24. února 2023

Senát si připomněl rok od eskalace ruské agrese proti Ukrajině

(www.senat.cz) Senát si vzpomínkovými akcemi připomněl smutné roční výročí od eskalace ruské válečné agrese proti Ukrajině. Ve čtvrtek 23. 2. na znamení podpory Ukrajiny promítl fotografie z Ukrajiny reportérky Majdy Slámové na budovu Senátu a v pátek 24. 2. uctil památku obětí této kruté války u sochy nejvýznamnějšího ukrajinského básníka Tarase Ševčenka na náměstí Kinských.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil komentoval smutné výročí: „Ani rok poté, co ruská armáda barbarsky vstoupila na území Ukrajiny a navázala tak na anexi Krymu z roku 2014, ruská invaze neskončila. Stále mám před očima obrazy, které jsem viděl při své dubnové návštěvě ukrajinských měst Irpině, Boroďanky a Buči. Nikdy nezapomenu na hromadný hrob v Buči a vyprávění pravoslavného kněze Andreje o vraždění ukrajinských civilistů ruskými vojáky. Ukrajinu musíme podporovat tak dlouho, dokud ruská agrese neskončí. Kdo říká, že se nás válka na Ukrajině netýká, uvažuje obdobně krátkozrace, jako ti, kteří si mysleli, že podepsání Mnichovské dohody může zabránit válečnému konfliktu.“

Pietního aktu u sochy ukrajinského básníka Tarase Ševčenka, který je pro Ukrajince symbolem jejich země, kultury a nezávislosti, se za Senát zúčastnili jeho předseda Miloš Vystrčil, 1. místopředseda Jiří Drahoš, místopředseda Tomáš Czernin, předseda školského výboru Jiří Růžička a místopředseda Přemysl Rabas a místopředseda sociálního výboru Marek Hilšer. Vzpomínkové akce se rovněž zúčastnil chargé d’affaires Ukrajiny v ČR Vitalij Usatyj.

Projekce k výročí války na Ukrajině se konala pod záštitou předsedy Senátu Miloše Vystrčila a předsedy senátního školského výboru Jiřího Růžičky, zúčastnil se ji rovněž místopředseda Senátu Tomáš Czernin. Na zeď Valdštejnského paláce promítl Senát ve spolupráci s firmou MIKENOPA symbolicky v čase od čtvrtka 23. 2. 18:00 do pátku 24. 2. 6:00 fotografie reportérky Majdy Slámové z redakce VOXPOT, které zachycují Ukrajinu před začátkem invaze i poté, co byl ruský útok zahájen. Z rozhodnutí předsedy Senátu Miloše Vystrčila byla také vyvěšena vlajka Ukrajiny na znamení její podpory na budovu horní komory Parlamentu.

„Spousta lidí se mě ptá, co se za ten rok změnilo. Jedna věc se nezměnila - ruské imperialistické choutky jsou obrovské a jsou ještě větší, než kdy bývaly. Druhá věc, která se naopak výrazně změnila, je přístup západních demokratických zemí - ty se natolik semkly a sjednotily, že bych tomu nikdy nevěřil. To považuji v té hrůze, která nás obklopuje, za velké plus,“ dodal k připomínkovým akcím předseda senátního Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jiří Růžička.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR