5. dubna 2023

Je nepřípustné, aby se ruští sportovci účastnili mezinárodních soutěží. Olympijská charta by se měla změnit

(FORUM 24) Pravděpodobně se jedná o přátelské vztahy pana Bacha s Vladimirem Putinem, komentuje poslanec a bývalý vrcholový sportovec Jakub Janda (ODS) doporučení Mezinárodního olympijského výboru, které se týká účasti ruských a běloruských sportovců na mezinárodních soutěžích. V rozhovoru pro deník FORUM 24 hovořil o potřebě změn v pravidlech Olympijské charty, nebo o možném bojkotu olympiády. Jednotný přístup států Evropské unie by podle něj mohlo zajistit vytvoření speciální komise, která by se jejich postojem k olympijským hrám zabývala.

Jak je podle vás možné, že se o tom, že by se Rusové a Bělorusové mohli zúčastnit mezinárodních soutěží, vůbec vede diskuze, pominu-li její výsledek?

To je velice dobrá otázka, na kterou nedokážu odpovědět. Pro mě je nepřekonatelné, že se diskutuje o státu, který vede agresi na Ukrajině, a druhém, který mu k agresi pomáhá nebo je jeho pobočníkem, když nám na frontě umírají ukrajinští sportovci.

Podle posledních statistik jde už asi o 260 sportovců a 360 rozbombardovaných sportovišť. A tyto dva národy by měly stát vedle sebe? To je pro mě absolutně nepřípustné a nechápu, že se téma o účasti ruských a běloruských sportovců nejen ne olympiádě, ale i na mezinárodních soutěžích, diskutuje.

Mezinárodní olympijský výbor doporučil účast Rusů a Bělorusů na mezinárodních soutěžích. Dá se to chápat jako podpora války na Ukrajině?

Nevím, jak se to dá chápat z pohledu MOV. Pravděpodobně se jedná o přátelské vztahy pana Bacha s panem Putinem, protože loni MOV nepovoloval, aby se ruští sportovci soutěží účastnili. Po roce a několika měsících bojů najednou úplně obrátil. Vůbec nevím, kde došlo u předsedy MOV k takovému myšlenkovému obratu.

Zatím jde o mezinárodní soutěže. Předpokládáte, že se povolení rozšíří i na olympijské hry?

Doporučení týkající se mezinárodních soutěží přišla z jednoho důvodu. Pokud máme olympijské hry za rok a pár měsíců, tak už nyní probíhají olympijské kvalifikace. A kdo je nesplní, na olympiádě bohužel startovat nemůže. Pro mě je nepřípustné, aby se ruští a běloruští sportovci účastnili jakýchkoliv mezinárodních soutěží.

Když se zeptám na Olympijskou chartu a její pravidla, jaké v ní vidíte mezery, díky kterým by nyní ruští a běloruští sportovci mohli soutěžit?

V Chartě jde o pravidla pod číslem 4 a 6, která se odvolávají na to, že jsou si všichni rovni. Už dříve jsem říkal, že sice máme Olympijskou chartu, ale toto je zcela výjimečná situace. Takový konflikt v Evropě snad od druhé světové války nebyl. Charta se v minulých desetiletích už několikrát měnila a myslím si, že by se měla změnit znovu s tím, že by se mělo na takové situace pamatovat.

A diskutují se takové změny pravidel Charty?

Myslím si, že se neřeší. To byl můj návrh národnímu olympijskému výboru. Až budu s někým z Českého olympijského výboru mluvit, upozorním, zda by Olympijská charta neměla projít nějakou revizí, při které by byly takové výjimečné situace a válečné stavy zohledněny.

Co říkáte na nařízení ukrajinské vlády, které ukrajinským sportovcům zakazuje účastnit se kvalifikačních soutěží pro olympijské hry v Paříži 2024, pokud na nich budou startovat Rusové a Bělorusové? Myslíte si, že by tímto krokem mohla dosáhnout změny postoje MOV?

To si nemyslím. Samozřejmě postoj ukrajinské vlády zcela chápu, ale nevím, jestli to na MOV nebo organizátory mezinárodních soutěží zapůsobí. V tomto případě bude potřeba tlak nejen Ukrajiny. Pravděpodobně se bude muset spojit více zemí, které dojdou ke společnému názoru a vytvoří opravdu silný tlak na MOV. Pak tu máme další věci, a to sponzory MOV. Pokud nezatlačí oni, výbor si bude dělat, co chce.

Dá se podle vás očekávat bojkot ze strany ostatních zemí, případně sponzorů?

Je tu nějakých třicet zemí, které s doporučením MOV nesouhlasí, pravděpodobně jich je dnes už mnohem více. A některé z těchto zemí v takovém případě hry bojkotovat budou. Vím, že například Austrálie, Dánsko, Německo a další státy vážně uvažují o tom, že pokud konflikt na Ukrajině bude pokračovat a olympijských her se budou účastnit Rusové a Bělorusové, budou je bojkotovat.

Měla by se odhodlat i Česká republika k takovému prohlášení?

To, zda by se Česká republika měla nebo neměla odhodlat, je těžká otázka. Je to na jednání vlády, Českého olympijského výboru a pravděpodobně také Agentury sportu. Pan Šebek již představil alternativu, podle které by na evropské úrovni měla vzniknout komise, která by se tímto zabývala. Podílet by se na tom měla celá Evropská unie, potažmo všechny státy Evropy až na ty dva vyvíjející agresi. V případě že by vznikla, měla by přijít s nějakými závěry, které vlády jednotlivých zemí přijmou, nebo nepřijmou jako doporučení.

Řeknu vám to otevřeně. Nejsem pro bojkot olympijských her z jednoho prostého důvodu. Byl jsem sportovec a vím, co to obnáší. Akorát bych si nedokázal představit, že bych měl stát na startu vedle sportovce ze státu, který se podílí na agresi a závodit s ním s vědomím, že tam se mnou nemůže stát sportovec z napadené země, který třeba padnul na frontě. To je pak takové morální dilema, že nevím, jestli bych se mohl olympiády zúčastnit.

Ve svém komentáři jste napsal, že „kde se sport s politikou mísí víc než v Rusku a Bělorusku“. Jak je to myšleno?

Řekněme si to na rovinu. V době před rokem 1989 byl v tomto bloku, jak to bylo nazýváno, sport těžkou propagandou. Po roce ‘89 došlo ke změnám, ale Bělorusové a Rusové používají sport jako těžkou propagandu neustále. Nechoďme daleko, vezměme si například olympijské hry v Soči, na kterých jsem byl a na kterých docházelo k podvodům se státem řízeným dopingem. Pokud je něco státem řízené, ať už jde právě například o doping, tak se to s politikou prolíná těžce.

Co říkáte na vyjádření Davida Svobody, který řekl, že rezoluce OSN označující Rusko za agresora může být mýlka a že nechce, aby byl někdo diskriminován na základě své státní příslušnosti?

K Davidovi Svobodovi bych se vůbec nechtěl vyjadřovat, za svá slova se omluvil. Pro mě jsou také nepřípustná.

Jak se toto rozhodnutí podle vás odrazí na fungování MOV?

Jak jsem zmiňoval, sponzoři, kteří MOV podporují a jsou proti ruské agresi, mohou s výborem rozvázat smlouvy, což by pravděpodobně znamenalo pěkný průšvih. Dále se to může odrazit v tlaku určitých států, přičemž by mohl přijít na řadu i bojkot účasti na olympiádě některých zemí. MOV by se pak měl zamyslet sám nad sebou, jestli takové riziko podstoupí a umožní ruským a běloruským sportovcům zúčastnit se kvalifikací a jet na olympiádu, nebo jestli mu to za riziko ztráty dobrého jména a dalšího nestojí.

(Autor: Tereza Hübscherová)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Jakub Janda

poslanec PČR