23. dubna 2023

Ukrajinské státní vyznamenání přebírám za všechny české občany

(www.senat.cz) Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil převzal od předsedy Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka Řád knížete Jaroslava Moudrého II. stupně. O udělení Řádu rozhodl prezident Ukrajiny Volodymyr Zelensky, a to za mimořádné osobní zásluhy o posílení ukrajinsko-české mezistátní spolupráce, podporu státní suverenity a územní celistvosti Ukrajiny. Stalo se tak v předvečer mezinárodní Konference předsedů parlamentů Evropské unie (EUSC) během setkání česko-ukrajinských šéfů parlamentů. Konferenci pořádají obě komory Parlamentu ČR, akce tak uzavře parlamentní dimenzi českého předsednictví.

„Nevím, jestli se člověku může dostat většího ocenění, než když dostane vyznamenání od hrdinů. Pane předsedo, vyřiďte na Ukrajině, že my Vás považujeme za hrdiny, že si velmi vážíme Vašeho boje proti ruskému agresorovi a že si ve velké většině uvědomujeme, že bojujete i za nás. Řád Jaroslava Moudrého neberu jako ocenění mé osoby, ale jako ocenění celého českého Senátu a ocenění podpory, které se Ukrajině dostává od všech českých občanů,“ uvedl po převzetí vyznamenání předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Předseda Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk ve svém proslovu poděkoval celé české společnosti za silnou podporu Ukrajiny a zároveň zdůraznil, že vyznamenání pro předsedu českého Senátu symbolizuje, že Ukrajina bude vždy vděčná České republice a Senátu za její podporu v boji proti ruskému agresorovi.

Řád knížete Jaroslava Moudrého byl založen v roce 1995 a je udílen občanům Ukrajiny i cizím státním příslušníkům za vynikající služby ukrajinskému státu a národu prezidentem Ukrajiny. Volodymyr Zelenskyj udělil řád předsedovi českého Senátu na základě výnosu ze dne 14. dubna 2023.

Předseda Vystrčil se s předsedou Stefančukem sešli na společné pracovní večeři na půdě horní parlamentní komory v předvečer konference EUSC. Kromě šéfa ukrajinského parlamentu se předseda Vystrčil setkal také s předsedou Dolní sněmovny Parlamentu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Sirem Lindsay Hoylem. Tématy byla mj. obnova a pomoc Ukrajině, budoucnost a spolupráce Evropy nebo nadcházející summit NATO ve Vilniusu.

Konference předsedů parlamentů EU se bude konat v pražském Kongresovém centru ve dnech 24. – 25. dubna 2023. Akce se zúčastní také předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola a předsedové parlamentů kandidátských zemí do EU. Konference je každoročně pořádané fórum, jehož cílem je chránit a podporovat úlohu parlamentů a zároveň platformou pro výměnu názorů, informací a zkušeností mezi předsedy parlamentů o tématech souvisejících s úlohou parlamentů a organizací parlamentních funkcí. Jedním z hlavních témat bude ruská agrese na Ukrajině, energetická bezpečnost či rozšíření Evropské unie. 

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR