22. dubna 2022

Události, komentáře: O obranné dohodě s USA i rozpočtu

(ČT 24) Nově podepsaná dohoda mezi Českem a USA o bezpečnostní spolupráci je pozitivní zprávou, shodli se v Událostech, komentářích místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS) a bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Přeli se ale o schodek státního rozpočtu a výdaje na obranu.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Dohodu mezi USA a Českem ocenil i místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček. Zdůraznil, že Česko má ekonomiku orientovanou na export, takže potřebuje hledat nové trhy.

„Těch 5,5 miliardy korun jsme neseškrtali proto, že bychom chtěli na obraně šetřit, ale proto, že předchozí vláda nedokázala dobře připravit zakázku na obrněná vozidla. Ty peníze by sice mohly být rozpočtovány, ale ne využity,“ odmítl Jan Skopeček kritiku Schillerové. Připomněl, že hnutí ANO hrálo v otázce obrany v minulém volebním období „hrátky“ s komunisty.

Jan Skopeček řekl, že válka na Ukrajině všechny probudila, včetně kritiků výdajů na armádu. „Doufám, že si všichni uvědomují, že bezpečnost něco stojí,“ zmínil. Hospodaření minulé vlády, které označil za „rozpočtový mejdan“, podle něj není dlouhodobě udržitelný. Zároveň ale přiznal, že schodek rozpočtu se kvůli konfliktu na Ukrajině letos „bude muset navýšit“.

„Podívejme se na roky před covidem, kdy jsme zažívali asi od roku 2014 slušný ekonomický růst, a přesto jsme se zadlužili o více než 400 miliard korun. To jsou roky, kdy rozpočtový mejdan kvůli hnutí ANO existoval. A jsou to roky, které nám ukously prostor, který bychom potřebovali dnes na to, abychom mohli lidem více pomáhat v této těžké situaci,“ tvrdí Jan Skopeček.


Přepis debaty:

Michal KUBAL, moderátor:
Spojené státy přivítaly zájem Česka o přijetí společné obranné dohody. Ta má být podobná dalším smlouvám tohoto typu, nebude ale třeba obsahovat přesný výčet sil, který by mohl působit v Česku, jako je to uvedeno v ujednáních mezi Washingtonem a dalšími spojenci.


Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
By ta naše smlouva měla mít obecnější charakter, že by tam neměly být nějaké konkrétní záležitosti, počty vojáků nebo prostě konkrétní nějaké body, jako třeba to bylo v některých jiných smlouvách jiných okolních zemí. Tady bych ráda připomněla, že z třicítky zemí by Česká republika byla dvacátou pátou zemí, která by takovouto smlouvu signovala.

Michal KUBAL, moderátor:
V souvislosti se současnou ukrajinskou krizí vláda mluví o překonání vrcholu uprchlické krize. Víza dočasné ochrany dostalo už přes 300 000 lidí. Včera to bylo 2150. Kabinet odhaduje náklady na zvládnutí této krize na 54 miliard korun. Ministerstvo financí informuje, že zadlužení Česka rostlo v minulém roce pod bývalou vládou nejrychleji v Unii. Situaci teď komplikují taky rostoucí ceny energií i vysoká inflace.

Jana MATESOVÁ, ekonomka, bývalá zástupkyně ČR ve Světové bance:
Důležité je, a to je skutečně klíčové v téhle době, aby vlády nepodlehly tlaku na růst mezd. Jistěže, když inflace je vysoká a mzdy rostou pomaleji, tak že samozřejmě dochází ke snižování životní úrovně, ale když inflace je vysoká a mzdy s ní drží krok, tak ona se šroubuje dál a dál a dál.

Michal KUBAL, moderátor:
Slíbili jsme špičky koalice, špičky opozice, zatím zůstáváme jenom u toho druhého,
Jan Skopeček, místopředseda Poslanecké sněmovny z ODS by se k nám měl připojit každou chvíli. Každopádně teď už zdravím Alenu Schillerovou, předsedkyní poslaneckého klubu hnutí ANO. Dobrý večer.

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně hnutí a předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:
Dobrý večer. Děkuji za pozvání.

Michal KUBAL, moderátor:
Když začneme tou aktuální smlouvou, kde vy vidíte tu správnou vyváženost bezpečnosti a jiných potřeb z hlediska nákladů státního rozpočtu?

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně hnutí a předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:
Já bych chtěla ocenit, že ta smlouva byla uzavřena, protože naše vláda ty práce započala už někdy v červenci roku 2019 schválila návrh této smlouvy. A je dobře, že paní ministryně ji včera podepsala, že se dotáhla. Protože ona vytvoří vlastně nebo odstraní, to je přesnější, odstraní překážky na americké straně i na české straně tak, aby firmy z obou stran zbrojařské mohly se účastnit soutěží, mohly se účastnit zakázek. Ale jak jste správně se zeptal na začátku, je to o penězích, to znamená, že do armády bude muset být, vůbec jednak i z ohledu na naše závazky vůči NATO, ale jednak proto, že jsme v nějakém, my nejsme, ale je tady kousek kilometrů, pár set kilometrů od našich hranic konflikt, a tato vláda vlastně signalizovala, že chce navyšovat rozpočet. Ale zatím ten stávající rozpočet spíš škrtal, tam šlo dolů 5,4 miliardy, my jsme to kritizovali velmi, oproti návrhu našeho rozpočtu, a i když se potom přidala miliarda v rámci koaličního pozměňovacího návrhu, který jsme podpořili, tak to samozřejmě zdaleka nestačí. A pokud bychom měli splnit závazek dvou procent HDP, tak se bavíme o nějakých 150 miliardách. Takže to není malá částka.

Michal KUBAL, moderátor:
Kde vy vidíte tu správnou vyváženost? Dávala byste tedy víc na obranu na úkor jiných kapitol v rozpočtu?

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně hnutí a předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:
Rozhodně rozpočet na obranu neměl nikdy klesat. My jsme to tempo zvyšování rozpočtu na obranu trochu zmírnili v důsledku covidové krize, protože jsme byli nuceni dávat mnoho peněz na sanování škod způsobených covidem v různých směrech. To teď nechci rozvíjet, možná se k tomu dostaneme nebo ne. Ale nikdy jsme nesnižovali. To znamená, my jsme vlastně tu trajektorii pořád zvyšovali, akorát to tempo jsme pak v těch dvou letech covidových zmírnili. Ale nikdy jsme nešli směrem dolů, to se stalo vlastně až za této vlády, že se tam škrtlo -5,4 miliardy. Takže tady si vláda musí říct, jestli je to pro ni priorita, rozhodně podle vyjádření paní ministryně to priorita je. Ona o tom hovoří neustále, že prostě chce splnit dvě procenta HDP, ale pak je potřeba si uvědomit v tomto napjatém rozpočtu, už nás čeká novela, to jsem předpověděla dávno. Ta novela už se i ministr financí vyjádřil, že budou muset navýšit schodek o desítky miliard. Takže v tomto rozpočtu budou muset navýšit i rozpočet obrany, to je bez diskuse a ta trajektorie bude o tom, jak si řeknou, co kde, do kterých kapitol přijde, do kterých nepřijde.

Michal KUBAL, moderátor:
Ještě jednou zopakuji tu stejnou otázku, šla byste tedy cestou navýšení rozpočtu, schodku rozpočtu, anebo byste šla cestou toho, že byste ty peníze přesunula z jiných kapitol?

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně hnutí a předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:
Ale ono není z jakých, pane redaktore. Já ten rozpočet znám tam a zpátky. A to, co udělala tato vláda, tak v podstatě bylo odložení celé řady investic, které byly pokráceny do budoucna, odložení celé řady problémů, ke kterým se stejně teď budou muset vrátit, do toho válka na Ukrajině, která bude vyžadovat další peníze. Vidíte, dneska jsem viděla v nějaké reportáži, že tady hrozí narušení sociálního smíru, to znamená, to jsou všechno problémy, které tato vláda bude muset řešit. A určitě bude muset navýšit schodek, kdy to i připustil ministr financí. Říkám bohužel, ale není zbytí. Je to ta jejich černá labuť, naše černá labuť byl covid, ta jejich černá labuť je válka na Ukrajině a vlastně spojená s tím energetická krize a nejenom s tím, ona už předcházela té válce, energetická krize, krize s pohonnými hmotami, dneska s potravinami a prostě, kam se podíváte.

Michal KUBAL, moderátor:
Slíbil jsem Jana Skopečka, teď je ve vysílání. Dobrý večer i vám, pane místopředsedo.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Dobrý večer z Třince.

Michal KUBAL, moderátor:
Pojďme se podívat nejdřív obecně na ten rámec, za chvíli se dostaneme k těm tématům, o kterých jsme teď mluvili s Alenou Schillerovou. Tu smlouvu mezi Spojenými státy o obranné spolupráci a zároveň o tom, že by měl být snadnější přístup českých zbrojovek na americký trh a obráceně, vnímáte jako něco zásadního nebo ve své podstatě rámec, který potvrzuje už tu stávající spolupráci?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já si myslím, že to je další krok v té spolupráci. Myslím si, že přichází ve velmi vhodnou dobu, ve chvíli, kdy Rusko nedaleko od nás prostě provádí naprosto šílenou neuvěřitelnou vojenskou agresi, tak je asi správné pokročit v té naší dlouholeté spolupráci se Spojenými státy v rámci Severoatlantické aliance. Myslím si, že je to krok logický i bez té války, na straně druhé ta válka tomu dává úplně jinou intenzitu. Já bych z té dohody zmínil to, co jste i vlastně teď říkal v té poslední větě. My jako velmi exportně založená ekonomika, kde naše životní úroveň do značné míry je závislá na tom, jak se nám bude dařit dál exportovat na cizí trhy, tak ta větší šance, aby se naše zbrojovky, a jsou to velmi úspěšné firmy, jenom zmíním, že jedna ze zbrojovek dokonce koupila americký kód a nese tato zbrojovka i název té nové české firmy nebo staronové, nový název, tak to je neuvěřitelný úspěch. A myslím si, že tu je potenciál i u celé řady dalších firem ze zbrojního průmyslu, aby na americkém trhu uspěly. Doposud to bylo kvůli legislativě ve Spojených státech poměrně regulované, obtížné. Tato dohoda by měla usnadnit a otevřít dveře daleko většímu počtu nebo daleko většímu objemu zakázek našich zbrojařů směrem do Spojených států. A to, jak říkám, obranný průmysl je důležitá součást našeho průmyslu a pro nás jako proexportně orientovanou ekonomiku, to je dobrá a pozitivní zpráva, zvláště ve chvíli, kdy i v důsledku nejrůznějších sankcí prostě se v posledních letech a teď ještě více po té agresi Ruska na Ukrajině, budou některé trhy opouštět. A obecně slyšíme místo termínu globalizace a otevírání nebo růstu mezinárodního obchodu spíš termín lokalizace, soběstačnost a uzavírání se ekonomik do sebe. Takže to je něco, co my velmi nezbytně potřebujeme, abychom hledali další nové trhy a další příležitosti na zahraničních trzích.

Michal KUBAL, moderátor:
Pojďme teď, prosím, k těm penězům, které Česko bude muset naopak vydávat za zbraně. Mění se, v souvislosti s ukrajinskou krizí, ten rámec toho rozpočtu tak, jak byl navržený? Před chvílí jsme slyšeli kritiku toho snížení rozpočtu ministerstva obrany o zhruba 5,5 miliardy. Vnímáte teď, že se to bude posouvat ještě jiným směrem? To znamená, že se bude výrazněji přeskupovat, výrazněji přeskupovat peníze v rámci toho rozpočtu, právě ve prospěch obrany?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já musím říct, že těch 5,5 miliardy korun jsme neseškrtali proto, že bychom chtěli na obraně šetřit, těch 5,5 miliardy bylo seškrtnuto proto, protože předchozí vláda nedokázala připravit dobře veřejnou zakázku na obrněná vozidla a ty peníze by v tom rozpočtu byly sice rozpočtovány, ale nemohly by být využity, protože prostě předchozí vláda a ministr za hnutí ANO ten projekt dobře nepřipravil. Takže já úplně nerozumím paní ministryni v té kritice, střílí se v tomto ohledu do své vlastní nohy a ještě mi to přijde nemístné od hnutí ANO, které si v tom předchozím volebním období hrálo hrátky s Komunistickou stranou Čech a Moravy, kdy snížilo rozpočet o 10 miliard, respektive načas převedlo těchto 10 miliard do rezervy a až po velkém tlaku jiného koaličního partnera se ty peníze do rozpočtu vrátily. Takže v tomto směru a v tomto kontextu, který si my všichni dobře pamatujeme, považuju tu kritiku paní exministryně Schillerové za naprosto nemístnou a neuvěřitelnou.

Michal KUBAL, moderátor:
30 vrtulníků, to je počet, který se teď zmiňuje místo 12, zhruba 20 miliard korun, z toho aspoň z toho ceníku, který byl za těch 12 stíhacích letounů, letouny, mluví se o 24 stíhacích bombardérech, další desítky miliard korun, k tomu hlásaná rozpočtová zodpovědnost. To je rovnice, která je zdánlivě neřešitelná. Jinými slovy, jak to všechno dát dohromady a kde vzít ty desítky miliard korun, které chce vláda chce dát do právě do obranného rozpočtu?

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně hnutí a předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:
Teď se ptáte koho?

Michal KUBAL, moderátor:
Stále pan Skopeček.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
My se k tomu hlásíme v koaličním programu. My jsme se zavázali zkrátka k těm dvěma procentům do roku 2025. Ten největší nárůst má přijít právě v tom roce 2025. Tady já jako ekonom a člověk, který samozřejmě se velmi snaží o to, aby každá veřejná koruna, respektive koruna daňového prostředníka byla využita efektivně, tak já samozřejmě s tímto cílem souzním, ale musí paní ministryně a všichni musíme pracovat na tom, aby ty peníze samozřejmě byly využity efektivně a na techniku, kterou česká armáda potřebuje. Protože jedna věc je v uvozovkách si ta čísla do toho rozpočtu namalovat a jiná věc je pořídit skutečně, aby vysoutěžit ty stroje a tu techniku tak, aby pro českou armádu měla smysl, a aby byla využita. Ale to věřím, že paní ministryně v tomto ohledu zvládne. Daleko větší problém samozřejmě, jak naznačujete, bude problém rozpočtový, problém na to sehnat peníze, nicméně ta priorita na straně armády, na armádní kapitole prostě je. A myslím si, že i ten kontext, který dneska zažíváme nás všechny probudil a doufám, že i ty kritiky, kteří říkali, že na armádu se nemají dávat peníze, pamatuju si některé sociální demokraty, kteří navrhovali převést tyto prostředky například další do sociálních výdajů. Já doufám, že si všichni uvědomují, že prostě bezpečnost něco stojí a že to je priorita, na kterou peníze budeme muset najít. A já jako rozpočtově odpovědný člověk samozřejmě budu apelovat na své kolegy, kteří sedí ve vládě, na vládu jako celek, aby když někde budeme chtít přidat, a když něco jako prioritu určíme, tak abychom se snažili jinde peníze ušetřit. Protože prostě ten rozpočtový mejdan, který jsme zažívali s předchozí vládou a koneckonců dneska ta čísla, která vyšla a ukazují, že jsme byli jedna z mála zemí v Evropské unie, která se v tom posledním roce zadlužila ještě více, v roce 2021 zadlužila ještě více a dělá ještě větší deficity než v roce 2020, tak to ukazuje, že prostě tento trend hospodaření dlouhodobě udržitelný není. Takže bude to velmi těžké pro tu vládu. Je jasné, že v nadcházejících měsících bude muset ministr financí přijít s novým, respektive s reformou státního rozpočtu nebo respektive s novelizací státního rozpočtu na letošní rok z titulu válečného konfliktu. Ty náklady jsou zřejmé. Ty náklady prostě zaplatit musíme a ten rozpočet aktualizovat taky budeme muset. Ale já bych velmi preferoval a velmi budu naléhat na kolegy, aby ve chvíli, kdy ten deficit bude navyšovat, tak aby tam byla vidět na všech stranách ambice alespoň nějaké úspory dále hledat.

Michal KUBAL, moderátor:
Za chvíli se dostaneme k exministryni financí, aby měla šanci reagovat na to, co jste říkal. Ale přesto, vy jste mi neodpověděl na tu otázku. Ta rovnice je jasná. Předpokládám, že nebudete chtít navyšovat rozpočet, schodek rozpočtu, kde se tedy bude škrtat? Kde se ty peníze vezmou?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já si myslím, že schodek rozpočtu se v letošním roce z titulu ukrajinského konfliktu prostě navýšit bude muset. A je to věc neočekávaná a prostě v takhle krátké době není možné jakékoliv další prostředky v tom objemu, ve kterém ty náklady nově přicházejí, v rámci aktuálního roku ušetřit.

Michal KUBAL, moderátor:
Ale stíhačky přece nebudeme nakupovat z letošního rozpočtu? Budeme ty stíhací letouny nakupovat v dalších letech.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
To určitě ne.

Michal KUBAL, moderátor:
Na to se chci zeptat, to se ptám. Velké zakázky, které budou stát desítky miliard korun?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Pokud se ptáte na ty dlouhodobější věci, tak tam samozřejmě už je to zcela na této vládě a prostě bude muset přijít s rozpočtem, který bude realističtější a který bude založen i na reformách sociálních výdajů, na snaze sociální výdaje ušetřit tak, aby skutečně peníze šly těm, kteří to potřebují. Bude to nezbytně nutné spojit i s nějakým rámcem penzijní reformy, protože všichni vidíme, že penze jsou a stále budou větší součástí státního rozpočtu. Takže jednoduchá úloha to nebude, ale prostě bez úspor, systémových úspor, ale i bez úspor mandatorních výdajů a spolu s výdaji na provoz státu se prostě nepohneme a ten rozpočet by se jenom nafukoval. Čili není to žádná jednoduchá úloha, to s vámi souhlasím, ale není to ani žádná jiná věda. Prostě se bude muset šetřit v těch oblastech, které pro tu vládu nebudou absolutní prioritou, jako je třeba kapitola ministerstva obrany.

Michal KUBAL, moderátor:
Paní Schillerová, mejdan skončil, jak jsme slyšeli od vašeho předřečníka, nejvyšší tempo zadlužování v Unii, přesto byste šla stále touto cestou? To znamená, pokud se shodneme všichni, zdá se, že všichni se tady shodují na tom, že navýšení rozpočtu obrany je žádoucí, tak jít cestou tedy zvýšení schodku státního rozpočtu?

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně hnutí a předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:
No nic jiného nezbude, pane redaktore. Já si teď hodně hraju s čísly. A dneska jsem studovala tu zprávu Eurostatu, je potřeba také říct, že pořád jsme zůstali šestou nejméně zadluženou zemí v Evropské unii, a to tempo tam skutečně bylo meziročně, a já si za ním stojím. Bylo to i moje rozhodnutí, kdy jsem se rozhodla vzhledem k tomu, že Česká národní banka vysílala avíza, že bude navyšovat úroky, a já jsem se rozhodla prostě, že jsem předfinancujeme za levné, za tzv. levné peníze, tzn. levnější úroky, protože dnes by byly velké problémy, kdybych toto rozhodnutí neudělala. A my jsme skutečně prodávali dluhopisy vyšším tempem. To tempo tam bylo nejvyšší zejména v první čtvrtletí roku 21 a navazující čtvrtletí. A dneska se to ukazuje jako výhoda. Já studuji ta čísla pravidelně, když je ministerstvo vydává, Eurostat, Český statistický úřad, protože by úroky byly samozřejmě už nehorázné. My jsme z tohoto pohledu v jiné situaci než třeba země eurozóny, které tento problém nemají. Takže já si za tím stojím a říkám, pořád zůstáváme šestou nejméně zadluženou zemí, a já těch čísel mám v hlavě velké množství a i před covidem jsme měli asi 28 % HDP zadlužení, nejnižší za posledních asi 15 let a mám spočítané, kolik nasekaly dluhů vlády
ODS a nikomu nikdy nic nedaly. Takže to by bylo na dlouhé povídání, třeba na to někdy budeme mít čas.

Michal KUBAL, moderátor:
Je to dlouhé a stále se opakující povídání, stále stejné argumenty z obou stran.

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně hnutí a předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:
Zpátky, vracím se zpátky. Pan místopředseda vám neodpověděl, on říká, ještě měl říct, že ty peníze na armádu vezmou seškrtáním úřednických míst a už by ta pohádka byla úplně dokonalá. Prostě nepůjde to jinak, jestliže máme dodržet tento závazek, jestliže vláda chce posilovat rozpočet obrany, chce ho dokonce posilovat, jak jsem pochopila ze slov paní ministryně, razantněji, než jste my měli v plánu, tak vláda už teď bude muset představit a poslat do Evropské unie, tuším, že do konce května to musí schválit, tzv. konvergenční program. Tam už musí nastavit maximální rámce, to znamená maximální schodky, které může využít nebo mohla by využít podle toho, jak jí vyjde výpočet, ale musí to už stanovit i na následující roky. Protože ten rozpočet, ten pseudorozpočet, který vláda schválila, ten cár papíru v den už schválení, který byl nereálný, tak navíc ještě byl o to ochuzen, že neměl ani vlastně střednědobý výhled, to znamená, to byl rozpočet na rok 22, kde nevíme, jak bude vypadat rozpočet armády v roce 23, v roce 24, to všechno bude muset vláda udělat. Navíc do konce června musí schválit první návrh rozpočtu na rok 23, do konce června, a pak na něm se pracuje přes prázdniny a do toho jsem pochopila ze slov ministra financí, že připravuje novelu, kterou chce mít schválenou někdy do konce srpna. To znamená, že to je velké množství úkolů, kde ale bude muset ta vláda už udělat strategická rozhodnutí a nestihne připravit, tak jak říká pan místopředseda, nestihne připravit žádné reformy na rok 22, když udělá novelu, tak jakou reformu by připravila? Každá legislativa v průměru se u nás schvaluje 11-12 měsíců. To znamená, že to je úplně nereálné, pokud by to byly nějaké reformy, on říká sociálních zákonů, to bude chtít obrovskou debatu. Vždyť se podívejte, tady začíná být narušen sociální smír, to znamená, to nebude vůbec jednoduché, takže nepůjde to jinak.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Skopečku, nenabízí se jednoduché řešení, říct ano, máme tady krizi, stejně jako byla covidová krize, teď tady máme ukrajinskou krizi. Využijeme toho, že máme šesté nejnižší zadlužení? To, co teď zaznívá od představitelů hnutí ANO a přeci jenom tu sekyru zatneme ještě o něco hlouběji? Nezazní něco podobného od vlády, můžete to vyloučit?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já si myslím, že to cesta není, respektive je to cesta k bankrotu, je to cesta k zadlužování dalších generací. A alespoň my, co máme děti, prostě nechceme předat našim dětem ještě větší dluh a žít na úkor jejich budoucnosti. Paní ministryně tady povídala něco o tom, že dělala dluhy proto, aby zlevnila financování českého dluhu. Já paní ministryni a vládě hnutí ANO nevyčítám ani tak ty covidové roky, jakkoliv jsem jí vyčítal, že připravila rozpočet na rok 2022 s ještě větším deficitem, než byl rok 2021, kdy ta krize kulminovala, ale podívejme se na ty roky před tím covidem, kdy jsme tady v České republice zažívali asi od roku 2014 poměrně slušný ekonomický růst, v průměru vyšší jak 3 %, a přesto jsme se zadlužili o více jak 400 miliard korun. To jsou prostě ty roky, ve kterých ten rozpočtový mejdan kvůli hnutí ANO existoval, a to jsou ty roky, které nám ukously ten prostor, který bychom dneska potřebovali na to, abychom mohli třeba i lidem více pomáhat v této těžké sociální a ekonomické situaci, která nemá jednoduché řešení, a která bude velmi složitá, tak jak roste inflace, a tak, jak opadává ekonomické tempo. My tady už se nebavíme jenom o tom obřím problému inflace, ke kterému velmi paní ministryně přispěla, a uvalila tak na naše občany tzv. inflační daň, prostě jim bere peníze a snížila jim kupní sílu jejich peněz, které vydělávají, které drží, které naspořili, a to je obrovský problém a ten nevyřešíme tím, že budeme sekat další veřejné výdaje, další dluhy. To prostě nevede k ničemu jinému než ještě k větší inflaci, než ještě k vyšší inflační dani, kterou na naše občany uvalíme a dál jim budeme snižovat kupní sílu jejich příjmů a budeme jim ukusovat z jejich naspořených peněz nebo majetku. Takže pokud chceme vyřešit tento obří problém inflace, který skutečně na nás dopadá, tak pokud bychom volili cestu hnutí ANO a ten bláznivý plán, který před pár týdny navrhli, kdy chtěli ve stovkách miliard navýšit dluh a ve stovkách miliard poslat peníze do ekonomiky, tak je to prostě cesta nejenom k bankrotu, ale k ještě větší inflaci a ještě většímu ožebračení českých spoluobčanů.

Michal KUBAL, moderátor:
Z jedné strany rozpočtový mejdan, z druhé strany rozpočtová pohádka, a zdá se mi, že tahle rozpočtová debata zdaleka nekončí. Jan Skopeček, Alena Schillerová, díky za váš čas.

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně hnutí a předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:
Děkuji za pozvání a přeji všem hezký večer.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, krásný večer.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS