2. března 2023

Premiér Fiala jednal s rakouským prezidentem Van der Bellenem o pomoci Ukrajině a hospodářské spolupráci

(www.vlada.cz) Předseda vlády ČR Petr Fiala se ve čtvrtek 2. března setkal v Kramářově vile s prezidentem Rakouské republiky Alexanderem Van der Bellenem. Hlavními tématy jednání byly vývoj války a pokračování pomoci Ukrajině, bilaterální spolupráce ČR a Rakouska či spolupráce v obranném průmyslu.

Český premiér ocenil návštěvu prezidenta Van der Bellena jako signál přátelství mezi oběma zeměmi a blízkých vztahů v mnoha oblastech, včetně ekonomiky či kultury. „Panu prezidentovi jsem poděkoval za jeho osobní pozornost, kterou věnuje vídeňským Čechům a za dlouhodobou podporu Školského spolku Komenský, který poskytuje vzdělání v českém jazyce od mateřské školy až po gymnázium,“ uvedl premiér Fiala.

Oba státníci diskutovali o aktuálním vývoji války a nutnosti pokračování podpory Ukrajině v její obraně proti Rusku. „Obě naše země plně podporují Ukrajinu. Cením si veškeré humanitární pomoci, kterou jí poskytuje Rakousko. Česká republika byla mezi prvními, kdo poslal Ukrajině vojenský materiál, včetně těžké techniky, a bude v tom pokračovat,“ uvedl předseda vlády Fiala a dodal, že důležité je také další posilování obrany zemí na východním křídle NATO.

Dalšími tématy jednání lídrů byla hospodářská spolupráce mezi oběma zeměmi, včetně obchodu a investic, a také spolupráce v obranném průmyslu či podpora české krajanské komunity v Rakousku.

Rakousko je 7. největší obchodní partner ČR. V roce 2022 činil celkový vzájemný obchodní obrat 16,2 miliardy eur (382 mld. Kč) a meziročně se zvýšil o 19,1 %.