23. února 2023

Deník: Posílání zbraní na Ukrajinu nás neoslabuje

(Deník) Ze státního rozpočtu odešly na Ukrajinu zbraně za deset miliard korun. Díky mezinárodní spolupráci a finanční podpoře zvenčí za to ale Česká republika získává modernější a dražší zbraně, které výrazně posílí obranyschopnost České republiky. „Neudělali bychom nic, co by ji snížilo, umožňuje nám to naopak rychleji modernizovat naši armádu,“ vysvětlil premiér Petr Fiala (ODS) v debatě Deníku. Podpora Ukrajiny musí podle něj pokračovat až do jejího vítězství.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Denik.cz.

Předseda vlády se momentálně nachází ve Spojených arabských emirátech, kde mimo jiné navštíví zbrojní veletrh IDEX v Abú Dhabí. Že by byl na nákupech, ale premiér odmítl. „Jsem tu proto, abych podpořil náš obranný průmysl, který se neuvěřitelným způsobem rozvíjí a získává čím dál větší prestiž v zahraničí,“ poznamenal Fiala.

Z České republiky na Ukrajinu odešly zbraně a vojenské prostředky za čtyřicet miliard korun. Deset miliard bylo ze státního rozpočtu a šlo o dar. Třicet miliard byly náklady za vybavení od zbrojařů. Jednalo se o tanky, obrněné vozy či houfnice. Sklady zbraní se ale nejen v Česku vyprazdňují a objevují se tak debaty nad tím, zda jde doplňování arzenálu dostatečně rychle a zda se země nevystavuje riziku snížení vlastní obranyschopnosti.

Premiér to rázně odmítl. „Je potřeba si uvědomit, že za tu techniku získáváme díky zahraniční podpoře, diplomacii a spolupráci moderní techniku od našich přátel. Například helikoptéry z USA nebo tanky z Německa,“ uvedl Fiala.

Obrovská solidarita občanů 

Pomoc Ukrajině bude pokračovat, podle premiéra je to cesta, jak posílit i vlastní bezpečnost. Podle něj si to občané uvědomují, což se odráží v obrovské solidaritě. „Těžko předvídat, jak se bude konflikt vyvíjet. Musíme dělat všechno pro to, aby skončil brzy. A jediná šance, jak skončí, je, že Ukrajina vyhraje. Jestli chceme mír, musíme co nejvíc podporovat Ukrajinu,“ zmínil Petr Fiala.

Premiér během debaty tlumil obavy, které ve společnosti panují po vyjádřeních náčelníka generálního štábu Karla Řehky z tohoto týdne, kdy se mimo jiné vyjádřil, že válka potrvá ještě dlouho a konflikt NATO a Ruska není nemyslitelný. „Generál Řehka je profesionál, voják a má odpovědnost za armádu. Proto se musí připravovat i na nejhorší varianty, přestože nejsou třeba vůbec pravděpodobné nebo nejpravděpodobnější,“ uvedl premiér Fiala.

Česká republika je podle premiéra v bezpečí. „Není čeho se obávat, protože jsme v NATO a jsme aktivní. Máme jistotu, že naše země je a bude v bezpečí,“ ujistil Fiala. Vláda podle Fialy neplánuje žádné změny ohledně branné povinnosti, například krátký vojenský výcvik pro mladší ročníky.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS