13. května 2022

Premiérský Press klub: České předsednictví otevře společné zasedání vlády a eurokomise v Litomyšli

(Frekvence 1) Petr Fiala (ODS) byl hostem dalšího Premiérského Press klubu Frekvence 1. V rozhovoru řešil s šéfredaktorem rádia Frekvence 1 mimo jiné blížící se předsednictví Česka v Radě EU.

Celý rozhovor s Petrem Fialou si můžete poslechnout na Frekvenci 1.

První akce, která otevře české předsednictví, bude společné zasedání české vlády a Evropské komise. Uskuteční se 1. července v Litomyšli. Začátek tedy bude mimo Prahu. Pak se samozřejmě plánují další akce, koncert v Praze, jedna za druhou bude navazovat, prozradil Petr Fiala.

Potvrdil také plán uspořádat v Praze během předsednictví summit za účasti ukrajinského prezidenta. Ano, jedna z variant summitu, který by určitě součástí předsednictví měl být, je něco jako Marshallův plán pro Ukrajinu, poválečná obnova Ukrajiny za účasti ukrajinského prezidenta. Bude-li to možné, to nezávisí jen na České republice, zdůraznil podmínku, že situace na Ukrajině dospěje k mírovému řešení. Petr Fiala také oznámil, že v nejbližších hodinách spolupodepíše vstup Čechů do ukrajinských ozbrojených sil. Mám v úmyslu to udělat velmi rychle, upřesnil.

Vyjádřil se také k debatě o prodloužení nouzového stavu, který má skončit posledního května. Je to jedna z věcí, kterou musíme zvažovat. Situace, které Česká republika čelí, je naprosto neobvyklá a ten nouzový stav umožňuje státním orgánům dělat spoustu věcí, které bez něj nejdou, podotkl.

V rozhovoru přišla řeč i na jméno nového guvernéra České národní banky Aleše Michla. Věděl jsem, že je jedním ze zvažovaných kandidátů. Je to výsostné rozhodnutí prezidenta republiky. Mě to překvapilo, dodal.

Petr Fiala

předseda vlády ČR