21. března 2023

Transatlantická vazba v multipolárním světě dneška

(www.ods.cz) Evropská zahraniční politika prochází v naší době řadou výzev – ruská válka proti Ukrajině se všemi svými důsledky, rostoucí vliv Číny a rozpolcený vztah k ní, noví ambiciózní hráči ve světové politice. Tato situace na jedné straně vedla k utužení transatlantické vazby mezi Evropou a Spojenými státy, na druhé straně odhalila možné budoucí problémy. I o tom s europoslanci během plenárního týdne ve Štrasburku hovořil šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

„Největší zkouškou pro transatlantické vztahy v dnešní době je sama měnící se realita geopolitiky. Multipolarita není budoucnost, je to v mnoha ohledech současnost a vidíme to i na příkladu ruské agrese proti Ukrajině, kdy mocnosti jako Čína nebo Indie mají vlastní představy o řešení konfliktu a nebojí se přicházet se svými návrhy. Kromě toho vytvářejí nové obchodní cesty, jichž může Rusko využívat," myslí si europoslanec Alexandr Vondra.

„Válka zasáhla EU v mnoha ohledech nepřipravenou – přiznejme si, že právě všestranná podpora Spojených států je pro Ukrajinu naprosto klíčová. Ale v Americe s měnící se demografickou situací doma a stále vyzývavějším chováním Číny na mezinárodním poli klesá ochota tahat Evropu z průšvihu, a to na obou stranách politického spektra. Proto bychom měli vypnout všechny síly k tomu, aby naše loď do rozbouřených vod geopolitiky vyjela co nejstabilnější – bohužel, v mnoha ohledech do ní sami děláme díry, zneschopňujeme vlastní ekonomiky a průmysl a honíme se za ideologickými chimérami," říká Vondra.

„Transatlantické partnerství zůstává naší prioritou. Evropa však nesmí být koule na noze, ale rovnocenný partner a spoluhráč, který si dokáže v lecčems pomoci sám. Toho dosáhneme jedině tak, že se budeme soustředit na to podstatné – na ekonomiku, na obranu – a nebudeme sami sebe ochromovat. Idealistické cíle mohou být uskutečňovány jedině se zapojením realismu jako prostředku," dodává europoslanec Vondra.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec