28. dubna 2022

Snídaně s Novou: Počítáme s nejhorším, Putin je nepředvídatelný. Uprchlíky zvládáme

(tn.cz) Česko se připravuje na možnost, že Rusko uzavře po Polsku a Bulharsku kohoutky s plynem i nám. Ve Snídani s Novou to řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Podle něj je Vladimir Putin naprosto nepředvídatelný a je nezbytné počítat s nejhoršími scénáři. Zopakoval, že jeho kabinet kvůli vysokým cenám potravin, energií a paliv plošně pomáhat nebude.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na TV Nova.

Postupné utlumování závislosti na ruském plynu považuje Fiala za jednu z největších priorit. O možných řešeních jednal s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Rozhodnutí Moskvy zastavit dodávky Polsku a Bulharsku vnímá jako pomstu.

„S polským prezidentem Dudou jsme se bavili o možné spolupráci. Třeba o plynovodu z Polska do Česka, který se plánoval a předešlá vláda ho zavrhla. Ten projekt by se měl obnovit,“ řekl ve čtvrtek premiér Petr Fiala televizi Nova.

Kreml vyžaduje platby za plyn v rublech, ruský prezident Vladimir Putin o tom rozhodl po zavedení západních sankcí. Podle Petra Fialy se nedá vyloučit, že dodávky Rusko přiškrtí i Česku. „Vladimir Putin se chová naprosto nepředvídatelně. Kdybyste se zeptali spousty analytiků, jestli se pustí do tak strašné a kruté války, tak většina řekne, že to není možné. A přesto se to stalo. Musíme počítat s nejhorším a samozřejmě počítáme s tím, že se to může stát,“ pokračoval.

Premiér ubezpečil, že vláda dělá kroky, abychom měli plynu dostatek. „Problém by to ale dlouhodobě byl,“ podotkl. „Jsme trošku v jiné situaci než Polsko, protože naši obchodníci plyn nakupují v Německu. Je to ruský plyn, ale pokud se nezastaví dodávky do Německa, ten dopad by nebyl tak zdrcující,“ dodal s tím, že Česko má zásoby plynu na dva měsíce.

Uprchlickou vlnu z Ukrajiny zvládá Česko naprosto příkladně, míní Petr Fiala. „Je to náš společný problém s Polskem. To je věc, na které musíme spolupracovat. Třeba v tom, jak získat finanční podporu od Evropské unie,“ prohlásil.

Češi v posledních týdnech čelí prudkému zdražování potravin, ceny energií a pohonných hmot rostou dlouhodoběji. „Růst cen potravin je dopad války na Ukrajině. Do řady zemí dodávala třeba obilí a jiné typy zemědělských komodit. To se teď neděje nebo jsou ty dodávky ohroženy,“ řekl ministerský předseda.

Plošnou pomoc ale znovu vyloučil. „Děláme všechno pro to, aby ti, kteří se dostávají do existenčních problémů, měli od státu pomoc. Ne jako to dělal Andrej Babiš, že rozhazoval. To zvyšuje inflaci. Chceme pomáhat těm, kteří mají problémy. Kdo se dostane do problémů, tomu pomůžeme. K lidem šlo teď už více než 80 miliard korun. Něco se rozhodlo už za minulé Sněmovny, ale spoustu kroků jsme udělali teď, to přece není možné bagatelizovat,“ vysvětlil.

Vláda ve středu rozhodla o jednorázovém příspěvku ve výši 5 000 korun na dítě v rodinách s příjmy do milionu korun ročně. Podle některých kritiků je částka příliš nízká. Petr Fiala s tím nesouhlasí. „Všichni bychom si přáli, abychom dostali víc. Ale to jsou peníze, které vybereme od lidí a pak jim je vrátíme. Nemá smysl je dávat milionářům, ti to ani nepoznají,“ uzavřel.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS