27. dubna 2022

Seznam Zprávy: Česko se díky Albrightové může cítit bezpečněji

(Seznam.cz) Česko se díky zásluhám ohledně vstupu do NATO exministryně zahraničí USA s českými kořeny Madeleine Albrightové může cítit bezpečněji. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem čtěte na Seznam Zprávy.

Ve středu bude hlavní událostí ve Washingtonu pohřeb bývalé šéfky diplomacie Spojených států amerických Madeleine Albrightové. V Národní katedrále ve Washingtonu se s významnou političkou rozloučí například americký prezident Joe Biden, bývalý šéf Bílého domu Bill Clinton nebo exministryně zahraničí USA Hillary Clintonová. Seznam Zprávy budou přímo z místa přinášet aktuální informace.

Na pohřeb přijela také skupina českých senátorů v čele s předsedou Milošem Vystrčilem. I když se s Madeleine Albrightovou nikdy osobně nesetkal, vzpomíná, že jeho předchůdce Jaroslav Kubera o první ženě v čele americké diplomacie mluvil vždy uznale a s úctou. Česko má podle šéfa Senátu bezpečnostní jistoty díky vstupu do NATO, na kterém se Albrightová výrazně podílela.

„Já sám se přiznám, že jsem chtěl, aby Česká republika jednoznačně udělala vše pro to, abychom i účastí dali najevo, jak si vážíme osobnosti Madeleine Albrightové a jejích zásluh na tom, že je Česká republika zemí, kde se můžeme cítit bezpečně, protože pomohla našemu vstupu do NATO, a vážíme si také toho, jak nám pomáhala budovat obecně spojenectví s USA,“ vyjmenovává zásluhy Albrightové předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Vystrčil také řekl, že si exministryni zahraničí bude pamatovat vždy jako osobnost, která nikdy nezapomněla na to, odkud pochází. To, že na pohřbu bude současný prezident USA i ti bývalí, je podle Vystrčila důkaz toho, jak významnou osobností Albrightová byla. „Jednoznačně z toho vyplývá, že Madeleine Albrightová byla velkou světovou osobností, protože není samozřejmé, že by se američtí prezidenti vždy, včetně svých manželek, účastnili takovéto pietní akce. Jsme vnímáni jako vážení hosté, jako někdo, kdo je také blízký takové osobnosti, jakou byla Madeleine Albrightová,“ říká Vystrčil.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany