4. července 2022

Premiér Petr Fiala v Luganu vystoupil na Konferenci o obnově Ukrajiny a setkal se s ukrajinským premiérem Šmyhalem

(www.vlada.cz) Předseda vlády Petr Fiala v pondělí 4. července 2022 ve švýcarském Luganu vystoupil s projevem na Konferenci o obnově Ukrajiny. Poté se setkal s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem. Bavili se spolu o poválečné rekonstrukci země a zapojení České republiky. Následně jednal s prezidentem Švýcarska a litevskou premiérkou.

Premiér Petr Fiala vystoupil s projevem na Konferenci o obnově Ukrajiny, která se konala ve švýcarském Luganu. Lídři zemí i mezinárodních organizací zde debatují o tom, jak pomoci Ukrajině při obnově. Na konferenci prostřednictvím videokonference promluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Přiznejme si, že podstatná část obnovy Ukrajiny bude ležet na bedrech evropských států i EU jako takové. Do budoucí obnovy Ukrajiny musíme zapojit celý civilizovaný svět. Nečeká nás lehký úkol. Ukrajinu ale nezklameme a Evropa vyjde z této krize silnější, bezpečnější a odolnější,“ uvedl ve svém vystoupení český premiér. Celé znění projevu.

Petr Fiala na okraj konference jednal s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem o poválečné obnově Ukrajiny. Jednání navázalo na Konferenci o obnově Ukrajiny, které se předtím oba politici zúčastnili. Premiéři diskutovali o zapojení České republiky do rekonstrukce země po konci válečného konfliktu s Ruskem.

„Ujistil jsem pana premiéra, že jednou z priorit českého předsednictví je obnova jeho země, kterou devastuje ruská agrese. Bavili jsme se o konkrétních oblastech, kde by se Česká republika mohla zapojit do poválečné obnovy země, ať už je to oblast železniční dopravy, zdravotnictví nebo třeba jaderná energetika. Pro masivní rekonstrukci Ukrajiny ovšem bude potřeba, aby skončila válka, ať můžeme obnovovat již v mírových podmínkách,“ řekl Petr Fiala.

Český premiér poté jednal s prezidentem Švýcarské konfederace Ignaziem Cassisem. Debatovali spolu například o Ukrajině či vztazích mezi Evropskou unií a Švýcarskem či česko-švýcarské spolupráci, zejména pak v oblasti výzkumu. Nakonec se Petr Fiala potkal s litevskou premiérkou Ingridou Šimonytéovou. Jednali například o bilaterální spolupráci obou zemí či českém předsednictví v Radě EU.