6. ledna 2023

Online debata Deníku: Budeme šetřit, ale nezvýšíme kvůli tomu lidem daně

(Deník) Lidé se podle premiéra Petra Fialy (ODS) nemusí kvůli schodkům ve státním rozpočtu bát velkého zvyšování daní. „Nechceme zvyšovat celkovou daňovou zátěž,“ ujistil v letošní první on-line debatě Deníku Fiala. „Lidé mají mít v těch složitějších chvílích ve svých peněženkách více peněz, firmy mají mít k dispozici finanční prostředky,“ konstatoval.

Celou debatu s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Deník.cz.

Zaměřit se na úspory hodlá hlavně na výdajové stránce rozpočtu. Zejména aby vládní opatření cílila lépe na pomoc těm, kteří ji nejvíc potřebují. „Máme k dispozici opravdu velký katalog, který nám předložil NERV, i další doporučení od odborníků, takže něco vybereme,“ slíbil premiér Petr Fiala.

Na straně výdajů rozpočtu naopak podle něj posílí kapitoly věnované na bezpečnost, dopravní infrastrukturu a vzdělávání. Letos tak na tyto oblasti půjdou rekordní částky. „A chceme v tom pokračovat, takže peníze najít musíme. To jsou věci, které jsou úkolem státu, a je důležité pro naši budoucnost, abychom do nich investovali,“ tvrdí Fiala.

Fiala: Posílení rozpočtu na obranu pomůže i českým firmám

Na obranu se podle něj nesmí zapomínat ani v době, kdy Česku nehrozí nebezpečí. „Nemůžeme čekat, až zase přijde nějaká krize, abychom si všichni uvědomili, že máme do armády investovat. To je pozdě,“ míní premiér. Vláda totiž tento týden schválila uzákonění garance výdajů na obranu a bezpečnost ve výši dvou procent HDP. „Investice do obrany musí být dlouhodobé a kontinuální,“ prohlásil Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS