19. září 2022

ČT: Pro Česko to bylo důstojné místo

(ČT 24) Premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru s Michalem Kubalem přímo v Londýně popsal svoje dojmy ze státního pohřbu Alžběty II. i ze slavnostní recepce, kterou v neděli pořádal pro desítky hlav států nový král Karel III. Fiala na pohřbu seděl za americkým prezidentem Joem Bidenem, podle premiéra hrálo v zasedacím pořádku roli protokolární a bezpečnostní hledisko.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Množství státníků i členů královských rodů bylo na nedělní recepci i pondělním pohřbu tak velké, že je svážely atypicky autobusy. V médiích se objevily zprávy, že zasedací pořádek v autobusech může působit diplomatické pnutí. Podle Fialy „britští přátelé“ zvládli organizaci neobyčejným způsobem.

„Vybavuji si, že jsem včera (v neděli, pozn. red.) byl v autobuse s německým prezidentem a se šéfem NATO Stoltenbergem, zpátky jsem jel zase se španělským králem,“ uvedl s tím, že šlo o směs různých kombinací, nikomu to ale prý nevadilo a všem to přišlo dobré, správné a přirozené.

Na pohřbu Alžběty II. pak Fiala s manželkou seděl přímo za americkým prezidentem Bidenem, čehož si všimli fotografové. „Pokud jsem dobře informován, tak to, jak jsme seděli ve Westminsterském opatství, byl výsledek protokolárních a bezpečnostních rozhodnutí. Musím říct, že pro Českou republiku to určitě bylo důstojné místo, u uličky, za americkým prezidentem,“ uvedl. S Bidenem se prý pozdravil.

Samotný obřad byl podle Fialy důstojný a koncentrovaný, nesl připomínku velikosti Alžběty II. i duchovní rozměr. Zesnulá panovnice podle premiéra představovala kontinuitu, pocit jistoty v měnícím se světě, Britové podle něj oceňovali i její oddanost službě veřejnosti. Pro jeho generaci prý byla symbolem moderní Británie. Dokázala porozumět změnám a třeba se i v něčem přizpůsobit, ale ztělesňovala i tradici. To je podle Fialy kombinace, která je pro svět „nesmírně důležitá“.

„Když jsem projížděl Londýnem, překvapilo mě, jak prakticky na každém obchodě je nějaká připomínka královny, ale ne prefabrikovaná ani umělá. Jsou to tabule, které si lidé udělali, nějaká fotka, citát, slova královny, která jsou jim vzácná, i toto ukazuje vztah Britů k jejich zesnulé panovnici,“ popsal.

Na nedělní recepci se Fiala setkal i s novým králem Karlem III. „Nebylo úplně jednouché se k němu dostat, ale to jsem nějakým způsobem dokázal. Pak mě překvapila srdečnost krále Karla ve vztahu k České republice. Vzpomněl si na to, že jsme se setkali před dvanácti lety, když jsem byl rektor Masarykovy univerzity a on naši univerzitu navštívil a já jsem ho ocenil velkou zlatou medailí, protože podporoval některé projekty, na kterých se studenti podíleli v oblasti životního prostředí,“ uvedl Fiala.

Karel III. pak prý sám připomenul jiné projekty, které v Česku podporoval, například rekonstrukci barokních zahrad pod Pražským hradem.

Fiala prý Karlovi III. řekl, ať přijede do Prahy, připomenul však, že od takového neformálního rozhovoru k oficiální návštěvě vede dlouhá cesta. Karel III. má podle Fialy všechny předpoklady, aby novou roli zvládl, jsou jimi prý lidskost, empatie a zájem o problémy dnešního světa.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS