19. ledna 2023

Online debata Deníku: Pokus o nedůvěru vládě byl jen mediální show opozice kvůli prezidentským volbám

(Deník) Pokus opozice o vyslovení nedůvěry vládě, který kabinet ve středu hravě odrazil, byl podle předsedy vlády Petra Fialy pouhým zneužitím tohoto parlamentního kroku k podpoře šéfa ANO Andreje Babiše v kampani před druhým kolem prezidentské volby. „Myslím si, že to k ničemu nebylo ani z hlediska opozice,“ řekl Fiala v pravidelné Debatě Deníku, která se tradičně odehrála on-line.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Deník.cz.

Premiér připomněl, že v hlasování oproti 102 hlasům poslanců vládního tábora se opoziční strany vůbec nedokázaly prosadit. „Těch 81 hlasů pro vyslovení nedůvěry znamená, pokud to dobře počítám, že 11 poslanců opozice vůbec do Sněmovny nepřišlo,“ konstatoval Fiala. „To je důkaz toho, že to bylo jenom divadlo, mediální show, která měla napomoci Andreji Babišovi,“ podotkl.

Fiala deklaroval také svou ochotu jednat s budoucím prezidentem o důležitých otázkách zahraniční i vnitřní politiky. „Jsem připraven na dialog s hlavou státu, chci pokračovat v tom, co jsem začal od svého nástupu do funkce se současným prezidentem Milošem Zemanem,“ prohlásil Fiala. O úspěšnosti těchto jednání podle něj svědčí, že nyní prezident i vláda mluví v klíčových zahraničně-politických věcech jedním hlasem.

Otázkou podle něj ale zůstává, zda by i budoucí prezident měl o taková jednání zájem. „Pro dialog a nějakou konstruktivní debatu musíte mít obě strany a já zatím tu vůli opravdu se bavit o klíčových věcech ze strany opozice nevidím,“ posteskl si Fiala. 
 

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS