatření, musíme je udělat ve prospěch České republiky, každého občana této země.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
I když přijde stávková pohotovost a generální stávka?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
No, tak přece si nebudeme vynucovat to, že budeme žít tady na dluh a že se řítí do katastrofy celá země, pokud s tím něco neuděláme, nějakými stávkami?! Já bohužel čelím celou dobu, co jsem ve funkci, tomu, že se snažím mluvit s odbory, neustále vedeme dialog, ale podívejte se, jak to vypadá. Pan předseda Středula organizuje stávky proti vládě, dokonce i ve věcech, ve kterých vůbec nepadlo rozhodnutí. Ono se taky těžko jedná ve chvíli, kdy se už stávkuje, aniž se debatuje třeba o té protidůchodové reformě, hůř se debatuje.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Když ale říkají, že s nimi nevedete, že s nimi nevedete ten dialog.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Vedeme pravidelně dialog. Scházíme se na tripartitě, scházíme se mimo tripartitu, jednají jednotliví ministři. Na dialog jsou potřeba dvě strany, dialog se taky nedá vést tak, že vláda jedná, snaží se vysvětlovat. A ten váš partner, který říká, že chce být partner, pořádá demonstrace, a to je dohledatelné a dá se to docela dobře ověřit. A já si myslím, že dialog…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ani pod tlakem generální stávky či stávkové pohotovosti neustoupíte od těch 58 opatření?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale já nevím, proč by byla generální stávka, když ta opatření jsou sociálně citlivá, jsou udělaná velmi promyšleně a my z těchto opatření nebudeme ustupovat. A já se určitě nenechám zastrašit a ani vláda se nenechá zastrašit. Možná ještě jednu větu bych k tomu řekl, ať si každý položí otázku, proč to děláme? Zvýší mně to popularitu, zvýší to popularitu vlády krátkodobě. Ani náhodou. To jsou opatření, která jsou nepříjemná a neseme za ně politickou cenu, ale my víme, proč to děláme, my jsme nešli dělat populistickou politiku, aby nám každý den každý zatleskal. My děláme politiku, která je odpovědná vůči občanům této země a naší dobré budoucnosti. A já za těmi opatřeními stojím. Stejně jako za nimi stojí celá vláda. Žádnému tlaku nebudeme ustupovat, jestli někdo bude vyvíjet nepřiměřený tlak, tak to dělá v neprospěch zaměstnanců a v neprospěch lidí v této zemi a na úkor naší budoucnosti.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
O tom rozhodnou ta případně plná náměstí v souvislosti právě s těmi ohlášenými protesty odborů. Vrátím-li se k pondělní tripartitě. Vy jste řekl, že v těch zásadních parametrech neustoupíte. Je tam prostor pro změny?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Zapomněl jsem dodat.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Je tam prostor pro změny, kupříkladu nepeněžní benefity, jedna z věcí, na které se shodnou zaměstnavatelé, viz slova Jaroslava Hanáka, prezidenta Svazu průmyslu.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To je spousta věcí, na které si lidi zvykli, respektive si na ně zvykli zaměstnavatelé nebo zaměstnanci, na které stát prostě nemá. Takže se musíme dívat na to jako na celek. Ale já jsem zapomněl dodat jednu věc, my samozřejmě nejsme neomylní jako nikdo. Takže pokud zjistíme, že tam je nějaká technická věc nedokonale udělaná, že tam je nějaká evidentní chyba, chyba, tak jsme samozřejmě připraveni to při tom legislativním procesu upravit. Ale to, že bychom ustupovali…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Zrušení nepeněžitých benefitů.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Z těch opatření, tak, jak jsme je stanovili, to určitě dělat nemůžeme. A je potřeba se na ně dívat jako na celek. Když bychom toto neudělali, tak deficit státního rozpočtu v příštím roce bude větší o 94 miliard, v roce 2025 o 148 miliard. To je prostě něco, co si nemůžeme dovolit. Takže musíme tato opatření udělat. Jsou vyvážená, je to kompromis mezi různými možnostmi, mezi různými politickými stranami. Je to také hledání té vyváženosti, co na výdajové, co na příjmové stránce upravit. A je to také celé děláno tak, aby to nedopadlo na žádnou sociální skupinu výrazně, aby to nikoho neohrozilo a ještě je to děláno se sociální citlivostí tak, aby to neohrozilo ty nízkopříjmové skupiny, proto třeba DPH na zdravotnické pomůcky, na potraviny, na bydlení je vlastně nejnižší. Takže ta opatření jsou promyšlená. Připravili jsme je s experty měsíců, a proto za nimi můžeme stát.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, pane premiére. Když se zeptám na tu konkrétní věc, na které se shodují odbory a zaměstnavatelé, že je nesmyslné zrušení nepeněžních zaměstnaneckých benefitů, protože když to daňové zvýhodnění chcete zrušit, tak nebudou poskytovány, tudíž vám to nevynese do státního rozpočtu.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Někteří zaměstnavatelé je budou poskytovat, protože to považují za správné, a protože na to mají, tak jako a takhle se můžeme bavit o každé té jednotlivosti, ale…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ptám se, jestli je prostor.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To dává dohromady.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Pro pondělní, před pondělní tripartitou nebo během tripartity, aby kupříkladu tuhle věc.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
A můžeme se…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Abyste od ní ustoupili.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Můžeme se o tom bavit klidně několikrát, my nebudeme ustupovat v jednotlivých věcech a nebudeme ustupovat tlaku. A ten tlak bude z mnoha stran. Mnoho lidí si zvyklo na to, že tu máme dotační ekonomiku, dotační podnikání, že prostě žijí z dotací, přestože mají ty firmy zisky, budou se ozývat, přece nám zachovejte dotace. Nejde to, nemáme na to, stejně tak mít daňový systém, který je plný výjimek, my jsme zrušili 22 výjimek daňových. Prostě takhle to dál nejde, nemáme na to, je to nepřehledné. Je to špatné, a proto jsme to upravili, ale upravili jsme to rozumně a sociálně citlivě.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Budu stále oponovat. Když jste byl opozičním politikem, tak jste kritizoval zde nepřítomného premiéra Andreje Babiše a jeho vládu za zvyšování daní a cituji: „Látání děr ve státním rozpočtu“. Jako lídr koalice SPOLU jste opakovaně sliboval, že žádné daně se za vaší vlády nezvýší. Vraťme se v čase.

 

Petr FIALA, předseda strany, tehdejší místopředseda PS PČR, 18. 10. 2019 /ODS/:
Já si pamatuji to, co říká vláda Andreje Babiše ve svém programovém prohlášení, kde mimo jiné říká, cituji, „nebudeme zvyšovat daňovou zátěž“ a toto prohlášení ve vládním prohlášení je určitě v rozporu s tím, co je tady předloženo, s tím, co je obsahem toho daňového balíčku. A vláda tady chystá něco, co je podle nás naprosto nepřijatelné, vysává peníze daňových poplatníků, zvyšuje daně, aby tímto způsobem zalátala díry v rozpočtu.

 

Petr FIALA, předseda strany, tehdejší místopředseda PS PČR, 29. 9. 2021 /ODS/:
Spolu zastavíme hrozivé zadlužování České republiky, a to bez zvyšování daní.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Přemýšlel jste nad tím, že byste se i ve světle těchto slov v současnosti veřejnosti omluvil za to, že nebudete zvyšovat daně? Protože o tom jste mluvil i po válce na Ukrajině. Několikrát jste ujišťoval veřejnost, že nebudete zvyšovat daně. Teď po několika týdnech platí a po čtvrtku platí věta: „Fialova vláda zvyšuje všechny přímé daně“.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
No, tak pojďme si to rozebrat pěkně postupně a já jsem rád, že jste to pustil. Já jsem rád, protože…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Protože vás to usvědčuje...

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne. Tam se jasně ukázalo. No, to jsou hodně silná slova, já bych je volil opatrněji, ale každý volíme slova, jak je považujeme za adekvátní. Já bych tam zdůraznil tu věc, že jsem slíbil, že zastavíme zadlužování, a to taky zastavujeme. Slíbili jsme, že nebudeme zvyšovat celkové daňové zatížení a celkové daňové zatížení nezvyšujeme. A to je velice důležitá věc. A současně platila by ta kritika, kdybychom neplnili náš slib, že budeme to řešení toho deficitu hledat především na té výdajové stránce rozpočtu. A když se podíváte…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale vy, pane premiére, že vstupuji do řeči, vy ty příjmy hledáte, zvyšujete daně a vy jste několikrát říkal, že nezvýšíte daně a teď zvyšujete všechny přímé daně.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Rád vám to vysvětlím. Za prvé všichni ekonomové nám radili, ať zvýšíme daně, a když se podíváte na to zvýšení daní, tak loni jsme snížili celkové daňové zatížení o 30 miliard korun a v příštím roce zvýšíme celkové daňové zatížení o 30 miliard, o 31 miliard, pardon, abych byl korektní, 30 miliard, 31 miliard, takže to není celkové daňové nebo není to zvýšení daní. A kdybychom přistoupili na tu myšlenku, že by se měla vrátit superhrubá mzda, tak to daňové zvýšení je výraznější, mnohem výraznější, než co my jsme udělali. A co my jsme udělali? My jsme vlastně tam, kde jsme měli ekonomická doporučení i ve srovnání s jinými zeměmi, tak jsme ty daně zvýšili, třeba daň z nemovitostí. Na druhé straně jsme nezvýšili daň z příjmů. Kromě malé úpravy, která se týká těch nejvýše příjmových kategorií, týká se to asi jednoho procenta těch, kteří jsou v České republice nejlépe placeni, současně. Z příjmů fyzických osob. Ano.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď mluvíte o dani z příjmu fyzických osob. Když se podíváme do toho balíčku, a říkám, že vaše vláda zvyšuje všechny přímé daně, zvyšujete daň z příjmu fyzických osob u nejvýš vydělávajících.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
U zhruba jednoho procenta lidí.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Zvyšujete daň z příjmu právnických osob.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
O dva procentní body.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, dále zvyšujete daň z nemovitostí, takže zvyšujete hlavní všechny přímé daně.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale současně jsme si pro to vytvořili v minulém roce prostor tím, že jsme snížili tu daňovou zátěž zhruba o 30 miliard korun. A to jsme dopředu říkali, že to je ten prostor, ve kterém se můžeme pohybovat. A ještě řeknu ten jeden argument a ten je podle mě silný, my v těch předvolebních slibech jsme opravdu nevěděli, že bude válka na Ukrajině, když si všichni vzpomenou na to, co jsme udělali, když jsme přišli do vlády, tak jsme řekli, ano, my jsme souhlasili se snížením superhrubé mzdy, což je ztráta zhruba 80 miliard korun v tom rozpočtu a my 80 miliard korun na výdajové straně vyškrtáme. A taky jsme to udělali, hned, jak jsme přišli do vlády, jsme to udělali, takže…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale znovu připomínám, že ty výroky o zvyšování daní u vás padaly i po válce na Ukrajině. A jestli by nebylo moudré se teď veřejnosti omluvit, chcete-li být důvěryhodným premiérem této země, tak se veřejnosti omluvit a říct, musím zvýšit daně.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano. A já vysvětluju, jak zvyšujeme daně. Já se z toho opravdu nevykrucuji, já lidem říkám poctivě, jak to je. Válka na Ukrajině, pomoc s energiemi, obrovská zátěž na státní rozpočet, všichni ekonomové říkají, zvyšte daně a zvyšte je razantně. My jsme řekli, ne, budeme se snažit držet to celkové daňové zatížení stejně, což děláme a budeme se víc soustředit na tu výdajovou stranu. To děláme. Ten výsledek je nějaký kompromis, kompromis pěti politických stran, který se snažil být co nejlepší. Ano, některé daně se zvyšují. Já z toho nemám radost, ale já teď nebudu se tady…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Jenom se vás ptám jako symbolické omluvy veřejnosti za vaše výroky.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My plníme, co jsme slíbili, a to je, že dáme do pořádku veřejné finance, že dáme do pořádku státní rozpočet, že zeštíhlíme stát, to děláme.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
I za cenu zvyšování všech přímých daní, což jste veřejnosti sliboval, že neuděláte.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
K tomu musíme sáhnout i na tu příjmovou stránku rozpočtu, nezvyšujeme celkové daňové zatížení, což jsem veřejnosti sliboval a dosáhli jsme nějakého kompromisu. A já bych se teď mohl postavit do pohodlné pozice a říct, podívejte se, a toto jsem já jako člen ODS nechtěl a tady mě přesvědčili moji kolegové z vlády a tady jsme museli dosáhnout kompromisu, ale já to neudělám. Hájím ten balíček jako celek, naše vláda za ním stojí a jsme přesvědčeni, že tím naplňujeme ten základní slib, který jsme dali voličům. Ano. Bylo by pohodlnější se nestarat o tu výdajovou stránku a prostě zvýšit ty daně víc, jak nám to taky radí někteří ekonomové. Ale my to neděláme i kvůli těm předvolebním slibům, i kvůli tomu, o čem jsme přesvědčeni, že je správné a i proto, že si myslíme, že i kdybychom zvyšovali ty daně víc, tak stejně neudržíme ty deficity v rozumné podobě, pokud nesáhneme na ty výdaje. Proto, když se podíváte na...

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy byste tu omluvu veřejnosti považoval za zbytečnou?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já nevím, proč jste se tak upnul na omluvu veřejnosti, když já mám pocit.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Pouštěl jsem vám vaše slova, že nezvýšíte daně, která padala i po válce na Ukrajině.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
A já je vysvětluji a říkám, k jakému zvýšení došlo, co proti tomu stojí a jak jsme to udělali. Já chápu, že mě chcete donutit k nějaké omluvě. A já nejsem rád z toho, že musíme některé daně zvyšovat. Chápu.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
To chraň Bůh, pane premiére, já vás nechci. Ptám se jenom na důvěryhodnost politika, který něco říká před volbami a teď je v této situaci. A představuje balík 38 opatření, ve kterém je zvýšení všech přímých daní.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, ano. A já mám pocit, že to vysvětluji docela srozumitelně, že držíme i to slovo, které se týká těch daní z příjmu fyzických osob a že hlavně držím to slovo, které se týká celkového daňového zatížení. Ano, zvyšujeme některé daně, jinak si s tím nemůžeme poradit. Nemám z toho žádnou radost, ale to je politická realita. Mě určitě jako člena Občanské demokratické strany a člověka, který je přesvědčen o tom, že je lepší mít co nejnižší daně, ta situace netěší, ale taková je. A co mě na tom těší? Co mě na tom těší, je, že třetina těch opatření je zvyšování příjmů státu a 2/3 je snižování výdajů. To vůbec není lehký úkol, ale do toho jsme se pustili. A ještě mi dovolte opravdu jednu poznámku těch daních. Daň z nemovitosti je absolutně nejnižší, kromě Estonska, ze všech zemí OECD, je opravdu na místě na tuto daň sáhnout. Naopak jsme se snažili, aby ty daně, které se týkají občanů z práce, abychom na ně nesáhli. Taky 99 procentům občanů se daň z příjmu fyzických osob žádným způsobem nezvyšuje. Takže ono i ta opatření, která jsme udělali, opravdu mají logiku, a když jsme sahali do těch daní, tak jsme do nich sahali velmi, velmi citlivě. Nemám radost z každého jednotlivého opatření, ale stojím stejně jako celá vláda za celým tím balíčkem. Bylo to nutné, řítíme se do katastrofy, bylo potřeba to udělat.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Když mluvíte o propracovaném balíku opatření, tak vy čelíte v satiře jako vláda, předpokládám, že jste ji viděl…

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Neviděl, nestihl jsem to.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Neviděl? Ta vám ji ukážu, kupříkladu zmatky kolem plánovaných sazeb daně z přidané hodnoty u tištěných médií. Zatímco noviny se mají přesunout do základní jedenadvacetiprocentní sazby DPH, časopisy mají zůstat ve snížené dvanáctiprocentní sazbě DPH. A ta satira, kterou diváci teď vidí na obrazovce, tak naráží na slova ministra financí Zbyňka Stanjury, který například ve čtvrtek v rozhovoru pro deník Právo obhajoval, proč se tištěným novinám zvýší daň o 11 % a tu základní jedenadvacetiprocentní sazbu, zatímco časopisy zůstanou v té snížené sazbě ve výši 12 %, nemluvě o knihách, které budou v nulové sazbě DPH. Cituji ministra financí Zbyňka Stanjuru: „Časopisy jsou společensky významné, proto je zařazujeme do nižší sazby DPH. Známe vědecké časopisy, vědecké noviny neznáme“. Vy jste profesorem, vědcem, můžete mi jako vědec stručně objasnit vědecký přístup časopisu a přínos časopisu Rytmus života. Když se podíváme na tu karikaturu, při srovnání s nevědeckými novinami typu Deníku N nebo Lidových novin?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já vám odpoví a prosím, abych mohl říct dvě věty obecnější. Za prvé, můžeme vytahovat jednotlivé položky DPH, ale důležitý je ten celek a ten celek, a to je taky důležité i k těm daním i k sociálním dopadům, ten celek na občany dopadne vlastně méně, než byla ta stávající situace, ten výběr DPH nebo to, co budou platit lidé na DPH, se sníží proti současné situaci. Takže když budete říkat, u jedné položky se to zvedlo, u jiných a těch podstatných to kleslo a celkově to lidem klesne, takže třeba toto je příklad daně, která se vlastně snižuje. Tak to je jedna obecná věta a druhá k té logice. Logika v tom žádná nebyla. 21, 15, 10, 2 snížené sazby. A teď vláda různě podle toho, co, koho napadlo, přesouvala ty položky.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Tak jste to teď vylepšili u novin a časopisů.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My jsme na to šli následující úvahou. Všechno patří do základní sazby DPH, proč se taky jmenuje základní sazba DPH, ta je 21 %. Máme jednu sníženou sazbu a do té dejme to, u čeho jsme si jistí, nebo kde se domluvíme na tom, že to má nějaký sociální, kvalitativní nebo prostě nějaký význam, který opravňuje to, že to je v té snížené sazbě.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Odpovíte mi jako vědec na tu otázku, jaký je vědecký přínos Rytmu života.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já vám odpovídám, 21 % a hledáme.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
A nevědeckých Lidových novin a Deníku N.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Hledáme důvod pro to snížení. A jsou časopisy, a to nepopřete, které jsou vědecké, to vy také jako akademický pracovník víte. Jsou časopisy, které jsou kulturní, literární pro malou skupinu lidí a plní nějakou kulturní funkci. A pak jsou samozřejmě také časopisy, to já bych našel i…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Rytmus života, máte tam i porno časopisy, které budou ve snížené sazbě.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, jenomže ono není snadné a má-li, to být celé jednoduché, a to byla ta základní myšlenka. Není snadné udělat takové rozlišení, že jeden časopis bude v jedné sazbě a druhý v druhé. To prostě nejde.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, nemyslíte, že teď hájíte hloupost?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, nehájím hloupost. Já vám vysvětluju, jak to vzniklo. Vzniklo to tak, že všechno má být v sazbě 21, kde jsme našli důvody pro to, aby byla sazba 12. Já bych to tak nezlehčoval, jako hájíme hloupost. Jsou vědecké časopisy, jsou. Jsou časopisy odborné a jsou časopisy kulturní, jsou. Ano, jsou časopisy jako Rytmus života, Playboy, já nevím, jaké…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Těch je naprostá většina.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Které se do toho nevejdou, ale my jsme nedokázali najít řešení.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
A tím zvýhodňujete lifestylové časopisy oproti seriózním deníkům, kupříkladu, když vydavatelství, jedno z vydavatelství regionálních deníků říká, že asi zastaví vydávání tištěných novin kvůli zvýšení sazby DPH, vás to neznervózňuje?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Moc tomu nevěřím, že by někdo zastavil vydávání tištěných novin. Navíc lidé se dostanou k informacím prostřednictvím internetových zdrojů, navíc veřejnoprávní média jsou dostupná všem volně, takže určitě nehrozí nějaká katastrofa tady. Já vám vysvětluju.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Měnit to nebudete?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já vám vysvětluju, jak ta opatření vznikla, jakou mají logiku. Ano, někde to může být trochu těžkopádné, ale za co je to daň? Za tu jednoduchost. Máme dvě sazby 21, 12. Všechno patří do 21, kde jsme našli silný důvod a domluvili jsme se na něm. Na to se nevymlouvám, taky důležité. Domluvili jsme se na něm všech 5 politických stran, že ten důvod je relevantní, tak tam je to sníženo. No, tak to je. A já myslím, že logika v tom je. Určitě za tu jednoduchost platíte tím, že každý detail nevychytáte. Tak to tak je, to já přiznávám.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Asi to logické v rámci tištěných médií není. Ve vší úctě. Vy, když jste byli v opozici, tak jste kritizovali vládu Andreje Babiše za zmatky kolem sazby DPH na pivo. Připomeňme si a vraťme se v čase.

 

Andrej BABIŠ, tehdejší vicepremiér, předseda hnutí, 14. 12. 2016 /ANO/:
Já jsem navrhoval snížení DPH u čepovaného piva, točeného piva do hospod kvůli tomu EET, to bohužel ČSSD neodsouhlasila.

 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Čepované pivo se z 21 % přesune do desetiprocentního pásma.

 

Mikuláš FERJENČÍK, tehdejší místopředseda rozpočtového výboru PS CR, 5. 10. 2019 /Piráti/:
To pivo je evidentně populistický krok, kde prostě pan Babiš chce trochu kompenzovat těm hospodám.

 

Alena SCHILLEROVÁ, tehdejší ministryně financí, 4. 2. 2020 /nestr. za ANO/:
Aby mohlo být pivo součástí točené pivo vlastně ve snížené sazbě, tak musí splňovat základní podmínku, že je součástí stravovací služby.

 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Stejný zákon od května taky snižuje DPH u čepovaného piva, lahvového se to netýká, stejně jako třeba stánků.

 

Andrej BABIŠ, tehdejší premiér, předseda hnutí, 29. 2. 2020 /ANO/:
Se snižuje DPH na točené pivo z 21 % na 10 %. Tečka.

 

Mikuláš FERJENČÍK, tehdejší místopředseda rozpočtového výboru sněmovny PS PČR, 29. 2. 2020 /Piráti/:
Hnutí ANO a ČSSD zavedly tu třetí sazbu DPH, která zkomplikovala celý ten systém.

 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Absurditou roku 2020 se stala trojí sazba DPH u piva, daň se mění podle toho, jestli jde o pivo čepované nebo z plechovky či láhve a taky podle místa konzumace.

 

Zbyněk STANJURA, ministr financí, místopředseda strany, 10. 4. 2023 /ODS/:
Všechny posuzujeme podle těch hledisek, to znamená, jestli je tam nějaký společenský důvod, že společnost má tyhle služby například konzumovat více, že si myslíme, že je to správně, a pak můžeme pomoci tou sníženou sazbou.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Tehdy vláda do nižší, desetiprocentní sazby DPH v souvislosti se zákonem o EET přeřadila například i řezané květiny. Andrej Babiš 3. července roku 2017 těsně před volbami. Twitter napsal, cituji, „že jeho vláda chce snížit DPH na květiny, aby je muži ženám častěji kupovali“. Konec citátu. Není to s těmi tištěnými médii u vás stejné jako řezané květiny a máte také svůj pomníček ve zmatcích kolem DPH?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My jsme zjednodušili DPH právě, aby k tomuto nedocházelo. Máme dvě sazby, základní 21 a 12. Ve 21 jsou věci, pro které jsme našli sociální důvody. Všechno ostatní, včetně novin, je v 21procentní sazbě. Nemůže nastat to, co jsme tady, čeho byli svědky, že pivo se dalo v devíti různých jako kategoriích nějak zdaňovat, to tady prostě nenastane. Je to všechno jednoduché a přehledné.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Některé časopisy mohou pojmenovávat vydavatelé jako knihu. A bude bez DPH, respektive bude v nulové sazbě DPH. A ptám se znovu, jestli na trhu tištěných médií vy nezakládáte podobnou anomálii typu piva, typu řezaných květin.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nepopírám. Podívejte se do zahraničí na ty úpravy a najdete řadu zemí, kde prostě knihy jsou v té nulové sazbě z řady dobrých důvodů a určitě není souvislost, nebo je rozdíl mezi knihou a časopisem, ale já se nechci jako. Můžeme se točit kolem jedné věci, která třeba zrovna vás zajímá, jak z novinářského prostředí, já to chápu vůbec, vůbec s tím nemám žádný problém, vůbec s tím nemám žádný problém.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, já se ptám, když říkáte, že ten systém, ten balík je koncepční, tak tady uvádím příklady a argumentuji, zda ukazují koncepčnost. Mohu vám vzít jiný příklad.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano. Řekněte. Ano, měli.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Nulová spotřební daň na tichá vína zůstává. To je jedna z nevyslyšených změn, respektive doporučení, které jste tady měli od NERVu. Nerv vám doporučoval, že tato věc je nesmyslná. Navrhoval zrušení nulové spotřební daně na tichá vína. A ani tentokrát, nutno dodat v souvislosti s Fialovou vládou, že ani tentokrát toto politické tabu prolomeno nebylo. Opět se vraťm;e v čase.

 

Alena SCHILLEROVÁ, tehdejší ministryně financí, 13. 5. 2019 /nestr. za ANO/:
Neuvažujeme o zvednutí spotřební daně ani u piva, ani u vína.

 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Zavést novou spotřební daň z vína ve výši 10-23 Kč za litr navrhuje Národní ekonomická rada vlády.

 

Zdeněk NEKULA, ministr zemědělství, 9. 12. 2022 /KDU-ČSL/:
Nulové zdanění tichých vín je v 15 zemích Evropské unie. Víno není jenom o pití vína jako alkoholu, ale je to určitá kultura.

 

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu, 1. místopředsedkyně hnutí, 11. 12. 2022 /ANO/:
Pokud bychom zavedli spotřební daň na tiché víno, tak naprosto zbavíme naše vinaře konkurenceschopností.

 

Marek VÝBORNÝ, předseda poslaneckého klubu, člen ústavně-právního výboru PS PČR, 11. 12. 2022 /KDU-ČSL/:
Pokud skutečně bychom tím výrazným způsobem bychom poškodili naše pěstitele vína, tak to nemůžeme přece udělat.

 

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu, 1. místopředsedkyně hnutí, 12. 1. 2023 /ANO/:
U tichého vína bychom úplně ztratili a pohřbili naše vinaře, protože spotřební daň z tichého vína má jenom Polsko, a to není vinařský kraj.

 

Zbyněk STANJURA, ministr financí, 1. místopředseda strany, 18. 1. 2023 /ODS/:
11 států z 27 má spotřební daň na tiché víno, 16 států je nemá, 72 haléřů je spotřební daň ve Francii na jednu láhev vína. Tak já nevím, jestli zavedeme komplikovaný systém, který zdaní láhev vína o 72 haléřů.

 

Zbyněk STANJURA, ministr financí, 1. místopředseda strany, 26. 2. 2023 /ANO/:
My nemůžeme zdanit jenom výrobce českých firem od českých vinařů, ostatní ne a naopak. A tady většina spotřeby vína v České republice je z dovozu.

 

Jan SKOPEČEK, místopředseda PS PČR, 9. 5. 2023 /ODS/:
Nevím, proč by na rozdíl od piva mělo mít víno tuto výhodu. To musí být nastaveno tak, aby to nepoškodilo a nezatěžovalo ty drobné malé naše vinaře.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Řeč čísel je jasná, protože za zachování nulové spotřební daně na tichá vína bojovali ve vládní koalici SPOLU především lidovci. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula varoval před nižší konkurenceschopností a likvidací českých vinařů, která by, cituji, „vedla k nevratným kulturním i hospodářským škodám“. A jak zmiňuju řeč čísel, v České republice se prodává daleko víc dovezeného tichého vína než vína od českých vinařů. Diváci to teď vidí sami. V letech 2020, 2021 se do České republiky podle dat celní statistiky dovezlo přes milion hektolitrů tichého vína, pro srovnání produkce českého vína, ale včetně šumivých vín se v těchto letech pohybovala kolem půl milionu hektolitrů. To znamená, jsme na jedné třetině, když odpreparujeme šumivá vína, jsme na zachování výjimky té nulové sazby spotřební daně pro čtvrtinu sektoru České republiky a 3/4 zahraničních producentů vín. Proč se vaše vláda rozhodla dále daňově zvýhodňovat zahraniční producenty.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tak poctivě říkám, že zatímco u těch dvou sazeb DPH je to naprosto logické a ty argumenty jsou velmi silné, proč dvě sazby a proč to zjednodušit. U toho tichého vína jsme vedli velmi důkladnou diskusi a není to jednoduché. Argumenty pro zdanění pro spotřební daň jsou silné, argumenty proti jsou taky silné. Pokusím se to vysvětlit velmi stručně, jenom, aby nevznikal omyl, protože jsem někde zaslechl, že víno není vůbec zdaněno. Samozřejmě, že víno je zdaněno daní z přidané hodnoty ve výši 21 %, tak jak všechny jiné alkoholické nápoje, ale...

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Je osvobozeno, respektive má 0 sazbu spotřební daně.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Je osvobozeno od spotřební daně. To je tady určitá tradice, ale podívejme se. Ano.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Zase se ptám, ta logika. Je podporováno, jsou podporovány 3/4 zahraničních.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano. Já jsem pochopil. Rád vám fakt odpovím. Za prvé, u té spotřební daně na víno je ta praxe v Evropě taková, že většina států to nemá, ono je to dokonce dáno tím, že evropská směrnice říká, že má být spotřební daň na pivo. Zatímco u tichého vína nic takového není, zdůvodňuje se to odlišným charakterem toho nápoje, způsobem výroby. Vy můžete poprvé vyprodukovat víno po čtyřech letech od chvíle, kdy založíte vinici, trvá to měsíce, než s tím vínem něco vůbec je, že to můžete nějak použít. Takže to jsou všechno argumenty, proč Evropa se chová tímto způsobem. My nedokážeme rozlišit daň pro dovozové víno a pro tuzemské výrobce, a to, co nakonec vlastně převážilo, a já jsem z jižní Moravy, tak přece jenom o tom něco vím. To, co nakonec převážilo, bylo to, že to v okolních zemích nemají, v těch zemích, se kterými naši vinaři musí vstupovat do konkurence. Znovu říkám, ty argumenty jsou silné na obou stranách, ale nemá to Německo, Rakousko, Slovensko, Španělsko.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale Zbyněk Stanjura, váš ministr financí oponoval poslancům hnutí ANO, když chtěli snížit DPH na potraviny, tak zmiňoval, že daňový systém nemá být nástrojem sociální politiky.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nemá.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
A u tichých vín je daňový systém nástrojem sociální politiky jedné čtvrtiny vyrobených tichých vín v České republice, oproti třem čtvrtinám, které k nám jdou z dovozu, proto se ptám, jestli by z tuzemské vinařství nemělo být podpořeno jinými systémovými kroky než tímto nesmyslem.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Zachováváme praxi, která tu byla a která je v okolních zemích. A to fakt není jako laciný argument, to je přece důležité. A pak ještě teda, abych dodal tu poslední věc, kterou jsem nestihl říct. My jsme domluveni, že se k té situaci vrátíme a ve spolupráci s vinaři se budeme snažit najít nějaké řešení. My jsme si dobře vědomi toho, že to dopadá především jako výhoda na ta dovozová vína, ale v tuto chvíli jsme považovali jako větší zlo tu daň zavést. A nebráníme se debatě o tom, jak to udělat do budoucna a tu debatu.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Jestli vinaře nepodpořit jinými způsoby.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tu debatu jsme si slíbili v rámci koalice ve chvíli, kdy padlo toto rozhodnutí.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Tím končíme tu daňovou část. Pane premiére, protože vy nemáte obavy, že zvyšování a další možná nelogičnost v tom systému je, že kalorické nápoje budou úplně stejně zdaněny výší, protože se přesouvají do základní sazby daně z přidané hodnoty, to znamená, podraží o nějakých šest, 7 %. Kupříkladu dětská kojenecká balená voda, minerálky bez příměsi cukru. A stejně tak většina léků se přesouvá do té zvýšené sazby té základní, respektive té snížené sazby dvanáctiprocentní, to znamená z 10 na 12. Moc to jednoduché není.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Je to jednoduché, musíme být korektní. Potraviny se zase snižují, zdravotnické pomůcky se snižují.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale víte, jaký je objem zdravotnických pomůcek oproti lékům? Když se podíváte.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Víme, že celkově zaplatí lidé méně. Tak to je, tak to prostě je, je to tak. A tak ta čísla jsou jasná a stejně tak na celé dani z přidané hodnoty stát vybere méně, protože toto opatření jsme dělali především proto, abychom splnili slib, že zjednodušíme daňový systém a zpřehledníme ho. Proto taky logika 21, 12. Tak, jak jsem to vysvětloval. A lidé na tomto určitě neprodělají, budou mít levnější potraviny, budou mít levnější bydlení, pokud si ho… budou mít levnější zdravotnické pomůcky.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, pane premiére, třeba u DPH, u potravin, jak si tím můžete být jistý, když váš ministr zemědělství tady hraje hru ceny cukru, teď jede 14 dnů v mouce a ukazuje možné marže, kde máte jistotu, že opravdu dojde ke snížení cen potravin, když kupříkladu minerální vody podraží a podobně? Ptám se na proinflační tlaky.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Protože máme spočítáno celkově, co udělá toto naše opatření v rámci DPH a museli jsme to počítat a museli jsme to zvažovat, protože ten příjem pro státní rozpočet bude nižší, nebo maximálně takto, v nějakém statickém modelu, ono nemůžeme předpokládat, že bude nižší, ono se to nakonec srovná. Ale lidé tady nebudou platit víc, naopak budou platit méně. Když jsem poslouchal vyjádření potravinářů, tak říkali, to snížení DPH na potraviny je tak výrazné, že se to projeví na cenách potravin.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže vy nemáte obavy z toho, že váš ministr zemědělství bojuje proti obchodním řetězcům u jednotlivých typů komodit, jako je cukr, jako je mouka, takže si spíš zvýší obchodní řetězce marži.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale pan ministr vytváří tlak, který vede k tomu, že když se podíváme na zprávy Českého statistického úřadu, že ceny potravin skutečně klesají, to je určitě dobrá zpráva. Vidíme to a chceme v tom trendu pokračovat a určitě toto tomu pomůže. Ale ten primární cíl tohoto opatření, to snížení DPH u potravin bylo, abychom právě mysleli u všech těch opatření na ty nízkopříjmové skupiny a na ně myslíme, sociální smír, sociální solidarita ve společnosti, to byla taky jedna z logik, podle kterých jsme dělali nebo jedna z věcí, jeden z principů, podle kterých jsme dělali ta opatření, takže to tu vnitřní logiku má, proto je to takto nastaveno.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Nemáte obavy, že když k tomu ještě přidám teď aktuální rozhodnutí, které budete hlasovat v Poslanecké sněmovně, kdy vracíte spotřební daň na naftu na původní úroveň, před jakou byla při válce na Ukrajině. Že se zpomalí pád inflace. Když se podíváme na vývoj spotřebitelských cen, tak v dubnu meziroční zpomalení o 12,7 %. Z březnových 15 meziroční tempo růstu cen zmírnilo potřetí za sebou, inflace je sice nejnižší od loňského března, kdy rovněž činila 12,7 %, ale zůstává stále mezi nejvyššími inflacemi v Evropské unii. Vy nemáte obavy, že to vrácení spotřební daně, a to se záhy dostaneme ještě k dotacím, protože od příštího 1. ledna poplatky za obnovitelné zdroje zase vrátíte na tu původní úroveň, takže už stát to nebude dotovat, to je jedna z úspor, těch 20.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, to není pravda, ale k tomu se dostaneme.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
20 miliard.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To já vysvětlím.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
… že dojde ke zdražení energií. Ale pojďme zpátky. Ke zdražení energií, ke zdražení některých potravin, jako jsou, jako jsou minerální vody a že celkově je ten balík pro inflační.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Zatím jsem poslouchal od opozice, hlavně i od některých komentátorů, strašení celý minulý rok. Jak všichni zkrachujeme, budou tady davy nezaměstnaných, nebudou mít lidé čím topit. Benzín bude stát 150 Kč, nic z toho se nestalo. Naopak opatření naší vlády fungují. Ceny benzínu, nafty, energií se dostávají postupně na předválečné ceny, ceny potravin jdou dolů. Začíná se nám dařit i s inflací. Doufám, že svůj díl k tomu přidá i Česká národní banka. A to všechno dohromady vytváří nebo můžeme se na to dívat s mírným optimismem. Opatření, která děláme, jsou protiinflační zcela prokazatelně. A to, že budeme vracet spotřební daň na naftu, podívejme se na cenu nafty i ve vztahu k ceně benzínu, podívejme se na cenu nafty ve srovnání s okolními zeměmi. Takže ten krok, který jsme dočasně udělali, v tuto chvíli přestává plnit svou funkci a je možné se vrátit k té původní spotřební dani.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže vy nemáte tedy obavy, že vrácení se u nafty, vrácení poplatku za obnovitelné stroje od 1. ledna příštího roku, protože ušetříte cca 20 miliard právě na těch odpuštěných kompenzacích, které platily u obnovitelných zdrojů, že zvýší inflaci v České republice?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To se omlouvám, ten výklad u těch obnovitelných zdrojů není úplně přesný. Ta částka, která se týká toho, co bychom vybrali z toho poplatku, ta netvoří 20 miliard, ta by tvořila nějakých, prosím, ať mě nikdo nechytá za slovo, nějakých šest miliard. O tom, zda vrátíme to, co platili občané, nebo nevrátíme, o tom budeme ještě jednat. To je, zatím to platí do konce tohoto roku a uvidíme, zda to bude potřeba, nebo nebude to potřeba. Ta dotace se týká úplně něčeho jiného, to se týká podpory podnikatelských subjektů, těch 20 miliard a my jsme přesvědčeni, že to bylo rozumné na začátku, kdy bylo potřeba vybudovat ten solární, solární zdroj pro energetiku, teď už to potřeba není, teď už to funguje, je to podnikání a není potřeba tam dávat tyto dotace. Čili v žádném případě neplatí ta mediální zkratka, která se objevila, to ne u vás, ale objevila se, že my to vlastně vybereme zase od lidí. Nevybereme to od lidí, my škrtáme tu dotaci, ten výdaj státu, protože ho považujeme za zbytečný, tak jak u spousty dalších dotací.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy osobně si myslíte, že by domácnostem odpuštění za obnovitelné zdroje mělo pokračovat i v souvislosti s těmi opatřeními, která budou přijata. Vy se zatím kloníte k tomu, aby pokračovalo i po 1. lednu?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne. Musíme vidět, jak se budou vyvíjet dál ceny energií. Pokud. A já jsem to říkal a říkal jsem to i ve vašem pořadu, že jsem přesvědčen, že jsme nastavili ta evropská opatření, na kterých jsme se podíleli jako předsednická země, i ta česká tak, že to bude mít na ceny energií pozitivní vliv. Potvrdilo se to, ceny energií jdou dolů, podívejte se na ceny plynu, na ceny elektřiny. Dneska všichni distributoři, prodejci nabízejí ceny výrazně pod tím vládním stropem, což je přesně to, čeho jsme chtěli dosáhnout. A pokud ten trend bude takový dál, tak se můžeme vracet k nějakému systému, který tu byl. Pokud nebude, tak samozřejmě budeme pokračovat v některých těch opatřeních. Jenom prosím, aby si všichni uvědomili, každé to opatření je mimořádně drahé, proto máme ty problémy s deficitem, my jsme na jedné straně loni seškrtali 80 miliard a stejně to nestačilo, protože přišly dopady války na Ukrajině a my jsme museli lidem a firmám pomoci, to jsme udělali. Tu pomoc budeme dělat tak dlouho, jak bude potřeba. Vypadá to, že by nemusela být do budoucna potřeba, a to by byla jenom dobrá zpráva pro všechny lidi v této zemi, protože by to byla i dobrá zpráva z hlediska nezadlužené budoucnosti.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Když mluvíte o zadlužování, my jsme jako Česká republika premiantem v zadlužování, což nastavily předchozí vlády Andreje Babiše a vy ty ambiciózní plány toho snížení zadlužování jste zatím nenaplnili. Podle předběžné zprávy Eurostatu se v České republice ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně zvýšilo zadlužení nejvíc ze všech zemí Evropské unie, a to o 2,1procentního bodu na 44 celých a 0,1 % hrubého domácího produktu. Kromě České republiky rostly zadlužení v poměru k HDP ještě v Estonsku o 0,8procentního bodu, Finsku o 0,4procentního bodu, Lucembursko o desetinu procentního bodu. Ostatní země zadlužení vůči HDP snižují. Co možná námitka, že vám to ale, protože v tom balíku, a to je pro část ekonomů překvapení, nejsou úspory pro letošní rok, zároveň vám s největší pravděpodobností vypadne 50 miliard u ministerstva životního prostředí na emisních povolenkách, zároveň vidíme, jak se vyvíjí inkaso daní v těch prvních měsících letošního roku, že zkrátka nejste rozpočtově odpovědní v letošním roce.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
No, a právě proto děláme ten balík opatření.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
No, ten je až od příštího roku.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale tak dobře, a proč to neudělal někdo před námi? Proč to děláme my?

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale vy už vládnete rok a půl.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
No, a taky jsme seškrtali výdaje o 80 miliard, kdo to před námi dokázal? Schválně se na to podívejte. My jsme splnili svůj slib. Přišla válka na Ukrajině, museli jsme pomáhat lidem. Mimochodem i ve vašem pořadu i v jiných pořadech jsem na podzim, na konci léta odpovídal na otázku, jak ještě pomůžete lidem, kde ještě přidáte firmám, jak zabráníte krachu domácností a krachu firem. Zabránili jsme, pomohli jsme, něco to stojí a teď dáváme do pořádku veřejné finance. Mimochodem pořád i ten rozpočet loňského roku nebyl takový, jak nám to původně bez války na Ukrajině připravila Babišova vláda. Byl nižší, ale byl pořád hrozně vysoký. Rozpočet letošního roku je plánován pod 300 miliard, já s tím taky nejsem spokojen, ale takové to je.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale s tím, že tento rozpočet nemáte šanci dodržet.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To je hodně odvážné tvrzení, já bych ho ještě nepodepsal, já to v tuto chvíli nevím, naopak zdá se, že bychom ho mohli dodržet, jakkoliv teď zdánlivě se to vyvíjí negativně, ale očekáváme teprve příchod dalších příjmů v průběhu léta.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
A vám tam nebudou chybět ony emisní povolenky, které jsem zmiňoval, část výpadku ve Státním fondu dopravní infrastruktury a podobně?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To se ukáže postupně, ale zatím, já jsem o tom podrobně mluvil s panem ministrem financí. Zatím nemůžeme si výskat a není to žádná skvělá situace, ale zatím není důvod k panice, že bychom ten deficit, tak, jak jsme ho naplánovali na konci roku, skutečně nedodrželi. Ale o co se my tady snažíme, já to řeknu úplně jednoduše, prostě tento balíček a můžeme se na něj dívat, jak chceme, na ta jednotlivá opatření, znamená, že příští rok ten deficit, to neznamená, že bude deficit, ale kdybychom ten balíček neudělali, tak by byl deficit o 94 miliard vyšší, ať by byl rozpočet jakýkoliv. Jinými slovy, kdybych vzal statický model a řekl, rozpočet letošního roku bude platit v příštím roce, tak s tímto balíčkem ten deficit bude o 94 miliard nižší a v roce 2025 o 148 miliard. Ale, protože jsem politik, který se snaží říkat pravdu a trvám na tom, tak k tomu musím dodat. Ono to tak ale fakticky nebude, protože model není statický. A my mezitím navyšujeme ty výdaje na obranu, na učitele, to už teď víme. Proto vlastně to nebude 94 miliard, ale musíme dosáhnout těch 70 miliard snížení deficitu, které jsme slíbili.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
A v příštím roce, když letos tvrdíte, že zatím dodržíte, zatím se nezdá, že byste nedodržel deficit státního rozpočtu 295…

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
No bude to těžké, ale zatím není důvod říct, nedodržíme.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
A v tom příštím roce, vy osobně, očekáváte deficit ve výši 200 miliard, to budete považovat za úspěšnou konsolidaci?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tak bylo to, no, to by bylo hodně, ale to tak nebude. To, když letošní rozpočet byl 297 nebo pět, tak to bude o 70 miliard nižší ten deficit, to je náš cíl. To jsme slíbili.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
To znamená, že nepočítáte s tím, že byste se dostali s deficitem státního rozpočtu na příští rok pod 220 miliard?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tak rychle, myslím, že vám žádný ekonom řekne, že i toto je velice razantní snižování deficitu, bohužel jsme po předcházejících vládách zdědili deficity ve stovkách miliard korun a my je postupně snižujeme. Ale ten proces je postupný a podívejte se tady se.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže 220 miliard v deficitu, promiňte, 220 miliard deficitu na příští rok považujete za ambiciózní?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
A za ambiciózní, ale současně za náš cíl, o 70 miliard snížit ten deficit. Ale právě proto jsme si museli nachystat těch 94 miliard. A je to bolestné. Vždyť se podívejte, o čem se tu bavíme, koho se to dotkne, jak je to těžké. No, a to je taky odpověď, proč to nikdo před námi nedělal, protože prostě populistická vláda tohle udělat nedokáže, jenom vláda, která je odpovědná, myslí na budoucnost, a to my jsme. Ano, kdybychom to neudělali, tak ten systém je neufinancovatelný a neudržitelný, proto to musíme dělat, proto musíme snést i to, že se to prostě části lidí nelíbí. Ale já jsem přesvědčen o tom, že lidé nakonec si řeknou, tohle bylo správné rozhodnutí a oni dali do pořádku finance našeho státu. A ještě jedna věta, tu mi dovolte. Jdeme příkladem, 5 % úspor na straně státních úřadů, 2 % celkově snižováním objemu mzdových prostředků, 20 miliard na straně státu. Ani to není jednoduché a děláme to.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Už ta samá veřejná diskuse o vládních opatřeních začala snižovat volební preference koalice SPOLU, respektive občanským demokratům. Nabízíme nejnovější volební model České televize, který ukazuje, že aktuálně by strany vládní koalice nedaly dohromady většinu v Poslanecké sněmovně. Podívejte se sami na nejnovější volební model. Pokud by se teď konaly volby do Poslanecké sněmovny, probojovalo by se do ní šest politických subjektů, první místo patří hnutí ANO s 31 procenty, druhé místo koalice Spolu s 25 procenty, což je o 2,5procentního bodu méně než při poslední vlně Trendů Česka 2023. Třetí místo v tomto modelu náleží Pirátům, 11,5 %, čtvrtá SPD 9,5 %, následuje STAN, 6,5 % a ČSSD 5,5 %. Dodejme, že dotazování se uskutečnilo mezi 17. dubnem až 5. květnem s použitím CATI. Do volebního modelu s koalicemi vstoupilo 964 respondentů, kteří nevylučují účast ve volbách z dotázaných 1200 respondentů, kteří jsou součástí dotazování. Statistická chyba se pohybuje v rozmezí plus minus jednoho procentního bodu, u stran s nízkým ziskem až po ±/-3 procentní body u stran s vysokým ziskem. Podrobnosti připojuje v rozhovoru pro Otázky spoluautorka Trendů Česka Nikola Kopáčová.

 

Nikola KOPÁČOVÁ, analytička, Kantar CZ:
Z aktuální situace s mandáty vyplývá, že by vládní koalice nesložila většinu, a to ani kdyby kandidovalo hnutí SPOLU, ani se těmi stranami samostatně, takže pak se nabízí otázka, ke komu by se přiklonila ČSSD.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Podívejme se ještě i na volební model, pokud by všechny politické strany kandidovaly samostatně. První místo obhájilo hnutí ANO 30,5 %, druhá ODS 17 %. Od posledního měření by ODS ztratila tři procentní body, od února dokonce 4,5 %, třetí místo patří Pirátům, kteří by stejně jako v březnu získali 11 %, čtvrtá SPD 9 %. Do Sněmovny by se ještě probojovali Starostové a nezávislí 6 %, ČSSD 5,5 %, TOP 09 a lidovci shodně po 5 %, další v pořadí přísaha Roberta Šlachty a KSČM 2,5 %. Opět komentář Nikoly Kopáčové, spoluautorky Trendů Česka.

 

Nikola KOPÁČOVÁ, analytička, Kantar CZ:
Situace se pozvolna horší u ODS, u které ten počet voličů klesá, můžeme vidět, že z těch březnových 22 % spadla aktuálně strana na 17 %, přičemž ti voliči nejčastěji přecházejí právě k hnutí ANO. A u tohoto hnutí jsme zase oproti březnu zaznamenali o něco vyšší podíl pevně přesvědčených voličů. Kdy došlo k tomu nárůstu z 52 % na 61 %, sledujeme tak, že se začíná dít to, co se dříve stávalo jen zřídka, a totiž přelivy mezi vládním a opozičním táborem, například od vládních stran k hnutí ANO, kdy právě více než polovina jeho nových voličů přišla od některé z vládních stran. A mezi ty důvody, proč voliči takto přecházejí a ty strany mění, je velmi dobře vidět obecná jednotící linka. A to je velká nespokojenost s prací vlády. Potom u těch přesunů třeba od SPD k hnutí ANO se opakovaně objevuje důvod, že SPD nedokáže nic prosadit, takže bychom mohli shrnout, že se jedná o přesuny k tomu silnějšímu politickému subjektu.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova spoluautorky Trendů Česka. Je mi jasné, tak jak vás znám, pane premiére, že nebudete konkrétní, nebudete chtít konkrétně se tady vyjadřovat k preferencím, protože říkáte, že rozhodují voliči až při volbách. Ale nemáte, když slyšíte od Jana Skopečka, místopředsedy Poslanecké sněmovny, slova o krvavém kompromisu, včera jste měli ideovou konferenci, část vašich starostů říká, že byste ty věci měli lépe komunikovat. Jinými slovy, že dojde k napětí v koalici SPOLU a že pro volby do Evropského parlamentu už nebudete vystupovat spolu, ale každý zvlášť?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nedojde k napětí v koalici SPOLU, ani nedojde k napětí v Občanské demokratické straně. My jsme včera měli ideovou konferenci a všichni stojíme za tím úsporným balíčkem a za těmi reformami Česko ve formě, tedy i za důchodovou reformou. Máte pravdu, znáte mě, ale já mám pro to dobré důvody, proč nekomentuji průzkum veřejného mínění.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Nemáte obavy, že dojde k odpadávání některých poslanců a že budete mít odpadlíky?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nemám takovou…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Kteří nezvednou ruku.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nemám takové obavy a nemám ani důvod takové obavy mít. Naopak ukazuje se, že ODS naprosto jednoznačně podporuje. A uvědomujeme si všichni, proč je to důležité a proč jsme museli udělat takovýto kompromis a že je dobrý pro Českou republiku ve svém výsledku. A nemám ani obavy o nejednotnost vládní koalice. My za tím kompromisem, za tím balíčkem, za těmi opatřeními Česko ve formě stojíme naprosto jednotně a jednotně to také prosadíme.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ovšem počítáte s tím, že vám to nebude vetovat prezident republiky. Jinými slovy, že na část těch možná nelogických věcí, na které jsem upozorňoval, že se nebudou líbit prezidentu republiky a že bude část vašich opatření prezident vetovat?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Je to, já nevím kolik, to jsou desítky opatření.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
58.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, tak tam můžete najít vždycky něco, co se někomu nelíbí nebo co možná nevypadá logicky, ale dohromady to logiku dává, hlavně to má tu základní logiku, že se snažíme zajistit České republice dobrou budoucnost. A já věřím, že takto k tomu budou přistupovat všichni, včetně pana prezidenta. A účet se dělá v politice ve volbách, mnohokrát jsem poslouchal, jak jsou špatné průzkumy, ale nakonec jsme v těch rozhodujících volbách v poslední době vždycky vyhráli a věřím, že voliči ocení naši politiku v příštích volbách také.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Když mluvíte o budoucnosti a už další čas k tomu nemáme v té naší debatě. Tak budoucností jsou děti této země, které teď mají problém a mnoho stresu jejich rodiče, v souvislosti s přijímacími zkouškami na střední školy. Kdy se jasně ukázalo, že stát a kraje zaspaly, byť věděly, jak se bude vyvíjet demografická křivka. A není to přitom zásadní téma pro vládu, byť se mění a změnil ministr školství. Proč vaše vláda nepomáhá těm zoufalým rodičům středoškoláků?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Je to zásadní téma pro vládu a škoda, že na to nemáme čas, protože to je velké téma i pro mě. Já jsem už v době, kdy jsem byl ministrem školství, se snažil posílit všeobecnou větev středoškolského vzdělávání, protože to je tendence a je to nutné. Bohužel se to potom nestalo. Tady je odpovědnost nejenom vlády, ale také krajů, musíme tady postupovat společně.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Považujete tu situaci za krizovou?

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ta situace vyžaduje rychlé řešení, ale rychlé řešení ji nevyřeší. Rychle se dá vyřešit jenom část, musí být dlouhodobé řešení. To, co děláme aktuálně, je, že ministerstvo zdravotnictví vydá novou vyhlášku, která se týká velikosti tříd a počtu dětí, abychom mohli zvýšit aktuálně ten počet dětí. Pak je příklad některých krajů, které třeba dělají to, že na průmyslových školách zřizují jednu třídu lycea a aby zvýšily ten podíl toho všeobecného středoškolského vzdělávání a vyhověly těm požadavkům rodičů. A dlouhodobě jsme se domluvili s ministrem školství, novým ministrem školství Mikulášem Bekem, že se budeme soustředit na to, abychom rychle našli finanční prostředky na dobudování infrastruktury. Zvlášť tam, kde je ta krize největší, takže řešíme to.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Jste si vědom té krizové situace.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Řešíme to, určitě. A nemusela nastat, kdyby se v předcházející době, předcházející vlády jednaly prozíravě, protože opravdu se dá odvodit to, jak se bude vyvíjet ta populační křivka a i to, že bude větší zájem o všeobecnou větev středoškolského vzdělání, protože to je celosvětový trend.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Děkuji vám za tento rozhovor a věřím, že budeme pokračovat v rozhovorech dalších. Petr Fiala, premiér a předseda ODS, byl dnešním hostem, díky.

 

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání a přeji pěkný den.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Připomínám, že jsme zvali i bývalého premiéra, lídra nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše, který pozvání nevyužil. Otázky pokračují hned po stručných zprávách. Uvidíte velkou diskusi s eurokomisařkou Věrou Jourovou, ministrem zahraničí Janem Lipavským a bývalým ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem. Přepněte si na zpravodajskou Čtyřiadvacítku, kde Otázky pokračují po stručných zprávách.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS