28. ledna 2023

Vyjádření k výsledku prezidentských voleb

(www.vlada.cz) Vyjádření předsedy vlády Petra Fialy k výsledku prezidentských voleb.

Gratuluji Petru Pavlovi ke zvolení v pořadí 4. prezidentem České republiky. Vyhrál občanský kandidát. Vyhrály hodnoty, které reprezentoval. To je mimořádně důležitá zpráva v této mezinárodně i ekonomicky složité době. Jsem hrdý na české občany, děkuji všem za to, že využili svého volebního práva, a děkuji jim za jejich volbu.

Těším se na spolupráci s novým prezidentem republiky a za chvíli mu pojedu pogratulovat osobně do jeho volebního štábu.

Jde také o v pořadí třetí významnou porážku Andreje Babiše. Vypadá to, že jsme svědky začátku konce jeho politické éry v naší zemi. Ale nenechme se mýlit, může to být ještě dlouhé a nepříjemné.

Máme za sebou jednu z nejodpornějších a nejhorších volebních kampaní v naší novodobé historii. Populismus se zde přímo propojil s extrémizmem. A to je mimořádně nebezpečné.

Byli jsme svědky lží, vyvolávání strachu, zpochybňování našich mezinárodních závazků. Viděli jsme snahu rozdmýchávat lidské vášně a zneužít obav lidí. To doprovázely výhrůžky násilím, nábojnice v dopisech, lži o úmrtí kandidáta. To vše je daleko za hranicí toho, co by mělo být standardem ve slušné a demokratické zemi. Bohužel, naše společnost z této kampaně vychází rozdělená.

Chtěl bych se proto nyní obrátit na všechny politiky, ale i ostatní veřejně činné osobnosti, včetně novinářů, abychom společně udělali v následujících měsících všechno pro to, aby se situace co nejdříve zklidnila. Abychom se semknuli a abychom byli schopni společně zvládnout problémy, kterým budeme muset i v tomto roce společně čelit.

Připomínám, že válka na Ukrajině stále trvá. To bude i nadále zásadně ovlivňovat naši ekonomiku. Vláda bude tvrdě pracovat, abychom situaci zvládli alespoň stejně úspěšně, jako jsme zvládli loňský rok a tuto zimu.

Je dobře, že na Pražském hradě bude prezident, který si vytkl za svůj cíl spojovat různé názory a postoje a zklidňovat konflikty. To je v této době mimořádně důležité pro naši společnou úspěšnou budoucnost a já se na spolupráci s panem prezidentem Pavlem těším.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS