29. ledna 2023

Partie CNN Prima News

(CNN Prima News) Hostem diskusního pořadu Partie CNN Prima News o prezidentské volbě byl ministr kultury a místopředseda ODS Martin Baxa.

Celou debatu s Martinem Baxou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Porovnejme dvě věci – když Petr Pavel přijel na mítink do tradičních bašt hnutí ANO Ostravy a Ústí nad Labem, sešly se tisíce lidí na náměstích a autenticky a klidně vyjadřovaly podporu. Je to dáno tím, že prezidentský kandidát Petr Pavel neměl zapotřebí v kampani vyhrožovat nebo vykřikovat, co se tady všechno stane. Zatímco když se uskutečnil mítink Andreje Babiše v Brně, byl vyhrocenější,“ hodnotil prezidentskou kampaň v Partii ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Přepis debaty:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Partie na Primě pokračuje dívejte se dál. Čeká nás velká politická diskuse přijdou 2 členové vlády vicepremiér a ministr pro místní rozvoj z Pirátské strany Ivan Bartoš. Martin Baxa ministr kultury z ODS, Karel Havlíček místopředseda ANO a sněmovny a Radovan Vích z SPD. Teď si pojďme poslechnout slova Andreje Babiše. Včera večer pro CNN Prima News, kde hodnotil svůj neúspěch.

 

Andrej BABIŠ, neúspěšný kandidát na prezidenta:
Já myslím, že to byl těžký souboj. Pan Pavel měl skvělou kampaň a hlavně měl obrovskou podporu médií, pětikoalice. Takže bylo to podobné, jak v sněmovních volbách. Akorát tehdá ty média tak nefandili pětikoalici vlastně otevřeně, jak teď. Já jsem splnil ten můj cíl už v prvním kole, protože jsem dosáhl víc hlasů než hnutí ANO v roce 2021 a teďka je to famózní výsledek, protože my máme víc hlasů než celá pětikoalice v roce 21. To je pro nás podstatné, takže hnutí ANO máme to za sebou, byly to volby, budou další volby a pro nás je důležité, abychom v roce 2025 vyhráli. A já určitě budu jezdit do regionů, budu v kontaktu s lidma. Určitě jim budu pomáhat v rámci mých možností v rámci nadace, takže na tom se nic nemění. Lidem jsem k dispozici a co bude dál v rámci hnutí no, tak to musí hnutí rozhodnout. My máme nadaci s mojí paní, která rozdá až miliardu 250 000 000, když jsem byl v politice jsem navyšoval důchody, takže nechť mi někdo řekne, že jsem zlo. Zlo jsem proto, že jsem nekradl s těmi stranami, které tady to vlastně dobačovaly od revoluce. Takže já to zásadně odmítám a mí kolegové byli předmětem různých útoků, fyzických útoků na jejich majetek, na auta, na zahrady. Kolegyně byla stále na policii. Takže pokud někdo tady vedl negativní kampaň, tak jsme to nebyli my, každý to viděl na těch náměstích, jak nás tam napadali atd. Takže já jsem vyzýval naše lidi, aby to nedělali, no a teďka je vyzývám, aby akceptovali ten výsledek voleb, aby už skončila ta nenávist obrovská, která tady vznikla v tom mediálním prostoru a na sítích.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Slibovala jsem velkou politickou diskusi v Partii. Tady jsou naši hosté, pan Martin Baxa, ministr kultury a místopředseda Občanské demokratické strany. Dobrý den.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý den.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Ivan Bartoš, vicepremiér, ministr pro místní rozvoj, předseda Pirátské strany. Dobrý den.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Dobrý den.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A opoziční politici pan Karel Havlíček, místopředseda Sněmovny a místopředseda hnutí ANO. Dobrý den.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Dobrý den.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A pan Radovan Vích, předseda kontrolního výboru Sněmovny a člen předsednictva hnutí SPD. Dobrý den.

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
Dobrý den.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, díky, že jste přišli. A já s dovolením začnu u vás, pane Havlíčku, navážu na ten rozhovor s Andrejem Babišem. Podle agentury PAQ Research, která zkoumala a přepočítávala výsledky voleb prezidentských, ztratil Andrej Babiš přes 400 000 voličů, kteří mu dali hlas v prvním kole, co jste udělali špatně?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
To je složité. Teď to hodnotit, protože na druhou stranu jsme zase získali další hlasy a těžko říct, kde se ty hlasy získaly. Je to velmi rychlé, ještě velmi krátké nebo krátce poté, co skončily volby. Panu Babišovi dávaly agentury někde ten horní strop kolem 1,5 milionu hlasů. V prvním kole to bylo 2 000 000 v tom druhém dokonce 2,4 miliony hlasů. To znamená, je zcela zjevné, že to je výrazně více, což z úhlu pohledu ANO hodnotíme velmi pozitivně. Samozřejmě je škoda, že nedosáhnul na to vítězství. Ale na druhou stranu je pravda, že 3,2 miliony hlasů je obrovský úspěch pana Pavla, to je pravda.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A mě zajímá odůvodnění ta vaše sebereflexe toho neúspěchu. Nepřepálili jste to s tou kampaní?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
To je otázka, co je neúspěch. Samozřejmě neúspěch je to, že jsme nevyhráli, nebo že pan Babiš nevyhrál. Na druhou stranu 2,4 miliony hlasů, to je na české politické scéně takřka nevídané. Záměrně říkám slovo politické scéně, protože pan Babiš byl jasným politickým kandidátem a ostatní strany s výjimkou tedy SPD neměly tu odvahu postavit svého kandidáta. Ale když se ptáte, co možná mohlo být jinak, a to je můj osobní pohled, já se domnívám, že jsme měli více skloňovat témata ekonomická, více témata sociální ad jedna si myslím, že to silně hýbe společností.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, takže špatná kampaň, protože tam jste akcentovali válku a mír.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já neříkám špatná kampaň, to mě chytáte za slovo, já jenom říkám, že vedle toho, že se samozřejmě musí mluvit o válce, není možné, aby se tohle téma v současné době vynechalo, tak se domnívám, že se více mělo skloňovat téma ekonomické, sociální. Mimo jiné proto, že je to téma silné dnes a současně je to i téma, kde si troufám tvrdit, že pan Babiš má docela silné argumenty.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Než půjdu na vás, pánové ministři i na vás, pane poslanče, pojďme si ukázat ty výsledky. Petr Pavel získal ve volbě 58,3 procenta, Andrej Babiš necelých 42 % v tom absolutním počtu. Pro Petra Pavla hlasovalo 3 352 151 volič. Volební účast byla enormní, rekordní přes 70 %. K volbám celkově přišlo 5 790 000 lidí. Pokud se podíváme na rozdíly v zisku podle jednotlivých krajů, tak Petr Pavel bodoval všude s výjimkou Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Tam Andrej Babiš získal nad 50 %. To jsou ještě shrnutí včerejších výsledků, pokud toho lidé neměli ze včerejších kontinuálních vysílání u nás málo všech těch čísel. Pane Baxo, co byl naopak podle vás úspěch Petra Pavla, protože ten mandát je velmi silný. A ten rozdíl mezi ním a Andrejem Babišem velký.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já musím říct, že jsem přijal ten výsledek prezidentských voleb s radostí a s úlevou současně. Radost proto, že zvítězil kandidát, který postavil svou kampaň, ale také vlastně své vnímání světa na nějakých základních hodnotách, které sdílím nejenom já, ale které stojí v základech moderní České republiky. Respekt ke svobodě, demokracii, k našemu západnímu zakotvení členství v NATO v Severoatlantické alianci v Evropské unii. A ta úleva je tam proto, že byť se to pan Havlíček teď pokouší různými slovy jako zaobalit, tak si musíme říct, že kampaň Andreje Babiše byla postavená na strachu, na strašení, na rozevírání příkopů ve společnosti a na zpochybňování těch základních hodnot. Já jsem se opravdu bál toho, že bychom měli mít prezidenta, který bez dalšího klidně řekne prostě, že nepřijde na pomoc našim partnerům v Severoatlantická alianci a byť to potom relativizoval, tak já nevěřím tomu, že to nemyslel vážně. Takže pro mě ta klíčová zpráva těchto voleb je ta, že kampaň a vnímání světa postavené na respektu k základním hodnotám našeho státu zvítězila. A chci dodat ještě jednu věc. To, co Andrej Babiš udělal jednoznačně k neprospěchu atmosféry v naší společnosti, je to cílené rozdělování společnosti, ty útoky, výmysly, lhaní atp., které prostě přispívá k rozdělení společnosti. Já jsem velice uvítal, že pan prezident Pavel v první větě nebo v prvních větách po svém zvolení mluvil ke všem voličům k těm, kteří volili jeho i k těm, kteří volili druhou stranu, kteří volili Andreje Babiše, a že jasně prokázal vůli a ochotu k tomu, aby se ty příkopy zakopávaly a ta společnost se pospojovala. Protože Andrej Babiš opět zasekl velkou ránu do soudržnosti.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K tomu se dostaneme, pane ministře.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
A dělal to zcela vědomě.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane vicepremiére, pro vás, co je důvodem toho úspěchu Petra Pavla a možná pojďte říct i možná, co je podle vás důvodem neúspěchu Andreje Babiše?

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Já si myslím, a hovoří o tom i ta vysoká volební účast, že prezidentské volby, byť to teprve je třetí kolo té přímé volby možnosti volit prezidenta, ukázaly, že lidi se o tu politiku zajímají. A to, že i skrze pozitivní kampaň, která nemá ty podpásovky, není za hranou, nepracuje se strachem, lze ty volby vyhrát, je, myslím si, že jasný signál, že ta společnost přemýšlí o té politice a ví, kterým směrem má ta Česká republika jít. Já si myslím, že my se snažíme to nazvat tak eufemisticky. A já jsem zažil v roce 2021 kampaň hnutí ANO a marketérů pana Babiše. A ona to byla možná taková ochutnávka i v téhle kampani prezidentské.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Myslíte - kampaň Piráti vám seberou chalupy.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
My jsme měli, tak už to už se stalo, ale já, když vidím, co se děje teď po té kampani a ti lidé si skutečně myslí, že teď je ta válka, že teď bude ta mobilizace. Mně chodí zprávy, lidé reagují na sociálních sítích, takže je vidět, že vlastně ten strach, který byl, ta emoce, která byla vzbuzena těmi marketéry pana Babiše, ale i jeho výroky ho nelze odpárat od té kampaně, že tady je nějaký Babiš. A tady jsou nějací marketéři, kteří ho vodí, tak skutečně do té společnosti zasekla ty obavy. Já jsem rád, že Petr Pavel v tom svém prvním projevu hovořil o tom, že tady nejsou voliči, co prohráli, v tom duelu prohrál kandidát, který byl objektivně horší, ale že ti voliči jsou pouze jedni, že jsme to společenství. V každém dalším vyjádření. A já doufám, že se podaří a ukázalo se to i v kampani, kdy Petr Pavel oslovil ne voliče, které měl v prvním kole, ale řadu dalších i bývalých třeba voličů ANO, že tu ambici naplní, v to pevně věřím. A zároveň, já jsem to říkal včera i v prvním komentáři, já bych chtěl vyzvat pana Babiše pana předsedu hnutí ANO, aby se skutečně jako vyjádřil k té kampani, aby se omluvil, že ty věci, které tam zazněly, byly použity tendenčně v té kampani a skutečně i k těm voličům, kteří ve volbách dávali hlasy jemu a nebylo jich malé množství, pohovořil také tím smířlivým tónem a uznal chybu. A druhá věc, a já jsem to včera zmínil a není to fenomén nějakých sociálních sítí, a myslím si, že to byla druhá skutečně. Já nebudu mluvit sprostě, kdy v závěru kampaně na svých účtech vlastně vyzýval lidi, aby si na něj vsadili peníze, a to si myslím, a když se podíváte nejen na sociální sítě, ale nám ty lidi píšou, ty lidi to udělali. On zamířil na tu skupinu.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Říkáte, že vám píšou vám přímo jako členovi vlády...

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
To, co mám, tak oni si lidé se obracejí, co mám dělat, stalo se mi.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Kolik takových lidí je nebo kolik vsázeli peněz?

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Tam ten nárůst mezi těmi daty, kdy to oznámil na Twitteru, že to je super sázka 1 ku 12, si myslím, že bylo nasázeno zhruba 33 000 000 Kč.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A tak to nevíme, jestli jsou to ale lidé, kteří sázeli?

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Mezi těmi období, a tak já nevím, kolik těch profilů to myslí vážně. Ale Olga Richterová bavil jsem se s ní o tom skutečně jako ti lidé to vsadili, věřili, že Andrej Babiš zvítězí, vzali nějaké poslední peníze, co měli, možná si půjčili. A tohle to si myslím, že jako není úplně obzvláště, pokud se tady pan Havlíček vyjádřil o tom, jak je potřeba řešit ty sociální problémy, tak lidi, kteří jsou v nouzi dát jim takovouhle naději přes hazard, že si tím vlastně zlepší rozpočet. To si myslím, že jako byla velká špatná....

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju pánové. Pane Havlíčku, já vám dám prostor k reakci, ještě pan Vích. Vy jste se jako SPD vyhranili proti Petru Pavlovi, řekli jste, že by ho voliči volit neměli. SPD se ale nakonec potom povadila nějakým způsobem i s Andrejem Babišem, zvlášť po té středě, kdy Andrej Babiš řekl, že SPD nikdy nebude ve vládě, jaké jsou teď vaše emoce po skončení volby po skončení kampaně?

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
Jasně, já bych v první řadě chtěl poděkovat všem voličům. Myslím si, že je evidentní, že přímá demokracie funguje. My to máme v názvu hnutí, my bychom chtěli tímto způsobem i oslovit voliče a změnit zákon, aby se jednalo i o přímou volbou primátorů, starostů, hejtmanů.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To máte v programu ano.

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
Samozřejmě, že nevyhrál ten kandidát, kterého my bychom preferovali, na druhou stranu je potřeba respektovat výsledky voleb a vítězi poblahopřát. Co se týká našeho hnutí, ten náš postup byl jednoznačný. My jsme řekli, koho nedoporučujeme volit a na druhou stranu jsme našim lidem řekli, ať jdou k volbám.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Čili jste tím pádem doporučili Andreje Babiše nebo bylo to pro nás, je to volba, 1 bere všechno je.

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
Byl pro nás přijatelnější než Petr Pavel. Ale myslím si, že ty nešťastný výroky pana Babiše směrem k směrem k SPD, který řekl nikdy s vámi už do toho nepůjdu. Já myslím, že zviklali i ty naše lidi, který k těm volbám chtěli jít a hodit to Andreji Babišovi. Na druhou stranu znám i spoustu lidí z našich voličů nebo z našich členů, který šli k volbám a volili Petra Pavla. Takže skutečnost je taková, že skutečně my jsme Hnutí svoboda a přímá demokracie. Ta situace je taková, jaká je. My jsme dneska v podstatě tím pádem jedinou opoziční stranou ve Sněmovně, protože pokud pan Babiš řekl, že s námi nikdy, tak je evidentní, že musí jet 51 %.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Opoziční stranou je pořád hnutí ANO potom.

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
Ano, ale na rovinu, řekněme, si, že prostě nemá 51 %.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Čili jste naštvaní na Andreje Babiše.

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
Nejsme naštvaní, ale bereme to jako realitu. Na druhou stranu přece nemůžete vyhrát hnutí, pokud se proti vám postaví váš vlastní místopředseda a členové a primátor Karviné, tak prostě to je problém, který je. Já si myslím, že tou kampaní, kterou v tom závěru Andrej Babiš vedl, a nejsem sociolog ani politolog, myslím si, že zvedl tu v tu vlnu těch lidí, který šli volit proti Andreji Babišovi a bylo to takové referendum proti Andreji Babišovi.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě 1 detail, jestli dovolíte, pane Víchu. Neplatných hlasů bylo 28 000, když jsem to srovnávala s neplatnými hlasy v roce 2018 tak jich bylo zhruba 13 000. Zdůvodňujete si to tím, pokud si to tak zdůvodňujete, že Jaroslav Bašta a SPD vyzývali, ať hází i prázdné obálky jako protestní hlasy?

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
Myslím si, že to hrálo i svou roli. Každopádně říkám, naši voliči, my jsme jim řekli jasně, co by dělat neměli. A na druhou stranu jsme jim řekli, co by dělat měli a oni se rozhodli podle svého vědomí a svědomí. A myslím si, že i to je ta přímá demokracie a ty zásady té jasné volby, my odmítáme korespondenční volbu. Takže myslím si, že ta přímá volba, která byla, která proběhla, vzedmula tu vlnu těch lidí a ta účast je prostě maximální a prostě. Takže my jsme přesvědčeni o tom, že jsme udělali všechno pro to, aby ty volby proběhly směrem, co se týká vyjádření postojů hnutí SPD na 100 %.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám. Jestli dovolíte, já dám teď prostor panu Havlíčkovi, protože dneska to tady možná bude. 3 na jednoho trošku. Zazněla tady kritika od pana Baxy od pana Bartoše i od pana Víchy. Pojďme to vzít postupně. Sázky.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já jsem zvyklý.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Sázky bylo to etické? Když vidíte, jaké to má reakce a konsekvence?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
To se můžeme bavit o tom, jestli obecně sázení je etické. Sázka je přece hra a lidé sázeli i na pana Baštu, ačkoliv jsme se mohli domnívat, že je takřka vyloučené, že by se dostal do druhého kola. A to, že někdo vyzve, samozřejmě s nadsázkou to, aby si na něj vsadil, tak není něco, co je nějaký tlak. Každý se rozhoduje sám.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pan Babiš uspěl v regionech s velkým počtem exekucí. Tam, kde jsou exekuce 10 až více procent obyvatel, tak tam uspěl pan Babiš, jsou to lidi s velkými finančními problémy. Možná oni mohli vyslyšet tu výzvu, pojďte si na mě vsadit, vylepšíte si rozpočet.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
To ale nemáme nikde změřené, třeba by šli tak jako tak sázet. Přece to, že někdo sází to je jeho rozhodnutí. To, jak, když někdo rozdává někomu pivo za to, že mu přinese lístek Andreje Babiše, tak to je stejně jako kdybychom řekli, že někoho nutíme k tomu, aby jaksi podporoval alkoholismus, to je nesmysl, je to svým způsobem nadsázka.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Bylo to etické, bylo to etické?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Nemyslím si, že na tom bylo něco neetického, bylo to s určitým nadhledem. Určitá výzva na sociálních sítích, které musíme brát s velkou rezervou, protože sociální sítě nerozhodují a jestli se někdo nakonec rozhodnul nebo ne, to je samozřejmě na něm, ale to nemůže někomu podsouvat, že tím pádem vysává sociálně slabé regiony.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, a, když slyšíte, když slyšíte to, že se lidé obracejí, zoufalí lidé, že vsadili svoje peníze na Andreje Babiše, teď se obracejí na jiné politiky. To ve vás vzbuzuje jakou emoci, jaký pocit?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ale to přece nevíme, jestli vsadili na základě tohoto nebo na základě toho, že by vsadili tak jako tak. To nemůžeme takhle říct. Kdybychom měli nějaká přesná data, že díky tomu zchudlo tolik a tolik lidí. Pánové, nezlobte, to se chytáte trošku stébla. Ale to důležitější, prosím.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, dojedeme si sázky. Pan Bartoš, pan Baxa se chtěli vyjadřovat.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Mě tady docela překvapilo, že to nemá nikdo změřené, tak pan Babiš a hnutí ANO má marketingový tým, každý 1 krok, který udělal mezi prvním a druhým kolem, měl naprosto jasně změřený. Nejdřív si řekl, sáhnu si tady na, řekněme, tento typ voličů, šel se téměř vloupat k pražskému jezulátku, pak jel do Brna nebo kam potkat se…

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
On se tam nešel vloupat.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Dobře, ale tak přesně si to na segmentoval. A já si teda nemyslím, že cokoliv zaznělo v kampani, kromě nějakých, řekněme, spontánních výroků, nebylo předem změřeno, jasně cíleno na určitou voličskou skupinu. Takže i to, když jste, abyste taky svými ústy poměrně bagatelizoval ty věci, které se objevily na billboardech okolo války, tak asi by ty lidi na těch demonstracích i na podporovatele Andreje Babiše. Teď neříkali, jsme ztraceni, všichni jdeme do války, nebáli by se. Já jsem viděl reportáže od reportérů, který věřím, že jsou nezávislí, rozhodně se s nimi pan Babiš baví, takže to nebudou nějaká kolona proti Babišovi, kde se ptali těch lidí podporovatelů hnutí ANO, čeho se bojí, jaká je jejich emoce. A ti lidé věří tomu, že bude nějaká mobilizace, takže to, že to na billboardech není, jak se říká, na plný pecky.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Jsme někde úplně jinde teď ale.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Ne, to je, takže já se vracím k tomu, jak na sociálních sítích tweet nic neznamená.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K sázkám, jestli dovolíte, potom k těm dalším tématům.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Určitě má pravdu pan kolega Bartoš s tím, že jste to měli, pane Havlíčku, nějak změřené. Ale prosím vás, jako něco se hájit dá a něco se opravdu hájit nedá. A jestli jako chcete divákům tady jako veřejně říkat, že je jako normální v kampani jako bez problémů použitelné to, že se kandidát napíše na sociální síť, jako vsaďte na mě, když dáte 1 000 Kč, vyhrajete 12, tak to se jako na mě nezlobte, ale to už je opravdu úplně jako za hranicemi všeho. A teď vidíte ty výsledky. Já jsem to viděl na Twitteru, mně to teda, bohužel připomíná trošku pana Baštu, který si napsal na svoje volební materiály odvoláme vládu, což je úplná jako lež a nesmysl. Ale dobře.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ale jaké výsledky, z čeho vycházíte, že ti lidé sázeli a že mají dneska problém?

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Ne, já mluvím o tom, jestli vám připadá jako normální a obhajitelné, že tam prostě pan Babiš napíše. Vsaďte na mě tisícovku, vyhrajete 12 000. Jako, kde to jsme?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Bral to samozřejmě s nadsázkou, že vy se odvoláváte na sociální sítě, tak to vám klidně můžu říct, že na těch sociálních sítích to mohu psát hejtři, kteří tam cíleně píšou. Já jsem vsadil a prohrál jsem. To přece není žádný relevantní ukazatel, prosím vás sociální sítě.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju.

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
Pane ministře, Jaroslav Bašta v podstatě morální kredit tohoto státu, nikdo proti němu nemůže nic říct. Tu svoji kampaň v tom smyslu, že podle § 62 ústavy může odvolat vládu. Já bych to prostě nezpochybňoval. Vy to zpochybňujete. My jsme to dali jako jeho heslo, on si ho vybral. Ale chtěl bych říct ještě jednu věc bych chtěl.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom poznámka zpochybňovali to i velmi renomovaní ústavní právníci i prezident České republiky.

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
Potvrdili se naše předpoklady, že Andrej Babiš prostě ve druhém kole vyhrát nemůže, tady probíhaly průzkumy veřejného mínění před rokem a půl, který všechny uváděly, že Andrej Babiš by se s velkou pravděpodobností dostal do druhého kola, ale že v tom druhém kole by ho porazil v podstatě téměř kdokoliv. Takže já si myslím, že ta kampaň hnutí ANO už před rokem a půl měli zbystřit, přijít připravovat jiného kandidáta a začít na tom pracovat, a nikoliv na poslední chvíli říct, tak jsem se teda rozhodl, že do toho půjdu. Ale to je moje osobní poznámka, nejsem sociolog, nejsem politolog.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak děkuju, pane Havlíčku, za chvíli dostanete prostor k reakci. Pánové děkuju, že jste tady hostem v Partii ve velké politické diskusi. Za chvíli jsme zpátky na CNN Prima News. Budu ráda, když se, když si přepnete. Témat je stále dost, budeme se bavit jednak o dopadech kampaně a také o vztazích jednotlivých stran k prezidentovi i tom, jaká bude další další pokračování Andreje Babiše v hnutí ANO. Za chvíli jsme zpátky.
Krásné nedělní poledne. Na CNN Prima News pokračuje Partie. Pokračujeme velkou politickou diskusí, kterou jsme zahájili už v té první části. Naši hosté Martin Baxa, ministr kultury z ODS. Ivan Bartoš, vicepremiér, předseda Pirátské strany. Karel Havlíček, místopředseda Sněmovny z hnutí ANO a Radovan Vích poslanec z hnutí SPD. Mluvili jsme o roli Andreje Babiše v kampani, o dopadu kampaně, kterou Andrej Babiš vedl. Navážu u vás, pane Havlíčku, od ministra kultury zaznělo, že ta kampaň byla plná strachu, plná strašení, zpochybňování hodnot a rozdělovala společnost. Nepřestřelili jste tu kampaň?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Rozdělování společnosti je do značné míry přirozeným jevem u přímé volby. To je realita. Je to ve Spojených státech, je to v jiných evropských zemích a bylo to u nás, vzpomeňte si, pan Zeman proti Karlu Schwarzenbergovi. Vzpomeňte si před 5 lety a nyní. To je pravda, každý se samozřejmě snaží nějakým způsobem vymezovat. Z mého pohledu, když to hodnotím zpětně, ale zatím fakt ještě nemáme vyhodnoceno, tam mohlo být více ekonomických a sociálních témat, protože já jsem toho názoru, že to opravdu hýbe společností.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, když vidíte výsledky v Ústí nad Labem, v Ostravě, v Jeseníku, to bývaly bašty Miloše Zemana, pak hnutí ANO a Andreje Babiše a on tam prohrál v těchto městech.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já teď nevím ještě ty města, ale vím že vyhrál...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
V Ústí, v Ostravě, v Jeseníku. To jsou regiony, kde jsou velké socioekonomické problémy.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ale vyhrál v Moravskoslezském kraji, v Karlovarském kraji, pokud se nepletu, v Ústeckém kraji, takže jako ten celek si myslím, že tam to bylo jasné. Ale mně spíš připadá tady od kolegů z pětikoalice, kdy se tak trošku vysmívají panu Babišovi. Já bych připomněl jednu věc. Uvědomme si to, že když jdete na mistrovství světa, vám se váš kandidát nebo váš manšaft neprobojoval ani kvalifikací, náš se dostal do finále a v tom finále prohrál. Prohrál výrazně, to je třeba objektivně říct. Ale my jsme se nebáli někoho postavit. My jsme prostě do toho šli s tím, že máme jasného politického kandidáta a on získal 2,4 miliony hlasů, což je obrovský závazek, i pro hnutí ANO, je to obrovská výzva pro nás a mohu garantovat všem lidem, kteří volili, a nepodceňujte, prosím, 2,4 milionu voličů, máte někdy tendenci je nálepkovat, máte tendenci je dehonestovat, nekruťte úplně hlavou, pane ministře Baxo, protože konkrétně váš pan předseda z Děčína v době, kdy tam probíhala kampaň, a určitě to víte, tak se vyjádřil, co, že rozdává píšťalky, a to, že nutí k tomu, aby se nějakým způsobem bojovalo proti panu Babišovi, budiž, to bych vzal, ale to, že řekne o našich voličích, že to jsou senilní dědci, kteří, když se oženou, tak je srazí k zemi, to řekl váš pan předseda, tak to si myslím, že není nic, čím byste se mohli chlubit, a to je to rozdělování společnosti. Ano, je pravda, že jsme se jaksi vymezili, to válečné téma možná bylo na hraně, ale na druhou stranu společnost jste zde rozdělovali do značné míry i vy a začalo to v létě. Začalo to tím, že jste cíleně narušovali kampaně, že jste nálepkovali naše voliče jako proruské šváby, že jste nás nálepkovali jako nedemokratickou stranu nebo nedemokratické voliče, tak se nedivte potom, že ta atmosféra je rozjitřená, čímž neříkám, že jsme bez chyby.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Baxo.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Pane Havlíčku, pojďme si říct ty věci, jak opravdu jako jsou, a ne jako zaobalovat do takové té jako slovní vaty. Tak za prvé, my se panu Babišovi nevysmíváme, my konstatujeme, že potřetí za sebou velmi výrazně prohrál volby. On, který se pasuje do role nejschopnějšího člověka v naší zemí, potřetí prohrál volby. Prohrál sněmovní volby, prohrál senátní volby, ze kterých říkal, že bude jako referendum o vládě. Myslím, pokud se nepletu, 3 mandáty ze 27 nebo ze 24 a prohrál tyto prezidentské volby.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Komunální ještě.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Potřetí za sebou prohrál komunální volby, takže my se nevysmíváme, jenom konstatujeme, jak ty volby dopadly. Za druhé, co se týká toho rozdělování, my jsme nikdy nenálepkovali vaše voliče. Já naopak mluvím...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, promiňte, já jsem vám to slovo k reakci dala proto, protože pan Havlíček mluvil o vašem členovi z Děčína, který toto řekl.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Ano, já ten výrok neznám, je možné, že nějaký člen...

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Vy neznáte výrok předsedy děčínské organizace, který řekl, že srazí nějaké senilní dědky, naše voliče k zemi.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Pane Havlíčku, já jsem toto slyšel teď poprvé od vás. Ale od vašeho pana předsedy Andreje Babiše, velmi výrazné postavy, jsem viděl, jak tady, jak řekl veřejně, že nepřijde na pomoc našim spojencům. A vyhrožoval tady lidem válkou, obviňoval prezidentského kandidáta, že chce zatáhnout naši zemi do války. To je důležité...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, slova zněla, jestli se po mně nějaký senilní dědek ožene, s prominutím, cituji, tak ho nějakým přiměřeným způsobem srazím zemi. Nebyl, promiňte, nebyla ta nenávist na obou stranách, viděli jsme vyhrožování, pořvávání, agresi na mítincích Andreje Babiše, nebylo to prostě vyhrocené na obou stranách?

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem přesvědčený o tom, že když se, takhle, abych to rovnou řekl, pokud pan předseda z Děčína řekl tento výrok, tak tento výrok je nepřijatelný, já ho neznám, ale chci, aby to veřejně zaznělo, protože to takto je. Ale tak jenom porovnejme 2 věci. Porovnejme to, když Petr Pavel přijel na mítinky do tradičních bašt vašeho hnutí, do Ostravy, do Ústí nad Labem, tak jak to tam vypadalo, prostě sešlo tisíce lidí na náměstích a autenticky, klidně vyjadřovaly podporu panu gen. Pavlovi. A je to, myslím, dáno tím, že prezidentský kandidát Petr Pavel neměl zapotřebí v té kampani vyhrožovat, vykřikovat o strašné vládě, o tom, co se tady všechno stane. Zatímco, když se uskutečnil mítink v Brně, tak samozřejmě, že tam ta atmosféra byla mnohem vyhraněnější, ale to bychom si, pane Havlíčku, mohli vzít jeden výrok pana Babiše za druhým, a to si jako pojďme říct. A když jste mluvil o těch číslech, pojďme mluvit o tom...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, nechám reagovat pana Havlíčka, potom pan Vích, ať máme...

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Máte pravdu, ty mítinky pana Pavla byly klidné mimo jiné proto, protože jsme nikoho nevyzývali. My jsme nerozdávali píšťalky. Naši fanoušci nebo naši podporovatelé tam nestáli se sekačkami na trávu a s motorovými pilami. Naši fanoušci tam nelítali, teď to říkám vůči Pirátům, převlečení za čerta a strašili důchodce, což teda mimo jiné nastalo a dělal to váš zastupitel. Abychom to ještě dořekli, tak místopředseda TOP 09 v Kralupech řekl, že voliči ANO jsou lůza, odpad a lidský hnůj. Paní ministryně Černochová řekla, že 2 000 000 voličů ANO, jsou otroci, to se vám zdá normální. Já jenom tím chci říct, že když někoho nálepkujete, tak si taky zameťte, prosím, před vlastním prahem.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Ne, paní ministryně Černochová, pane Havlíčku, tak to, tak kdybychom tady měli ten výrok paní ministryně Černochové, tak ona otroky neměla na mysli jako voliče vašeho hnutí, těch 2,4...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ten výrok tady zazněl minulý týden, ona mluvila o členech hnutí ANO.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
O nejvyšších politicích, protože prostě je jasné, že vy musíte pana majitel Babiše poslouchat.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale ten výrok se vám také zdá v pořádku.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já jenom říkám, že já jsem jednoznačně se vyhradil proti tomu děčínskému výroku, pokud takový výrok byl, protože ten jsem neznal. Ale vím, v jakém kontextu mluvila paní ministryně Černochová, tak pojmenovávejme ty věci...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Vích, potom pan Bartoš.

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
Já bych se chtěl vyjádřit k tomu, že v podstatě vy jste měli obavy o to, abyste vůbec někoho postavili nějakého kandidáta. Proč jste, pane ministře Baxo, třeba nekandidoval vy? Nebo proč, pane Bartoši, jste nekandidovali vy? Nebo proč nekandidoval na pozici prezidenta premiér Petr Fiala? Protože ta důvěra té vlády je taková, že by se nedostal ani do druhého kola, takže to je ten pravý důvod, takže my jsme aspoň měli odvahu ty kandidáty postavit. A co se týká toho rozdělování společnosti, přece lidi, který demonstrují na Václavském náměstí, nemůže ministryně obrany nazývat dezoláty. To, ať se na mě nikdo nezlobí, to je prostě to, co rozděluje tuhle společnost.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Bartoš.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Já bych chtěl asi zareagovat na několik věcí, tak já jsem nekandidoval jednak proto, že mám dredy a jednak proto, že jsme kandidovali do Sněmovny, kde jsme slíbili, že budeme 4 roky pro ty lidi pracovat. Já jsem rád za přímou volbu, vždycky jsem to říkal, i když si nemyslím, že ta společnost a mechanismy, jakými ta volba probíhá, je nastavená úplně správně, ať jsou to peníze v kampani, jakým způsobem se pak prezentují kandidáti, možná jak jsou potom vedeny i některé jejich přestřelky v tom veřejném prostoru, ale je to prostě dar. A myslím, že ta společnost se s tím naučí pracovat. Proto nesouhlasím s panem Havlíčkem, to fakt není přímou volbou ta polarizovaná společnost. Když se podíváte na ten vývoj v celém světě, tak je to v zemích, kde vůbec to nezávisí na způsobu volby, ale děje se tak v USA, v zemích Evropy, v Brazílii, prostě nástroj sváru, strachu je často používaný zejména populistickými politiky v kampaních, kdy vy nakreslíte nějakou skupinu, mladí-staří, chudí-bohatí, venkov-Praha, a to používáte v té kampani, abyste získali těch 51, tu většinu. A to si myslím, že je špatně. My to neděláme. Já to nedělám. Piráti nejdou v týhle kampani takovým způsobem. To, že si tady vyberete, já neznám ty citáty, že někdo někoho strašil čertem důchodce. Já jsem slyšel premiéra...

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já tam byl, jako pošuk tam lítal váš zastupitel...

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Tak to o pošucích bychom se mohli bavit...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, počkejte, ne ne ne, pane Bartoši, čerti, budete mluvit, čerti bylo to v Třeboni, bylo to v srpnu, byl tam pirátský zastupitel Jan Lukavský převlečený za čerta na mítinku Andreje Babiše, ať diváky uvedeme do kontextu.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já jsem u toho fakt byl.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Já jsem viděl pana Babiše, který hovořil na mítinku k lidem a říkal jim, to jsou voliči Pirátů a STANu, to jsou fašisti a nacisti, ten, který říká, že vám tady zavedeme totalitu. Já jsem viděl záznamy, jak pan Babiš v domově důchodců tam někde telefonoval nebo vykládal ti vám seberou byty, ti vám seberou chalupy, ti vám tam nastěhujou uprchlíky, tohle dělá aktivně lídr vaší partaje. Ukažte mi jediný výrok za ty roky, kdy jsem strašil někoho, kdy jsem někoho dehonestoval, a to, že to na těch sociálních sítích i od lidí, který jsou za vás někde zvolený, prostě slyšíme hnusy a že ty politici prostě dostávají ty výhrůžky, akorát s tím nechodím prostě neustále do médií. Ale samozřejmě, že prostě pracovat s emocí sváru strachu vyvolává potom takové reakce. A že to teda ale dělá i ta, řekněme, ruská dezinformační scéna. A v momentě, kdy teda pan Babiš nebo libovolný politik jede úplně stejnou notu jako ruský dezinformační servery, jako se rozesílají řetězový maily, jako taky bych si mohl posbírat všecky ty maily a otočit na ty lidi tohle není pravda a pohánět kandidáta, ale to se nedělá. Já nemám nic proti tvrdý kampani, můžeme si to natírat, jak chceme. To, kdybyste to řekl, že to je v pohodě, vy tvrdíte, že tohle to je v pohodě, a to v pohodě prostě není, strach, emoce. Vždyť ty regiony, další věc, vy jste byli 8 let ve vládě, pan Babiš tvrdí, jak vlastně tahle ta vláda ožebračuje Českou republiku, copak ty strukturální postižený regiony, Karlovarsko, Ústecko i to Jesenicko, to se stalo včera?

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Další téma.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Poslední věc, já jsem rád, že...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Prosím, zůstaňme u tématu.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
...hovoří, že do těch regionů je třeba jezdit. Já obracím evropský fondy tak, aby hlavně šly do těch regionů, protože i ten elektorát, tak jak uvěřil panu Babišovi, bohužel kopíruje...

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Asociálnosti té vlády, to je na samotnou diskusi.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
8 let jste byli ve vládě.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ale když tvrdíte, vy tady brečíte...

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Já nebrečím, já jenom obracím vaše tvrzení...

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ale když tvrdíte, jak je někdo záludný, jak je někdo tvrdý, tak si vzpomeňte na váš autobus, kde jste vykreslili 2019 pana Babiše, jak tam sedí někde v žaláři za Čapí hnízdo, že byste se třeba omluvili?

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Měl na hlavě Čapí hnízdo a na hlavě ho měl teda pěkně dlouho.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Nebyl ten autobus jako žalář.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Prosím vás, karikatury lidí v civilu, kteří jedou na autobus a mají u sebe žertovné alá Zelený Raul věci srovnávat s tím, že někdo volá seniorům, že jim sebereme byty, to si děláte stranu...

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Takže vy někoho šoupnete do vězení a tvrdíte, že to je žertovné.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Ale neotáčejte.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já vám jenom říkám, jak to velmi dobře bylo, já vám jenom říkám, máte sami máslo na hlavě a toho pošuka, co tam lítal jako smyslu zbavený v Třeboni, tak ten stál vedle mě. Stydět byste se za něj měli, protože ti starší lidé, kteří tam v tom...

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Se báli čerta, to si děláte srandu...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Poslední poznámka, pan Baxa, a pojďme se posunout dál.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já se nechci dostávat do debaty, kdo běhal v Třeboni na náměstí. Ale, pane Havlíčku, byl to Andrej Babiš, který tady týdny té volební kampaně vyhrožoval lidem to, že jeho prezidentský protikandidát zavleče zemi do války. Čistá lež a vyvolání absolutního strachu. Jak chcete toto porovnávat s tím, že někdo někde jako převlečen běhal? Nikdo nikdy v žádné volební kampani neudělal to, že tady aktivně a lživě vyhrožoval lidem zavlečením do války. Co byly ty billboardy?

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Havlíčku, děkuju, jenom pojďme to téma uzavřít. Když jsem poslouchala vaše voliče na mítincích Andreje Babiše, tak oni opravdu se báli. Byli to často starší lidé, babičky, které říkaly, že se opravdu bojí války. Nerozpoutali jste něco, co nejde vrátit zpátky, ten džin do té láhve už nejde nacpat a ten strach z války tady bude ještě větší?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Můj názor je, že se to téma skloňovalo až příliš válečné, to musím objektivně říct, to je pravda. Ale na druhou stranu, kdo zde řekl poprvé, že jsme ve válce, pánové? Máte krátkou paměť. První to byl pan premiér Fiala, následně to byl pan ministr Lipavský od vás, následně to byla paní ministryně Černochová a pan prezident Pavel už dnes z mého pohledu neřekl úplně šťastně to, že v současné době je trvalý mír iluzí. Já vím, ano, že tam potom řekl slovo trvalý, vy se to snažíte...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
On to neřekl potom, on to řekl, ten výrok zněl trvalý mír ve světě je podle mě iluze a vy jste si dali na billboard mír je iluze.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Paní moderátorko, jestliže to řeknete v době, kdy se válčí mezi Ukrajinou a Ruskem a řeknete, že trvalý mír je iluze, tak drtivá většina lidí si to přeloží tak, že on nevěří tomu trvalému míru. A nezlobte se, že se ti kandidáti vymezí. Pan Pavel se vymezil vůči panu Babišovi z důvodu jeho ekonomické minulosti, strašil zde jakousi agrofertizací, strašil zde tím, že bude, v uvozovkách, řídit stát jako firmu, což do značné míry je ale pochopitelné, proč by se takhle nevymezil. No, a je logické, že pokud je on z armádního prostředí, tak jsme se vymezili vůči tomu, že by, v uvozovkách, řídil stát jako armádu. Já myslím, že to není nic nepochopitelného a on s tím musel přece částečně počítat.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane poslanče, SPD hrála tu válečnou kartu také. Pan Bašta říkal, zastavím bídu, zastavím válku. Byla to od vás i od Andreje Babiše zodpovědná politická kampaň vnášet téma války, strašit ty lidi?

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
Já si myslím, že to není strašení lidi. My prostě chceme, já myslím, že se tady shodneme na tom, že všichni z nás, co tady sedíme a většina občanů, 99 % občanů v České republice prostě ten mír chce. Takže myslím si, že to téma bylo objektivní, bylo legitimní. A spíš se bavíme o tom, že jestli je otázkou, a to je čistě hypotetická otázka, jestli to je věcí prezidenta, protože prezident v podstatě je vrchní velitel ozbrojených sil, ale kdo rozhoduje o tom, jestli naši vojáci půjdou do války, no, rozhoduje o tom Parlament a rozhoduje o tom vláda.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Váš kandidát, pan Bašta sliboval, že zastaví válku.

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
To je v pořádku, protože on to pojal tak, že on by, pokud se stal prezidentem, tak on by byl iniciátorem mírových jednání, to je přece v pořádku. To je věc druhá.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Bartoš, prosím, už krátká reakce.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Velmi krátce, pro nějaké jako nalezení a vlastně nastolení toho klidu i vzhledem k tomu, co říkal Petr Pavel. Já jsem přesvědčen, že Petr Pavel se z té kampaně nemá za co omlouvat. Naopak si myslím, že poražený kandidát poslanec Andrej Babiš by se za to, jakým způsobem vedl kampaň, omluvit měl. Proto jsem ho tady vyzval, a to si myslím, že, jako je asi podle mě to, co by mělo zaznít, jestli chceme tu společnost dál rozvíjet, zahlazovat ty příkopy, tak podle mě tohle to jsou 2 zásadní postuláty. Petr Pavel to naplňuje od prvního momentu, Andrej Babiš i na té tiskové konferenci zahlásil jedeme dál, já jsem tady pro lidi, ale vlastně se nic špatného nestalo, a pan Havlíček tady pokračuje vlastně v tomhle tom rozmazávání, že to byla taková trošku tvrdší kampaň za hranou. Ale ta kampaň pokračuje.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Měl by se Andrej Babiš podle vás omluvit, učiní tak?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Pokud byste to dávali do rovnítka, že za tuhle tu tvrdou kampaň, kterou nezpochybnil, by se měl omluvit, tak poté ale předpokládám, že minimálně koalice SPOLU se omluví za billboardy, kde vedle pana Babiše byl pan Putin. A řekněte mi, jestli je to horší podle vás nebo lepší?

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já chci zdůraznit jednu věc. To, co pan Babiš v té kampani používal, bylo brutální strašení lidí, protože, pane Havlíčku, můžete kolem toho 50× mluvit, ale prostě nikdo nechtěl zatáhnout Česko do války, nikdo nechtěl mobilizovat, a to je to, co ty lidi vystrašilo.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, kampaň s Putinem na plakátu před komunálními volbami byla vhodně zvolena, teď se vám to tady od hnutí ANO vrací jako bumerang?

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Ne, nám se to nevrací jako bumerang, když řekne Babiš v televizní debatě, kterou sleduje víc než 1 000 000 lidí, že nepřijde našim přátelům na pomoc a nesplní smluvní závazky, tak si myslím, že v Rusku a v Kremlu se opravdu radovali. Tak to byla prostě věc, kterou opravdu jako...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Odbíháte mi...

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já neodbíhám. Já jenom totiž říkám, že to válečné téma způsobilo ten největší rozkol ve společnosti. Samozřejmě, že se kampaně vedou velmi tvrdě, ale můžeme se střetávat o otázkách ekonomických, sociálních – důchody, daně, všechno atd. Ale Andrej Babiš, pane Havlíčku, úplně cíleně strašil lidi naprosto jako nesmyslnou úvahou, že prezidentský kandidát Petr Pavel, koalice SPOLU, vláda chce naši zemi zavléct do války. My přece víme, že to, co se odehrává na východ od nás, je strašlivá agrese putinovského Ruska proti Ukrajině. My Ukrajině pomáháme. Tady v Česku čelíme ruské propagandistické dezinformační válce, ale nikdo nechce, aby Česko bylo zataženo do války, jak to říkal pan Babiš.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak děkuju, pánové. Děkuju, pánové, omlouvat se tady zjevně nikdo nehodlá. Já to téma končím, jestli dovolíte, protože jinak bychom v něm mohli pokračovat ještě hodně dlouho, a to nechci. Pánové, já začnu u vás s dovolením, pane Baxo, koalice SPOLU pana Pavla podpořila, stal se prezidentem, včera byl v jeho volebním štábu Petr Fiala, těší se na spolupráci. Jste si opravdu tak jistí, že pan prezident bude podporovat vládu, on získal velmi silný mandát, volilo ho přes 3 000 000 voličů, může se z něj stát politické libero a ten vztah k vládě může být jakýkoliv.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Ona tady, já jsem neodpověděl na jednu z těch otázek, které tady zazněly, myslím, že pan kolega Vích o tom mluvil. Jaký kandidát byl Andrej Babiš a jaký kandidát byl Petr Pavel. Koalice SPOLU a celá vládní sestava se rozhodla k tomu, že potlačí nějaké možné své ambice postavit čistě stranického kandidáta do těchto prezidentských voleb.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já jsem od vašich spolustraníků slyšela, že to bylo proto, že nikdo tu kandidaturu nechtěl z ODS přijmout?

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Podstatný je ten výsledek, to znamená to, že my jsme podpořili 3 občanské kandidáty, to je přece důležité. To znamená, že Petr Pavel nebyl stranickým kandidátem a nebyl vládním kandidátem. Takhle, kdybych přistoupil, pane Havlíčku, na tu rétoriku pana Babiše, že byl Petr Pavel vládním kandidátem, tak si myslím, že výsledek voleb opravdu pro vládu není špatný, když dostal 60 % hlasů ve volbách.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, promiňte, neodpovídáte mi, jaký podle vás bude ten vztah vládě?

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Sám Petr Pavel přece řekl, že není vládním kandidátem a že bude kritizovat, když vláda bude dělat něco, co se mu nelíbí a že současně bude kooperovat s vládou ve věcech, se kterými on souhlasí. On se, myslím, jasně pan prezident Pavel definoval jako občanský kandidát, který uspěl s velmi výrazným téměř 60% mandátem od občanů České republiky, ale jestli se my na něco těšíme ve spolupráci, myšleno teď vláda s prezidentem Pavlem, je určitě zahraniční politika, protože jestli něco absolutně hodnotově sdílíme, je prozápadní orientace, Severoatlantická aliance, Evropská unie.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tam se shodnete stoprocentně. Mě zajímá spíš ta domácí ekonomická politika.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
A my jsme v těch minulých 10 letech byli svědky zpochybňování těchto základních principů. Ale co se týká domácí politiky, tak myslím oba aktéři to jasně pojmenovali, jak Petr Fiala, tak pan prezident Pavel, že v některých věcech spolu budeme souhlasit, v některých věcech jistě pan prezident s námi souhlasit nebude, a tak to má být, prostě normální politika, občanský prezident versus, anebo v souladu s vládní koalicí podle toho, o jaká témata se jedná.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji. Pane vicepremiére Bartoši, pan prezident tady před malou chvílí řekl, ještě před inaugurací se rozjede do regionů, zejména do těch, které jsou stiženy tou ekonomickou krizí, nevyloučil Ústecký, Karlovarský kraj, Moravskoslezský kraj, to jsou regiony, kde uspěl Andrej Babiš, chce tam dát lidem najevo, že na ně bude myslet, že nebude on ten, který jejich problémy nevnímá. Souhlasíte s tím postupem?

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Já s tím postupem souhlasím a dokonce ho vítám. Já jsem třeba, když jsem uvažoval, kde bych kandidoval do Poslanecké sněmovny, tak jsem volil ten Ústecký kraj, byť jsem teda z Libereckého kraje, který nemá tu strukturální zátěž, které má Karlovarsko a Ústecko. A já zrovna, tohle to je jedno z témat, nad kterým se těším a budu mít snad možnost Petrem Pavlem brzo hovořit, je řada evropských fondů, modernizačních fondů a peněz, které bychom měli obrátit, ony jsou tak rozprostřeny po České republice právě na tyto regiony, protože nám se ty nůžky skutečně otevírají. Když podporujete všechny stejně, tak prostě ty, co rostou rychle rostou rychleji a ty kraje stále zaostávají. A co si myslím, že důležité je a je tam vlastně i ta faktická pozornost. A zatímco historicky pan Babiš někde řekl Karlovarský kraj úplně nejhůř ve všem nějak zapomněl, že tam...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To bylo v covidu.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Tak prostě ty kraje skutečně vyžadujou tu péči, nejenom finanční, ale i té pozornosti zvedat ty témata. A k té vaší otázce před tím, jestli můžu jenom rychle.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já ji jenom doplním, protože pan prezident řekl, že až se z těch regionů vrátí, navnímá ty problémy, tak půjde za vámi, za vládou a bude po vás chtít řešení.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Já mu rád ukážu, co máme naplánováno v tomto a v následujícím roce, ať už se to týká evropských fondů nebo národních dotací. A k té první otázce, já ji vlastně moc jako nerozumím, není to vládní kandidát, myslím, že prezident hraje jako docela autonomní roli...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nerozumíte té otázce.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Otázce, jestli jako bude spíše provládní nebo...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To jsem se neptala. Já jsem ptala na konkrétní spolupráci vaší s vládou?'

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Když jsem potřeboval probrat důležitou legislativu, tak vlastně libovolný i ministr současné vlády, ale i předchozím, tak jsme šli i za prezidentem Zemanem. Prezident Zeman nebo prezident České republiky nakonec podepisuje zákony, které přicházejí ve Sněmovně, když ten zákon potřebujete rychle, tak to zdržení, když on to zavetuje, vy to musíte znovu projednat, to taky není k ničemu dobrý. A já jsem sledoval v té kampani ta témata, která byla akcentována, kromě tedy, řekněme, toho tématu války, tak já jsem byl rád, že tam zaznívaly otázky typu zlepšování kvality českého školství z úst Petra Pavla, boj proti domácímu násilí, sexuálnímu násilí, a to jsou témata, která třeba i z povahy mé stranické příslušnosti digitalizace jsou mi blízká. Takže budu rád, když třeba v těchto věcech, kdy můžeme mít různý názor třeba na řešení v koalici, bude další osoba jakéhosi litigátora nebo hledání kompromisu právě v prezidentu, byť jsme v parlamentní demokracii. A ta faktická, politická a exekutivní část se odehrává na úrovni vláda, která je kontrolovaná Sněmovnou, potažmo opozicí.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane poslanče Víchu, váš pan předseda se schází s prezidentem Zemanem dneska, občas se spolu scházejí, jaký budete mít vztah k novému panu prezidentovi, jaká bude ambice SPD?

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
Já bych chtěl říct, že je to provládní, odpovím na to. Já bych chtěl říct, v prvé řadě, že to je provládní kandidát. Máte dneska Senát, máte Sněmovnu, máte vládu, máte antimonopolní úřad, teď máte prezidenta a už chybí jenom ten Ústavní soud.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Z čeho vycházíte, že je to provládní kandidát?

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
No, protože oni ho přece podporovali celou dobu té kampaně, prostě se z toho nevylžete, takže je to skutečnost, co my sledujeme...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Kdo oni? Pojďme, prosím, dál.

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
Co my sledujeme jakoby s pozdviženým obočím, je to, že pan budoucí prezident by byl pro omezování svobody slova, řekl by, že by nepodpořil naše členy na členy vlády.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Počkejte, omezování svobody slova, z čeho čerpáte?

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
On to řekl v jednom rozhovoru, řekl, že kdyby mělo dojít k rozhodnutí o omezování svobody slova, tak on, že by byl pro v určitých fázích.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A ono to mělo nějaké konsekvence, i ta odpověď byla...

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
A hlavně, že není naše společnost zralá pro referendum, to jsou prostě věci, s kterými my principiálně souhlasit nemůžeme. Na druhou stranu chápu, že to je v rámci předvolební kampaně. Já předpokládám, že pan prezident bude jednat se všemi parlamentními subjekty. A pokud by nás oslovil, tak my samozřejmě jsme připraveni jít s ním na jednání.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím. Děkuju. Velmi krátce, pane Bartoši.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Společnost zralá je, ale systém na ni není správně nastaven, tak vidíme, jak se pak zneužívají i v kampaních různá témata, ta by jako zabránit to, aby někdo obelhal společnost pro nějaké, řekněme, rozhodnutí, kde nedokážou vyhodnotit, byla špatná. Jenom k tomu kandidátovi. Pan Pavel sám řekl, že bude rád, když ho někdo podpoří, ale nežádal aktivně o pomoc těch stran. Už jen z toho důvodu, že věděl, že pokud má být prezident ten, který zacelí ty příkopy, tak se nechat postavit do pozice, kdy politika vlády, která je zodpovědná za řízení této země, je připisována prezidentovi, je a priori špatně. Když jsem se k tomu mohl vyjadřovat i předtím a byl jsem dotazován, tak jsem přesně toto řekl, my jsme nestavěli kandidáta, podporu i z pirátské ankety, ta vyplývala asi pro 4 kandidáty, kteří z našeho pohledu byli relevantní. A já doufám, že si Petr Pavel tuto nadstranickost, i zejména k tomu, že bude hovořit s politiky z hnutí ANO, bude hovořit ke všem lidem v české zemi, že to zachová, že to dodrží a že tam ta naděje na to uzavírání toho sváru skutečně jako je, a proto já jsem rád, že ty volby takhle dopadly. Protože v kandidátovi, v protikandidátovi panu Babišovi bych toto rozhodně nesledoval, protože by podle mě třeba mířil i opíraje se o poslanecký klub ve Sněmovně prostě k dalším volbám a využíval by tu pozici prezidenta na podporu vlastní strany, je to logické. Jsem rád, že tuto variantu již nemusíme řešit.

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
Vy jste ty výhrady řekl, takže pro nás by bývalo přijatelnější, kdyby uspěl Andrej Babiš, ale prostě realita je taková, jaká je. My ji respektujeme.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pane Havlíčku, jaký bude vztah hnutí ANO k panu prezidentu Pavlovi? Ptám se i na to, že vaše strana je ještě v jiné pozici, protože předseda Babiš byl protikandidátem a ta kampaň byla tvrdá a vymezoval se proti němu.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Bude profesionální, bude korektní, za vším by se měla udělat tlustá čára a neměli bychom si dále vyčítat, co kde kdo řekl, protože i on samozřejmě byl v některých fázích tvrdý, ale nikdo mu to nemůže vyčítat. To je realita, teď už je jiný...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A to slíbil i pan prezident, že chtěl nějak navázat...

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
A já jsem to i řekl včera, i když jsem samozřejmě přál panu Babišovi, aby vyhrál, tak pan Pavel je dnes i mým prezidentem a budeme jednat profesionálně se vším všudy, co k tomu patří. Ale, pánové, prosím, ještě jednu věc, zase jste začali nálepkovat, pane ministře Baxo, zase prozápadní kandidát a neprozápadní kandidát, to bychom fakt tady dlouze mohli sedět a říkat si, co je tady více prozápadní, co je méně prozápadní. Prosím, nechme už tohle, to je přesně to vykopávání těch příkopů, ten je proruský šváb, ten není, ten je demokrat, on není demokrat. Když tady bylo to trošku hašteření o tom, jestli je to provládní kandidát, nebo ne, tak jako neštiťte se toho, vždyť jste ho podpořili pana Pavla v prvním kole, podpořili jste ho jasně ve druhém kole, to znamená, máte k němu blízko. Teď je otázka, jak bude fungovat ten val, Sněmovna, Senát, vláda a prezident. Uvidíme do značné míry, jak se k tomu postaví i sám pan prezident. Ale je pravda, na druhou stranu, a to je třeba objektivně říct, že jste nepostavili stranického kandidáta, to je pravda, byl to provládní kandidát, nikoliv stranický, protože ikony vašich stran, zejména třeba ODS, kde se to možná očekávalo, že postavíte, no tak nenašli tu odvahu a raději tweetovali z kanape.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, poslední reakce pan Baxa, ale, prosím, vy už se mi vracíte nejenom do kampaně, ale ještě i před kampaň, kdo jaké stavěl kandidáty. Poslední reakce.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem chtěl říct jednu věc. I já pocházím z kraje, který je částečně strukturálně ovlivněný, zejména některé ty příhraniční oblasti. Já jsem třeba to sdělení pana prezidenta Pavla, že se bude věnovat těmto regionům vnímal mimořádně důležitě, protože já jsem taky byl v Ústeckém kraji, já jsem původní profesí učitel zeměpisu, takže tyhle věci znám, a ten blok často prostě vzniká, protože mají ti lidé v těchto regionech pocit, že je nikdo neslyší, nebo že se s nimi nehovoří. A proto já jsem to slyšel, že pan prezident Pavel ještě před inaugurací do těch regionech zamíří, je podle mě hrozně důležitá zpráva. Já se nechci vracet k tomu, co tady bylo, ale to je prostě důležitá zpráva pro to, aby se zacelovaly ty rány, které i často jako nevybíravou a strašící kampaní pana Babiše vznikly.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám, pánové. Ještě k vám, pane Havlíčku, pan Andrej Babiš včera po sečtení výsledků voleb řekl, že o jeho dalším působení v hnutí ANO rozhodne předsednictvo. On nemá ještě jasno?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Vždycky je to tak, že se musíme shodnout v rámci vedení, samozřejmě, že rozhodující je to, jestli, a jak bude pokračovat, tak to musí říct pan Babiš, ale já myslím, že on to naznačil celkem jasně, to znamená...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, nenaznačil, protože on se vyhnul přímo té otázce, jestli se ponechá či neponechá poslanecký mandát?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Poslanecký mandát je něco jiného, to se musí on rozhodnout, ale...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Byl byste pro, aby ho měl?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já bych byl pro, aby ho měl, protože jsem toho názoru, že pokud chci prosazovat politické názory a pokud chci bojovat o příští volby jakékoliv krajské, evropské nebo parlamentní, pak je lepší, kdy to mohu říkat i na půdě parlamentu, neříkám, že se rozhoduje...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
On tam moc nechodí, on má vysoké absence, vládní koalice, zejména předsedkyně Sněmovny mu to velmi vyčítá, paní Pekarová Adamová, tak mě zajímá, jestli si ten mandát nechá nebo ne. A neříkám, že to má znamenat konec v politice, mě zajímá poslanecký mandát.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Můj názor je, že by si ho měl nechat. Je pravda, že teď, když byla kampaň, tak tam byl méně v té Sněmovně, ale to se musí rozhodnout definitivně on, to je osobní rozhodnutí. Moje doporučení jsem vám teď říkal. Co se týká jeho pozice v rámci předsedy, tak tam není v tuto chvíli co řešit, protože on je řádně zvoleným předsedou a hnutí ANO posiluje, posiluje v preferencích. Potvrdilo, že dnes je nejsilnější politickou stranu v České republice, jde za námi skoro třetina obyvatel, je to obrovský závazek a popravdě řečeno i motivace, a teď to není nic osobního vůči vám, abychom vás porazili v příštích volbách, ať už to budou volby krajské nebo volby parlamentní samozřejmě. A v dané chvíli můžeme diskutovat o tom, co se třeba udělalo hůř, můžeme diskutovat o tom, kde ještě můžeme lépe působit, ať už v regionech nebo třeba na určité segmenty, jako jsou mladí lidé atd., ale principiálně strana nebo hnutí, které posiluje, tak nelze říct, že má špatného lídra.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
„Věřte mi, že i když neuspějeme, tak v roce 25 je porazíme, na padrť porazíme, protože pravda je na naší straně,“ slova Andreje Babiše z brněnského mítinku. Měl by podle vás Andrej Babiš zůstat ještě lídrem i do sněmovních voleb 25?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já se domnívám, že by měl zůstat lídrem. Uvidíme samozřejmě, jak se budou vyvíjet preference, uvidíme, jestli on sám bude chtít. A musíme si uvědomit to, že za panem Babišem jde velké množství voličů, to je matematika politická. Je pravda, že i ostatní členové strany, kteří trošku třeba vyvažují zase některé kroky, tak mají taky svoje fanoušky, to znamená, z mého pohledu je to dneska namixováno docela dobře, a to, že chceme vyhrát v těch příštích volbách, na tom přece není nic divného. Já myslím, že máme šanci, ale bude to ještě hodně práce.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Já se dostanu k vám, pánové. SPD, pane poslanče. Andrej Babiš řekl, že SPD nikdy nebude ve vládě, nenaznačil tam nějaké koaliční sbližování. Vy říkáte, že vás to trochu zklamalo, pan Okamura se proti tomu vymezil. Tady včera seděl politolog Jan Kubáček a ten říká, že tam sleduje snahu Andreje Babiše vzít vám voliče, oni za ním někteří šli už v tom prvním kole, bylo to vidět na výsledku Jaroslava Bašty, který byl zhruba poloviční než výsledek SPD. Nemáte strach, že skončíte jako KSČM nebo ČSSD?

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
My tento strach nemáme. Já naopak se domnívám, že problémy bude mít hnutí ANO, protože čeká je velmi složité období, já už jsem tady o tom hovořil. Pokud místopředseda hnutí ANO tvrdí, že chce zahájit nějakou nebo vytvořit nějakou frakci, případně odejít z hnutí, do toho se přihlásila i paní prof. Nerudová, která hovoří o tom, že, a viděl jsem ty náznaky, že by chtěla založit nějakou vlastní politickou stranu.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ona to nikdy tak úplně neřekla, nikdy to nebylo...

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
Podle všeho to vypadá, že by to byla strana levicově orientovaná nějakých intelektuálů, to znamená, myslím si, že můžou mít obavy i další politický subjekty. Ale k tomu našemu, vždyť my vůbec nemáme společný program s hnutím ANO, vždyť my máme zcela odlišný program. My se bavíme o tom, že, vždyť oni hlasovali pro to, aby tady cvičili ukrajinští vojáci. Oni hlasovali, oni byli pro povinné očkování, oni jsou proti tomu, aby bylo vypsáno referendum.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já vám rozumím, ale jste politická, promiňte, jste politická strana, uchází se, nebo hnutí, promiňte, ucházíte se o přízeň voličů. Vy nejste připraveni převzít v nějaké konstelaci koaliční vládní odpovědnost?

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
Jsme připraveni, ale samozřejmě musí být koaliční potenciál.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Kde ho vidíte?

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
Volby jsou za 3 roky, to je velice dlouhá doba. My budeme mít i programovou ideovou konferenci, samozřejmě chceme se dále rozkročit, ale připravujeme se na to, že jsme i připraveni tím programem oslovit další voliče, zkvalitnit členskou základnu a připravit náš program společně s našimi institutem tak, abychom uspěli ve volbách v roce 2025. To je úplně jasné.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takže obavy z činů Andreje Babiše i teď v kampani nemáte?

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
V žádném případě.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak vám, pane Baxo, znějí ta slova Andreje Babiše, že vás chce napadrť porazit, citovala jsem to tady?

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já bych jenom zrekapituloval velmi stručně události od podzimu 2021, kdy byly tedy volby parlamentní, pak proběhly spojené volby komunální a senátní, kdy samotné senátní volby Andrej Babiš označil za referendum o vládě a teď proběhly volby prezidentské. A vlastně v rozmezí roku a kousek Andrej Babiš 3× po sobě velmi výrazně prohrál, hnutí ANO, on sám. Myslím si, že jakoby v běžné straně by následovala určitě jako velká debata o tom, jaká je role toho lídra, nějaká debata o výměně, nicméně majitele strany vyměnit nemůžete, Andrej Babiš je tedy majitelem hnutí ANO, tak tam určitě taková...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nechám reagovat pana Havlíčka.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Ale bude záležet jenom na Andreji Babišovi, jakým způsobem se k tomu postaví. Ale když se teď díváme do budoucnosti, já jsem nezaregistroval ten výrok, ale určitě ho máte patřičně ozdrojovaný...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Který výrok, Andreje Babiše...

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
… na padrť.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To říkal Andrej Babiš na mítinku v Brně.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Stejně tak v jedné z těch televizních debat nebo myslím na té tiskové konferenci Andrej Babiš řekl – to teprve uvidíte, jaká bude kampaň, když to porovnával s tou svou kampaní prezidentskou. Tak to jsou prostě signály varovné, které nesvědčí o tom, že Andrej Babiš se neumí poučit, ne z toho, že 3× po sobě prohrál, ale, že se neumí poučit z toho, co kampaň jeho stylu způsobí ve společnosti.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu on říká, pan Babiš, že prohrává s výsledkem, který je víc než celá pětikoalice, i když ty volby úplně srovnávat nejdou, je to přímá volba, vybírají si voliče jenom jednoho ze dvou.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Znovu zopakuju to, že když přijmu, zdůrazňuju rétoriku Andreje Babiše, Andrej Babiš pořád říkal, gen. Pavel je vládní kandidát, tak kdyby to byla pravda, tak vládní kandidát dostal 60 % hlasů, což si myslím, že jako v logice hnutí ANO taky nepodporuje to, že ty volby byly úspěšné. Jenom prostě říkám, že Andrej Babiš 3× po sobě volby prohrál. Je pro mě velkým varováním, pokud alespoň, chápu, je vlastníkem hnutí ANO, nemůže být tedy vyměněn, ale kdyby, pane Havlíčku, jste mu aspoň jako nějak naznačili, že takto vedená kampaň, kde se hovoří o tom rozdrtíme je na padrť, on v jedné té debatě řekl, gen. Pavel chce zavést totalitu, takhle jsem si na to vzpomněl, nebo že ta kampaň, to je jenom odvar toho, co ještě nás čeká, že takhle se opravdu jako v normální civilizované společnosti nedá fungovat.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Reakce pane Havlíčka, potom pan vicepremiér.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Pojďme k těm číslům. Vím, že jste z akademického prostředí, ale tu matiku byste si možná mohl zopakovat. Tak za prvé...

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Učitel zeměpisu. Učil jsem na gymnáziu. Je to dobré a úctyhodné povolání.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Zeměpisu, to je přesně ono. My říkáme, že musíme posílit tu matiku na základních školách. Nebyly to troje volby za ten rok a čtvrt, ale čtvery volby. Začněme těmi volby parlamentními, tam jsme dostali 27 a něco procent hlasů, což je téměř dvojnásobně více než druhá strana, což byla mimo jiné vaše strana, a dokonce jsme na mandáty porazili i trojkoalici, nebo chceme-li, SPOLU, takže to je ta prohra, o které mluvíte. Druhá věc je koaliční potenciál, ten já nezpochybňuji, ale co se týká vítězství, tak není pochyb o tom, že ANO vyhrálo jakožto strana. Pak byly volby komunální.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane Havlíčku, komunální volby, tam byli všichni vítězové s trochou nadsázky, tam si každý najde nějakou oblast, kde to může prostě porovnávat, strašně špatně se to interpretuje, pak byly volby senátní, tam jste prohráli...

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ano, ale ty komunální volby, tak se pojďme podívat jinak, když se nedíváme na procenta, jak to říkáte správně, tak města přes 10 000 obyvatel jsme ve 111 městech v 85 případech zvítězili nad pětikoalicí, z 25 největších měst jsme 16× byli první, 8× druzí a jednou třetí. Tady si myslím, že není co řešit v komunálních volbách. Pak jsou volby senátní, jsme prohráli, není co řešit. A pak jsou volby prezidentské, kde jsme se dostali až do finále, vy jste tam nepostavili žádného vašeho stranického kandidáta a ve finále jsme prohráli. Takže to je vždycky diskuse, jestli ta sklenice je poloprázdná nebo poloplná.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, už jsme zase zpátky před kampaní ještě. Pane vicepremiére Bartoši, zaznělo to tady od SPD, paní prof. Nerudová nevylučuje, že si založí stranu. Nebudete tam vy mít politického přímého konkurenta ve stejné části elektorátu, pokud by se to stalo, bavíme se v hypotetické rovině?

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Stát se může spousta věcí. My jsme třeba s paní Nerudovou spolupracovali dávno předtím, než ona se rozhodla kandidovat do prezidentských voleb, zejména ve věci důchodové reformy, v ekonomických tématech i třeba v tématech, které se týkají rovnoprávnosti žen a můžů ve společnosti, výše příjmů a podobně.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To byla v tom sdružení KoroNERV...

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Já si myslím, že dokavaď se na politickém spektru soutěží jako férově, tak prostě pak vzniká nějaký jakoby mix kompromisních idejí. Takže tady na začátku byla otázka, jaká bude budoucnost hnutí ANO. Mně to je vlastně jako docela jedno, mně záleží, jaká bude budoucnost České republiky. A já bych se ještě jednou možná trošku vrátil, a ne jako moji kolegové, vy jste tady, pane Havlíčku, zmínil o těch fanoušcích nebo voličích, a proto je určitá skupina, která teď žije v obavách, která byla vyhecovaná tou kampaní proti panu Pavlovi. Já věřím, že on spoustu těch lidí dokáže oslovit a vysvětlit jim to, ale stejně tady je nějaká množina, který nikdo jiný než guru Babiš se k nim obrátit a říct, tak jsme to trochu přepískli, je to jinak, nemůže. To si myslím, že je důležitý. A zajímalo by mě třeba, jaký bude i osud lidí, kteří v tuhle tu chvíli, třeba pan Macura nebo pan Vondrák jako vystoupili, že už jako Andrej Babiše toliko nepodporují, protože po prvním volebním období ANO, kdy vlastně ti jako, řekněme, probyznysoví liberálové už jako vyhazovali ty stranické knížky, a teď to zaznívá stále více, a první lidi, s kterými konzultuje Andrej Babiš po prvním kole je pan Foldyna a pak jede za komunistou Skálou, tak jako to může být nějaký směr, který není žádocí...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Budete reagovat.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Zkuste se vracet zpátky klidně populisticky, ale, prosím vás, ne do těchto vod, byť je to možná atraktivní elektorát.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy si tady vyčítáte jenom, promiňte, to nálepkování a používáte ho úplně všichni stejně.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Já jsem popsal velmi jako realitu, tak setkal se s Foldynou, ano, setkal se Skálou...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Mluvím o bodu Babiš.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Počkejte...

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Pak ty lidi tady... Já jsem viděl skupinku věrných a pak vidím 2 poměrně vysoce postavený politiky, který říkají, ale já ho v tom kole druhém jako na prezidenta volit nebudu. Takže podle mě důležitá asi bude, a to já, to neřeším, to řeší politici, politologové, konsolidace a prostě, prosím vás, nechoďte tímhle směrem.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Havlíčku, pojďme to vzít postupně, ať se v tom neztratíme. Zaznělo to tady už od pana vicepremiéra, pan Vondrák, pan Macura, co s nimi bude v hnutí ANO, oni se vymezili vůči Andrej Babišovi. Řekli, že ho volit nebudou ani ve druhém kole a pan Macura zvažuje odchod z ANO?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
No, tak pánové tady lustrujou hnutí ANO, my vám taky nelustrujeme pana Kubu nebo, já nevím, ve STANu pana... Já vím, já tím jenom chci říct, že každá strana, silná strana, my jsme dneska nejsilnější stranu, má nějaké vnitřní oponenty, to je naprosto v pořádku. U pana Vondráka, u pana Macury, to přece není nic nového, kdo sleduje prostě historii, tak ví, že oni měli vždycky trošku jiný názor, dokázali ho nějakým způsobem zprezenovat, ale podstatné je to...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Alena Schillerová označila pana Vondráka za zrádce, on je místopředsedou hnutí...

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já vám řeknu, co jí k tomu vedlo, protože oni tu nejsou z vůle boží, oni tam jsou, protože je volili nějací lidé, volili je voliči. A, popravdě řečeno, volilo je poměrně velké množství lidí, mimo jiné i díky podpoře ANO, díky podpoře pana Babiše, získali 30 % v krajských volbách. Teď se bavím jen o panu Vondrákovi.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Měl by znovu kandidovat do vedení?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Pan Babiš získal více jak 50 % a vyhrál v Moravskoslezském kraji. A teď je podstatné, jestli naši voliči, pozor, ne voliči ODS nebo třeba Pirátů fandí panu Vondrákovi, to je logické, že dneska mu budou kývat. Tam je podstatné to, jestli naši voliči, kteří dali panu Vondrákovi silný mandát, jestli souzní dneska s jeho názory, a to si musíme nějakým způsobem rozříkat. A, prosím pěkně, znovu ještě to, co jste říkal, co se týká zase té kampaně a té omluvy, tak to můžeme vytahovat dále. Vám nevadilo, pane ministře Bartoši, to, že spolek, který komunikuje a spolupracuje s ministerstvem vnitra, vyvěsil billboard, kde byl Babiš a vedle byl Gustav Husák a zaútočili na to, že jsou Slováci?

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane Havlíčku, já vám dám prostor k odpovědi, pojďme k panu Vondráku, měl by kandidova do vedení hnutí?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Tak on je ve vedení hnutí.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A měl by kandidovat znovu, měl by tam zůstat a znovu o tu funkci usilovat?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
To si musíme říct teď, včetně tedy samozřejmě diskuse s ním, musíme si to říct na představenstvu nebo předsednictvu, abych byl přesný, musíme si vyhodnotit ten dopad jeho slov, musíme si vyhodnotit to, jak to vnímají lidé z regionů, to znamená ad 1 naši podporovatelé, logicky naši voliči a samozřejmě naše buňky, které tam jsou. My jsme demokratickým hnutím, musí se k tomu vyjádřit úplně všechny. Ale hlavně se k tomu musí vyjádřit i pan Vondrák a musí říct sám, jestli chce pokračovat.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A váš názor, Karla Havlíčka, místopředsedy hnutí?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Můj názor je takový, že se domnívám, nemám to změřeno nikde, že nejednal v souladu s tím, co chtějí naši voliči v Moravskoslezském kraji, a to je docela zásadní věc a my si nemůžeme dovolit hazardovat s našimi voliči.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A ještě jedna věc, pan předseda Babiš v kampani se sešel s panem Skálou z KSČM, který patří k nejtvrdším, nejkonzervativnějším komunistům v současné straně, jednal s panem Foldynou, jednal s paní senátorkou Hamplovou, natočil podcast pro Trikolóru s panem Štěpánkem, jak se na to dívají někteří vaši členové poslaneckého klubu?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Stejně tak ale jednal i s jinými stranami...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To chápu, ale já mluvím teď konkrétně o těchto lidech, protože se objevují informace, že některým vašim poslancům by to nemuselo být úplně po vůli, že pan předseda jednal s těmi lidmi spíš na tom extrémnějším poli.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Tak jako se chodili v době, kdy byla nepřímá volba liberální a takzvaně demokratičtí kandidáti, v uvozovkách, pro hlasy komunistů, tak dnes i pan Babiš jednal s celou řadou lidí, abychom byli přesní, to, že jedná s panem Foldynou, při vším, co zde říkal pan kolega, musím s ním nesouhlasit v mnoha věcech, no, tak přece pan Foldyna je řádně zvolený poslanec a navíc je z Ústeckého kraje a nevidím důvod, proč by s ním nemohl jednat, notabene když jsou z jednoho kraje.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Babiš řekl, že s SPD nikdy nic společného, že nikdy ve vládě nebudou.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ano, to, že řekneme, že si nedovedeme představit, že SPD vyhraje volby a že s nimi nechceme tvořit žádnou koalici, což myslím, není nic divného, my nechceme fakt vystoupit z Evropské unie, my nechceme ožebračit naše firmy, my nechceme ožebračit naše lidi, to znamená, to si myslím, že je docela normální, ale nechceme s nimi dělat žádnou koalici.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jsou v tom vaši členové v souladu, že jednal s panem Skálou, s paní Hamplovou, s panem...

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Ale pozor, to je to důležité, co chci říct, jednání s panem Foldynem bylo a bylo regulérní, je to člen Sněmovny. Jednání s panem Skálou nebylo ve smyslu, že by někdo jednal a kuli někde pikle. Pan Skála se tam někde vmáčknul na nějaký jednání někde v Děčíně, měl tam kameru a natočil s ním nějaký rychlý rozhovor.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ten rozhovor trvá 22 minut, já jsem ho viděla, před těmi dveřmi stála ochranka, my nevíme, co se tam stalo. Já nevím, jestli spolu jednali, nebo nejednali, a to nebyl rychlý rozhovor, kdyby pana předsedu někdo násilím držel, on tam seděl a odpovídal.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
To jo, já neříkám, že tam nebyl rozhovor televizní a nebyl to v tom, že on vyvolal jednání a teď jednali a rokovali o nějakých povolebních uskupeních, v žádném případě. Když tam někdo přijde s kamerou a chce, aby mu někdo dal rozhovor, z mého pohledu, abych byl teda úplně přesný, se to mělo odchytit a mělo se říct, tady je pan Skála a v dané chvíli prostě není nezbytné, abyste mu dával rozhovor, protože je to člen politické strany atd., to si myslím, že...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To pan předseda nevěděl, že to je pan Skála?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
To věděl, ale v dané chvíli tam někdo přišel a udělal tam ten rozhovor, ale nebyl to...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já se omlouvám, omlouvám se, ten rozhovor dělal přímo pan Skála.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Já jsem u toho nebyl...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já se omlouvám.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Pan Babiš opravdu není slaboduchý, jak ho tady prezentujete...

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já se omlouvám, pane Havlíčku, ten rozhovor dělal přímo pan Skála a trvá 22 minut.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Jasně, ale nerokovali tam o tom, co bude někdy po volbách a nedávali tam dohromady žádné pikle, prostě dal rozhovor. Podle mého názoru ho neměl dávat, ale dal už ho ten rozhovor, nedělal bych z toho žádnou vědu. Rozhodně to nebylo o tom, že by se tam něco připravovalo.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom, ať to posuneme, vadí to některým vašim členům nebo ne, je to pravda?

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
A dovedu si představit, že to vadí.

 

Radovan VÍCH, poslanec a člen předsednictva hnutí /SPD/:
Já bych se chtěl vyjádřit k Jaroslavu Foldynovi. My jsme samozřejmě s Jaroslavem Foldynou o tom mluvili na volebním štábu. Já bych chtěl říct, že Jaroslav Foldyna mají vzájemně s panem Babišem společně vyměněný telefony, je to kvůli kampani, která probíhala v Děčíně a v Ústeckém kraji. A bylo to jenom o tom, že prostě my jsme v koalici, my jsme uspěli výrazně v Děčíně. A je to o tom, že prostě si chtěli vyměnit nějaký informace a bylo to v době, kdy my už jsme celé předsednictvo stáli na tiskové konferenci v hotelu Duo, takže to je jenom k objasnění toho telefonátu nebo té schůzky Jaroslava Foldyny s panem Babišem.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vás to zajímalo, pane Bartoši, tak stačí vám to zdůvodnění?

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Já jsem slyšel, že snad pan Foldyna řekl, že si tam skočil na toaletu do té centrály. Ale já jsem chtěl jenom zareagovat na jednu věc, aby nezapadla, pan Havlíček se mě tady dotazoval na nějaký billboard spolku, který neznám, ale viděl jsem ho na sociální síti.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To byl spolek dekomunizace, kde byl Andrej Babiš vedle Gustáva Husáka.

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Já si nemyslím, že to bylo vhodný. Já si myslím, že prostě nacionalismus, sexismus, rasismus, vyvolávání strachu v těch kampaních prostě jako nemají být.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
A za to, za to děkuju, ale, pozor, musím to doříct, já vám fakt za to děkuju, že to říkáte, ale kdybych byl na místě ministra vnitra, který s nimi spolupracuje, do hodiny s nimi rozvážu veškerou spolupráci. A ještě řeknu, jako odstrašující případ, že tahle ta divná parta tohle to udělala...

 

Ivan BARTOŠ, vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda strany /Piráti/:
Vy jste s těma komunistama spolupracovali s podporou vlády 4 roky například. A jak já říkám, já nebudu vysvětlovat, co udělal AB nějakej spolek, který je s někým. Já říkám, že tohle to by v kampaních nemělo být. A schválně si to připomeneme, až budou ty volby, jak se na ně těšíte do té Sněmovny, až zase někde budou ve vašich videích nějaký zakuklenci, co má čirou náhodou pirátskou vlajku na tričku, až zas bude pan Babiš říkat, no, my jsme to tak jako nemysleli, prostě tak. Pamatujme si, co zaznělo tady k té kampani, co tou s tou společností udělalo a pojďme si to fakt rozdávat přes ekonomická témata, přes věci, který jsou pro lidi relevantní, ne přes ten strach, ne přes tyhle ty prostě nacionalistický jako nesmysly, protože to není dobrý, to je ta krize té společnosti.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Souhlas. Vyřiďte to pan ministrovi Rakušanovi, ať nepodporuje tuhle tu partu, která tu zesměšnila všechny Slováky, co žijou v České republice.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, děkuju vám. Jedny volby skončily. Myslím, že se vám povedlo voliče a diváky nalákat na ty volby druhé s trochou nadsázky. Děkuju vám, že jste tady byli. Na shledanou.

 

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí /ANO/:
Děkujeme.

 

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Děkujeme za pozvání. Na shledanou.

 

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A vám, milí diváci, děkuji, že jste se dívali na Partii. Za chvíli následují další rozbory, politické komentáře, dívejte se na CNN Prima News. Já se těším za týden v 11 hodin. Na shledanou.

Martin Baxa

ministr kultury
místopředseda strany
poslanec PČR
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení