24. července 2022

Partie Plus: Babišova vláda neřešila energetickou závislost na státech, které vystupují proti ČR, NATO a EU, a vystavila tak zemi nebezpečí. Místo toho rozhazovali peníze vrtulníkem

(CNN Prima News) Předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) neřešila energetickou závislost na státech, které vystupují proti České republice, NATO a Evropské unii, a vystavila tak zemi nebezpečí, pustil se do bývalého kabinetu. „Místo toho rozhazovali vrtulníkem peníze,“ nešetřil předseda Senátu Miloš Vystrčil ve vysílání CNN Prima NEWS kritikou na předchozí vládu.

Celou debatu s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Šéf horní komory je toho názoru, že si vláda Petra Fialy (ODS) vede během současné krize dobře. „Je potřeba říkat lidem pravdu. Jsme v situaci, kdy (ruský prezident) Vladimir Putin zaútočil na Ukrajinu, což nese své následky. Jedním z nich je, že máme zejména drahé energie. To se promítá i do ceny potravin,“ sdělil na úvod diskuse Miloš Vystrčil.

Dalším důvodem, proč se Česká republika potýká s nebývale vysokou inflací, je podle něj i nezodpovědná hospodářská politika minulé vlády, konkrétně výrazné utrácení veřejných prostředků.

„Je potřeba se s tím vypořádat. Nezdá se mi, že by to vláda neříkala. Zaregistroval jsem několik výstupů pana premiéra Fialy a dalších členů vlády, popisují situaci, jaká je. Myslím, že se hraje s občany férová hra a nikdo nelakuje nic na růžovo,“ pokračoval předseda Senátu Miloš Vystrčil.

„Nevěřím svým uším. Za poslední dva roky zadlužení ČR vzrostlo o 900 miliard korun – 90 tisíc korun na jednoho v době, kdy jsme mohli šetřit a nastavovat motivační programy. Aby si lidé instalovali fotovoltaiku a dávali si tepelná čerpadla, abychom přijímali zákony, které pak umožní přeprodávat přebytky elektrické energie. Nestalo se vůbec nic,“ kontroval šéf horní komory Vystrčil ve vysílání.

Rovněž zmínil výroční zprávu Bezpečnostní informační služby z roku 2019, která zmiňovala rizikovou potenciální závislost na dodavatelích, kteří působí v zemích vystupujících proti ČR, NATO i Evropské unii. Minulá vláda toto varování nebrala v potaz, což se podle Vystrčila nyní vymstilo.

„Místo toho rozhazovala vrtulníkem peníze a nestarala se o nebezpečí, které přišlo. Chovala se energeticky nebezpečně. Není pravda, že současná vláda nechá někoho padnout. Nenechá. Děláme, co můžeme. Není to všechno bez chyby. Ale že tu někdo neříká pravdu, naprosto odmítám,“ hájil pozici vládní pětikoalice.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR