27. září 2022

Dotační kuliferda a agent StB si bere Jihlavsko jako rukojmí

(FORUM 24) Probíhá soud s obžalovaným Andrejem Babišem a jeho bývalou spolupracovnicí Janou Nagyovou. A zároveň běží senátní volby. Během svého vládního angažmá rozprostřel Andrej Babiš vlivové sítě ve všech vrstvách státní správy. Teď se mu stavba bortí a on panikaří. Obavy z trestu a touha po moci ho ženou ke krajním prostředkům.

S nebývalou zběsilostí útočí na předsedu Senátu Miloše Vystrčila. Napadá čest slušného člověka, který se těžko může bránit sám. Měli by se ozvat ti, kteří nedovolí obracet pravdu v lež a nechtějí nečinně přihlížet devastaci politické kultury a rozvratu české společnosti. Proto se zastavím u posledních Babišových podlých výlevů a zasadím je do souvislostí.

AB: „Musím říct, ze jsem úplně v šoku, co jsem si přečetl o panu Vystrčilovi. Začínal v Občanském fóru 1990 a v roce 1991 už byl v ODS. Neuvěřitelná kariéra.“

Takže zatímco se Miloš Vystrčil ihned po listopadu 1989 zapojil do obnovy komunisty zdevastované země, Babiš kšeftoval v Maroku. Byl prověřený komunista, agent StB. Popsal to takto: „Ani jsme pořádně nevěděli, co se dělo u nás. Chtěl jsem v Maroku zůstat natrvalo.“ Takový byl jeho vztah k naší zemi a nezměnil se. Je mu lhostejná, záleží mu jenom na tom, co z ní vyždímá pro sebe.

AB: „Co by dělal Vystrčil, kdyby nebyl v Senátu? Čím by se živil?“

Miloš Vystrčil byl řadu let pedagogem v Telči i na Polytechnice v Jihlavě. Živil se tím počestně. Byl také starostou Telče a město prosperuje. Byl dobrým hejtmanem.

Naopak Babiš po návratu z Maroka dostal od záhadných švýcarských spolužáků milióny a začal „podnikat“. Byl součástí a organizátorem onoho Palerma, zločinného podsvětí, které teď kritizuje. Myslí si, že jsme zapomněli.

AB: „M. Vystrčil je součástí polistopadového kartelu.“

Plk o polistopadovém kartelu znamená, že AB přebral komunistické voliče a hraje na jejich strunu. Aby mu neutekli, vyvolává nenávist proti demokratickému systému.

Pokud je někdo skutečným představitelem kartelu v podnikáni i v politice, je to právě Andrej Babiš. V polistopadové éře se z něj stal dotační kuliferda, mírně řečeno. Díky klientelistickým vazbám na politiky, k nimž Miloš Vystrčil nikdy nepatřil, se stal jedním z nejbohatších lidí v ČR. Podle Babiše je součástí tzv. polistopadového kartelu každý, kdo nehraje jeho cinknutými kartami a ohrožuje tak jeho zájmy.

V letech 2017–2021, kdy byl premiérem, získal Babiš na dotacích 4 miliardy korun. Každý rok miliardu, tedy 2,7 milionu korun denně. Za deset dní si AB vzal do svých kapes ze státních peněz víc, než si za celý život Miloš Vystrčil řádně vydělal jako učitel, starosta, hejtman či senátor.

AB: „Vystrčil je odtržen od regionu.“

To je ubohá lež od člověka, který sám neví, kde je jeho domov. Nepotřebuje ho. To slovo pro něj nic neznamená, hodí ho klidně do popelnice jako staré haraburdí. Neví, co to je láska k rodišti, závazek k předkům, pomoc přátelům, sousedům. Nikdy jsem od něj nic takového neslyšela. Ze svých dětí dělá bílé koně, syna nechal unést do země, kde je válka, aby nemohl vypovídat na policii.

Miloš Vystrčil má velikou oporu právě doma. Jako pedagog pomáhal vyrůst mnoha talentovaným mladým lidem. V komunálních, krajských i senátních volbách vždy obstál. Má podporu starostů velkých i malých sídel v jeho senátním obvodu. A to jsou lidé, kteří velmi pozorně sledují, kdo z „vysoké politiky“ pro ně něco dělá a kdo ne. Pro Telč, Jihlavsko a celou Vysočinu dýchá. Je to jeden z velikých patriotů svého regionu. To se o něm bezpečně ví. Jen ignorant a lhář to může zpochybnit.

AB zpochybňuje morální kvality Miloše Vystrčila.

– za předsedou Senátu není žádný skandál

– nikdy nebyl policií vyšetřován, nebyl obviněn či dokonce obžalován

– oproti AB nikdy nezneužil své funkce k osobnímu obohacení

– nikdy nebyl ve střetu zájmů, nečerpal žádné dotace, nevlastní média

– nikdy nelobboval za své zájmy jako Babiš, např. v případě daňově zvýhodněných biopaliv

– je pokorný a poctivě chodí do práce, nejezdí místo ní po republice v obytném voze

– nelže a neočerňuje oponenty bez důkazů

– slušnost nepovažuje za slabost

– postojem k Tchaj-wanu a k Ukrajině získal respekt pro ČR

O Babišovi bylo ve světovém tisku slyšet pouze v souvislosti s jeho skandály. To pozici ČR ve světě nemohlo prospět.

Andrej Babiš potřebuje zdržovat soud. Jana Nagyová se stala Babišovým nástrojem. Je spoluobžalovaná a potřebuje imunitu. I když ji Senát imunity zbaví, musel by po každých senátních volbách (tedy vždy za dva roky) dávat souhlas ke stíhání znovu. Tím by se dařilo zdržovat rozhodnutí soudu dlouhé roky. Čas by hrál pro AB i pro ni.

Jana Nagyová, po vzoru Andreje Babiše, štve lidi proti sobě. Lže o Miloši Vystrčilovi. Je jí jedno, že lež plodí nenávist, z nenávisti roste násilí. A rány z nenávisti se hojí těžko. Nagyová si bere Jihlavsko jako rukojmí. Ale Jihlavsko, na rozdíl od ní, imunitu nepotřebuje. Jihlavsko potřebuje senátora, který nebude věčně u soudu.

Jihlavsko respektovaného a slušného senátora má. Jmenuje se Miloš Vystrčil.

Komentář vyšel na serveru Forum24.cz.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR